Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 30.01.2011.
10:01
Beta A

Marti: Nezavisnost Kosova nije moja tema

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti naglasio je da se njegov izveštaj ne bavi pitanjem nezavisnosti Kosova već samo zaštitom ljudskih prava i primenom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava. "Političko pitanje koje se tiče nezavisnosti, uopšte nije bilo predmet ovog izveštaja", izjavio je Marti za agenciju Beta.

Bavi se ljudskim pravima, ne politikom: Dik Marti

Švajcarski političar je rekao i da se u njegovom izveštaju ukazuje na ozbiljne probleme u pravosudnim institucijama na Kosmetu i da su neki politički krugovi koji su na vlasti, osumnjičeni da su tesno povezani sa organizovanim kriminalom.

"Verujem da to treba da bude predmet jedne veoma duboke analize, možemo pričati o Euleksu, međunarodnom krivičnom sudu ali ja mislim da pre svih kosovski Albanci treba da reše taj problem. Mislim da je neophodna reakcija kosovskog civilnog društva", rekao je Marti.

Beriša zna da je kriv

Povodom optužbi albanskog premijera Saljija Beriše da je "portparol srpskih ultranacionalističkih krugova" i da postoji "rasistička i antialbanska histerija", izvestilac Saveta Evrope kaže da te izjave "nisu dostojne premijera jedne zemlje".

O ličnom obezbeđenju - pssst!


Na pitanje da li je tačno da je tokom zasedanja Parlamentarne skupštine SE ove nedelje u Strazburu imao policijsku pratnju, Marti je odgovorio da "prvo pravilo iz obalsti bezbednosti glasi da se o tome ne govori".

"Mogu da shvatim da slabo obavešteni građani mogu imati takve stavove, ali neko ko je na čelu jedne države trebalo bi da bude oprezniji u takvim tvrdnjama", rekao je Marti.

On smatra da je "ta reakcija takođe znak izvesne slabosti" i "znak da, Beriša to dobro zna, do sada nije sarađivao u dovoljnoj meri".

"Ja se samo nadam da će albanske vlasti zaista sarađivati u potrazi za istinom, posebno u potrazi za nestalim osobama", rekao je Marti i podsetio da je i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za nestale kritikovao albanske vlasti zbog nedovoljne saradnje u potrazi za nestalim osobama nakon sukoba na Kosovu i Metohiji.

Albanski narod i politika nisu isto

Marti takođe napominje da nikada nije nameravao da kritikuje albanski narod i ocenjuje da Beriša "verovatno nije ni pročitao njegov zveštaj".

"Ja pravim razliku između političkih vlasti koje nisu donele određene odluke, i albanskog naroda. To su dve potpuno različite stvari", istakao je izvestilac SE u intervjuu agenciji Beta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.01.2011. 11:05
Терористичка ОВК све то није могла урадити без помоћи из вана. Сами нису били способни да све то одраде. Највероватније су умешани поједини руководиоци УНМИК-а. Сада је то највећи проблем за истрагу. Коче је они чије би прљвштине могле угледати светлост дана. Напред Марти! Хвала ти пуно.
Nedelja 30.01.2011. 10:25
Kakva luda situacija. Vlada države Srbije u punom saznanju šta se desilo Srbima na Kosmetu podnese UN rezoluciju kojom prihvata mišljenje MSP o Kosovu. Onda prihvati rezoluciju EP od 19 januara kao nalog da rasformira paralelenu vlast na Kosmetu i ne spominje više status Kosova. Sada novinari pitaju Martija može li on preko mrtvih Srba nešto da promeni kada su živi sve prihvatili. Horor.
Nedelja 30.01.2011. 10:17
FORZZZZZZA MARTY do konacne pobede!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online