Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Subota 29.01.2011.
09:06 >> 11:44h
Alo A

Deca isterana sa bine za Svetog Savu

Na tradicionalnoj svetosavskoj akademiji održanoj u Centru "Sava“ izbio je skandal kada je preko 30 mališana iz hora "Čarolija“, koji vodi Leontina Pat, proterano sa bine, tvrdi Ivana Ivanović, majka sedmogodišnje Jane. Za diskriminaciju ove dece ona optužuje RTS!

Leontina sa uplakanom devojčicom

"Radio-televizija Srbije je javno diskriminisala našu decu. Uprkos zvaničnom programu priredbe, mališanima nije dozvoljeno da otpevaju Himnu svetom Savi, već su nasilno izbačeni sa scene za vreme samog nastupa, kako bi horovi Tijanićevog RTS-a došli do izražaja!", kaže Ivanovićeva, i objašnjava da je prema zvaničnom programu nastupa, štampanog od strane Ministarstva prosvete, hor "Čarolija" trebalo, kao i ostali horovi, da ima solo nastup, a onda u završnici priredbe da svi zajedno otpevaju Himnu svetom Savi.


"To nam je bilo onemogućeno, jer su decu nasilno proterali sa scene. Kažem nasilno, jer je tako bukvalno i bilo! Jedan od ljudi iza scene povukao je grubo dete iz 'Čarolije', jer Tijanićev hor 'Kolibri' nije hteo da izađe na binu dok se naš ne skloni!", objašnjava ona i navodi da su ovaj skandal snimile i kamere!


"Deca su bila potpuno razočarana! Plakala su... Spontano smo prišli našoj deci, stali ispred službenog ulaza i počeli sa njima da pevamo himnu. Pored nas su prošli i ministar policije Ivica Dačić i mnoga crkvena lica... Bio je to jako tužan prizor. Mi, roditelji, nismo bili samo tužni, bili smo besni! Niko nema prava da vrši ovakvu vrstu terora nad bilo kim, a kamoli nad decom", poručuje Ivanovićeva.


Povodom ovog slučaja, Leontina Pat, dirigent i osnivač dečjeg hora "Čarolija", planira da u ponedeljak sazove konferenciju za medije, na kojoj će javnost upoznati sa detaljima ovog skandala.


"Još sam jako potresena tim što se dogodilo. Više informacija dostaviću u ponedeljak!", kratko je prokomentarisala Leontina koja je, kako piše "Alo", o ovom događaju obavestila i službe zaštitnika građana.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da mu je žao "ukoliko je došlo do nekog incidenta, ali da to nije njegova odgovornost".


"Od svojih službi tražio sam izveštaj u vezi s tim i tako saznao da mi sa tim nemamo nikakve veze, već da je za to zaslužna Kulturno-prosvetna zajednica. Mi smo samo obezbedili hor, simfonijski orkestar i dirigenta. Žao mi je ukoliko je došlo do nekog incidenta!", rekao je Tijanić, napominjući da "ne zna šta se desilo to veče, niti ko je Leontina, ni šta je 'Čarolija'". "Čuo sam jedino za svetog Savu!", poručio je Tijanić.

U Kulturno-prosvetnoj zajednici Beograd kažu da oni nemaju nikakve veze sa organizacijom programa i uputili na reditelja svečanosti održane u Centru "Sava", Živorada Ajdačića.


"Jeste u programu pisalo da Himnu svetom Savi pevaju svi učesnici, ali to je bilo prosto nemoguće, jer ih je ukupno bilo preko 300, te je bilo nemoguće da svi stanu na scenografiju. Sem toga, 'Čarolija' nije na probama uvežbavala tu pesmu, za razliku od hora RTS-a. Ukoliko je Leontina htela da hor 'Čarolija' učestvuje, trebalo je da to prijavi dirigentu. Posredi je klasična zloupotreba dece, samo ne znam u koje svrhe. Žao mi je dece. Mališani iz 'Čarolije' su fenomenalno otpevali svoj deo", objašnjava Ajdačić.

POVEZANE VESTI

Subota 29.01.2011. 09:14
Kakva zalost
Subota 29.01.2011. 10:28
U egiptu vre i tunisu vre po celom svetu vre cak i u albaniji a kod nas? Kod nas sa najvecim izdajicama na vladi koji rapidno pokusavaju da uniste sto vise mogu Srbe i Srbiju nasi ko najvece pi... svi samo came cekajuci oce li mozda isus da nas spasi... U pi.... mat.... vise
Subota 29.01.2011. 14:29
go**o jedno,pa samo su nam ta deca ostala da krase ovu srbiju!!!i to zlo od rts-a treba ugasiti a zgradu dati deci neka imaju gde da se igraju,kad vec placamo bar deci da obezbedimo da se pristojno druze i igraju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online