Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 28.01.2011.
12:14 >> 20:23h
Vestionline A

Tomica dao ostavku, premijer prihvatio

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, danas je iz ''duboko ličnih razloga'' podneo ostavku na funkciju koju je obavljavao osam godina, premijer Mirko Cvetković prihvatio je takvu odluku, a stranka G17 plus najavila je da će sledeće sedmice odrediti ko će biti novi ministar zdravlja.

Milosavljević je vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije rekao novinarima da je premijera Mirka Cvetkovića obavestio da podnosi ostavku funkciju minsitra zdravlja.


"Ovu odluku nisam doneo ishitreno, a još početkom sedmice o tome sam obavestio predsednika G17 plus Mlađana Dinkića", rekao je on, napomenuvši da njegov politički i javni angažman ostaje nepromenjen.

Zasitio se ministrovanja: Tomica Milosavljević

Milosavljevićev cilj u svakom od mandata, kako je naveo, bilo je vraćanje poljuljanog i povređenog dostojanstva građana i pacijenata, ali i svih zaposlenih u zdravstevnom sistemu Srbije.

"Trudio sam se da radim najbolje i najviše što umem i mogu", rekao je Milosavljević, napomenuvši da sledećeg ministra čeka veliki i težak izazov - nastavak brojnih poslova na sistematski postavljenim temeljima.

U kabinetu predsednika vlade rečeno je da premijer Srbije Mirko Cvetković poštuje odluku Milosavljevića da iz ličnih razloga podnese neopozivu ostavku i da je sa njim dobro sarađivao. Milosavljevićeve kolege iz Vlade istakle su da su dobro sarađivali do sada i da njegovu odluku poštuju.

Milosavljević će obavljati funkciju ministra zdravlja dok Skupština Srbije na prvoj narednoj sednici ne potvrdi prestanak njegovog mandata, a do tada će obavljati samo tekuće poslove. Cvetković je, prema Zakonu o vladi, dužan da republičkom parlamentu predloži novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata Milosavljevića.


Novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.
Na ostavku Milosavljevića, pored premijera, reagovali su i drugi članovi Vlade Srbije.
Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić smatra da ostavku Milosavljevića ne treba povezivati sa pričama o rekonstrukciji vlade.


Dačić je kazao da ne želi da se meša u postupke ministara iz drugih političkih stranaka, naglasivši da nikada nije razgovarao sa koalicionim partnerima o toj temi - ostavci ministara iz redova G17 plus.


I ministar finansija Diana Dragutinović je ostavku Milosavljevića doživela kao lični čin, naznačivši da na jučerašnjoj sednici Vlade, kojoj je Milosavljević prisustvovao o tome nije bilo reči. Dragutinović je dodala da razume tu ostavku "zato što je ovo jako stresan posao i čovek se na njemu istroši više nego na bilo kom drugom".

Biografija Tomice Milosavljevića

Milosavljević je rođen 24. decembra 1955. godine u Kruševcu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1979, magistrirao je četiri godina kasnije, a doktorirao 1988. Specijalista je interne medicine, gastroenterolog.

Stručno se usavršavao u Minhenu (Klinikum rechts der Isar), Amsterdamu (Academic Medical Center) i u Londonu (St. Mark's Hospital London Clinic). Od 1981. je radio na Internoj klinici B, a 2001. je postao pomoćnik direktora u Kliničkom centru Srbije i direktor Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju.

Vanredni je profesor i član Kolegijuma dekana Medicinskog fakulteta. Na funkciji ministra zdravlja Srbije proveo je, sa manjim prekidima, skoro devet godina. Na tu dužnost je prvi put izabran, kao nestranačka ličnost, 19. juna 2002, u sklopu rekonstrukcije Vlade Srbije, a nakon odlaska prethodnog ministra Obrena Joksimovića (DSS). Na istoj funkciji ostao je i u kabinetu Zorana Živkovića, formiranom posle ubistva premijera Zorana Đinđića

Za člana Stalnog komiteta Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu izabran je 14. septembra 2005. u Bukureštu, a 2008. na zasedanju Regionalnog komiteta SZO u Tbilisiju u Gruziji izabran je za člana rukovodećeg tela SZO sa sedištem u Ženevi. Od septembra 2007. član je Srpske lekarske komore. Autor je više naučnih radova i projekat, govori engleski i ruski jezik. Oženjen je i otac troje dece.


Zbog sukoba između G17 Plus, čiji je Milosavljević član, i Vlade Srbije, podneo je ostavku na ministarsku funkciju 25. jula 2003.

U vladi premijera Vojislava Koštunice, formiranoj 3. marta 2004. ponovo je izabran za ministra zdravlja, a ostavku je podneo 1. oktobra 2006. godine u skladu sa odlukom G 17 plus da svi članovi ove stranke napuste vladu Srbije ako ne budu nastavljeni pregovori sa EU.

Skupština Srbije je konstatovala ostavku 9. novembra 2006. posle donošenja Ustava Srbije. Četvrti put za ministra zdravlja izabran je 15. maja 2007. godine, a peti put 7. jula 2008. godine u vladi premijera Mirka Cvetkovića. Bio je sekretar, a potom i predsednik Jugoslovenskog udruženja za gastroenterološku endoskopiju.

Član je G 17 Plus od njenog osnivanja, 2002. U toj partiji je bio član Predsedništva, član Glavnog odbora, a od 9. septembra 2006. do naredne skupštine stranake, održane u maju 2010, potpredsednik G 17 Plus. Predsednik beogradskog odbora G17 Plus bio je do decembra 2009. kada je podneo ostavku.

U žizu medija i oštre kritike javnosti Milosavljević je dospeo u aprilu prošle godine zbog odlaska na operaciju kičme u bolnici u Mihnenu u Nemačkoj. Jedan je od urednika časopisa "Gastroenterohepatološki arhiv". Bio je predsednik Organizacionog odbora Prve jugoslovenske škole digestivne endoskopije.

Arogancija ministra Milosavljevića

 

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije ostavku ministra zdravlja Srbije Tomice Milosavljevića činom u službi dnevne politike, još jednim dokazom da zdravstvo u Srbiji služi za potkusurivanje i ocenio da je ministar ispoljio aroganciju i na kraju mandata odbijanjem da odgovori na novinarsko pitanje.


Sindikat podseća da Milosavljević nije podnosio ostavku "onda kada je bilo razloga i kada ga je javnost prozivala zbog afera sa hapšenjima rukovodećih ljudi u uglednim klinikama, nepravilnosti u tenderskim nabavkama, vozilima za HP, epidemijom gripa H1N1 i ogromnom količinom uvezenih a neutrošenih vakcina".


Nije to učinio ni "u vezi operacije u inostranstvu, neuspelim pokušajem ukidanja prava na dopunski rad lekara i sl. umesto ostavke dobijali smo aroganciju. Arogancija se ispoljava i na kraju mandata odbijanjem da se odgovori na novinarska pitanja", kaže se u saopštenju.


Sindikat je naglasio da sada ministar zdravlja odlazi a problemi ostaju. Kako naglašava, ostaje haotično stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ogromnim administriranjem i skoro dnevnim izmenama pravila rada Apsolutna bezidejnost o reformi sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstva.


Sundikat je ocenio da ie zapostavljen materjalni položaj lekara i da povišica od dva odsto predstavlja uvredu zdravog razuma, a ne nameru da se nešto stvarno učini.
Sve je to uzrok ogromnog nagomilanog nezadovoljstva lekara, zaključio je sindikat.
U saopštenju ističe da "nema razloga ni za radost ni za žaljenje.

 

Ostavku ministra zdravlja smatramo činom u službi dnevne politike i još jednim dokazom da zdravstvo u ovoj zemlji služi za potkusurivanje, ovog puta političko"

Petak 28.01.2011. 12:21
Tomice , zaboravio si da uz ostavku prilozis spisak racuna u stranim bankama gde si sklonio pokraden SRPSKI NOVAC !
Petak 28.01.2011. 12:24
Контраверзан??? Од када? Ваљда - корумпиран, лопов, поткупљив... слободно пишите о томе! Не верујем да може да докаже другачије.Зашто се ћути о Швајцарској фирми, фармацеутска фирма регистрована у Швајцарској, која је на тендеру кад год се муљало о некаквим вакцинама... "они" су увек имали спремну документацију... Питање? Ко је власник?
Petak 28.01.2011. 12:21
JBM lopovsku. ZABELA PLACE ZA NJIM ! a mene je dobro iznervirao. sto kaze moj brat. vraticemo ga mi. polako. kako tako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online