Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.11.2009.
13:46
Tanjug A

Ko je i šta rekao povodom ukidanja viza

Evropska unija ukinula je vize za građane Srbije, a odluku o liberalizaciji viznog režima, koji stupa na snagu 19. decembra, doneo je Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde EU. Povodom ovog događaja počele su da pristižu razne reakcije iz zemlje i sveta.

Ispunili smo obećanje

"Obećali smo građanima da ćemo ostvariti ukidanje viza, i sada ispunjavamo našu obavezu. Ovo je praktičan i jasan korak na putu evropskih integracija. Ukidanje viza nije uključeno u pregovore o članstvu u EU, ali bez vizne liberalizacije ne može ni doći do tog članstva".

(Predsednik Srbije Boris Tadić).

Danas je Veliki dan

"Ovo je veliki dan za tri zemlje i nadam se da će njihovim koracima krenuti i druge zemlje Zapadnog Balkana. Uskoro ćemo čuti i neke druge dobre vesti kad je reč o evropskim integracijama Srbije".

(Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren).


 

Danas je Dobar dan

"Ovo je dobar dan za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Jako sam srećan što mladima Srbije možemo ponuditi mogućnost za putovanja".

(Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro).

Radosni rođaci

 "Mnogi građani imaju potrebu da putuju zato što imaju rođake po zemljama EU. Mnogo problema imaju oni koji žele da posete svoju rodbinu i verujem da je za njih ovo vrlo važan trenutak, jer će sada to moći da čine nesmetano"
(Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija)

Prvi put obećali i ispunili

"Građani će od 19. decembra putovati bez viza u zemlje EU, to je veliki uspeh ove vlasti i prvi put od 2000. godine da je neka partija, ili koalicija, realizovala predizborna obećanja".
(Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković).
 

Božić u Šengenu

"Građani ovih država koji žele da proslave Božić sa prijateljima i rođacima u zemljama šengenskog prostora sada mogu to da učine bez viza".

(Švedski ministar za migracije i politiku azila Tobijas Bilstrom).

Bez pripisivanja i bez nade

"Meni je zadovoljstvo što je to urađeno sada, ali ne bih voleo da se to sada pripisuje ovoj vladi jer se na tom projektu radilo u kontinuitetu devet godina. Postavlja se pitanje gde ćemo moći da putujemo, kao i sa čim. Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji i potpuno ekonomski razbijena i uništena, bez nade za nove poslove i nova radna mesta".

(Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić).

Dostojanstveni i poštovani

"Ljudima je sigurno izuzetno značajno da se osećaju dovoljno poštovani i da se osećaju da su na istom nivou dostojanstva kao i svi građani EU".

(Predsednica beogradskog Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht).

Integrišimo se u evropski narod

"Očekujem da se napravi korak na našem daljem putu integracija u veliku porodicu evropskih naroda i ono što je, možda, sledeći korak, to je da učinimo sve da dođe do deblokade trgovinskog sporazuma".

(Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić).

Razmena iskustva počinje

"To će nam pomoći da razmenjujemo iskustva i implementiramo u svoj obrazovni

sistem ono što je dobro kod drugih i da omogućimo drugima da upoznaju naš obrazovni sistem",

(Ministar prosvete Žarko Obradović).

Sv. Nikola- zaštitnik putnika

“Svi znamo i kako se živi i da novca nema, ali je jako važno da se dobije šansa i da se koristi ono pravo koje pripada ostalim građanima EU, a to je sloboda kretanja.  Jako mi je drago što se odluka primenjije od Svetog Nikole (19. decembra), jer je Sveti Nikola zaštitnik putnika”.

(Šef poslaničke grupe G 17 plus Suzana Grubješić).

Neće se od ovoga bolje živeti
"Ukidanje viza je svakako vrlo značajan potez u interesu građana, ali naravno ljudi od toga neće bolje živeti u Srbiji".

(Šef poslaničke grupe manjina i poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara Balint Pastor).

EU demnostrirala "meku snagu"

"To je dobra vežba za zemlje koje se nalaze u procesima evrointegracija. Odluka o ukidanju viznog režima istovremeno omogućava i EU da demonstrira svoju tzv 'meku snagu' i pokaže da joj je stalo do tih zemalja i da ima šta da im ponudi u zamenu za sprovođenje potrebnih reformi" (Aleksandra Štiglmajer iz Evropske incijative za stabilnost, ESI).


Da nam mladi vide sveta

"Ta odluka će svim građanima Srbije značiti puno, a posebno mladima. Bitno je da svet i Evropa vide mlade iz Srbije, jer, upravo njima možemo da se ponosimo". (Ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić).

Kad će da padne i evropski zid?

"Današnji pad viznog zida za građane Srbije trebalo bi da bude snažan podstrek i za pad evropskog zida za državu Srbiju".

(Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković).

Dugo smo radili

"Ova odluka je rezultat dugotrajnog rada na ispunjavanju uslova iz Mape puta i predstavlja priznanje Srbiji za napredak ostvaren u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, upravljanja granicom, unapređenja bezbednosti dokumenata i poštovanja ljudskih prava".

(Vlada Srbije).
 

Nećete moći da radite, živite i studirate u EU

"Ovde se ne radi o mogućnosti života, rada i studiranja u zemljama Unije. Za rad, zapošljavanje i studiranje važi dosadašnji režim, dobijaju se dozvole boravka i na drugi način se reguliše duži boravak. Svako ko bi pokušao da nađe posao, bio bi, samim tim, u prekršaju i mogao bi da se suoči sa odgovarajućim sankcijama".

(Šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Dražen Maravić).

To smo i zaslužili

"Vest iz Brisela je veoma pozitivna za građane i srpsku privredu. Očekujem da će sledeći korak biti odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma. Srpska privreda je to i zaslužila, jer smo i tokom jednostrane primene trgovinskog sporazuma sa EU dokazali da smo veoma napredovali na putu evrointegracija".

(Predsednik Privredne komore Srbija (PKS) Miloš Bugarin).


Građani ne razumeju kad im pričamo o EU

"Ova odluka nas, ne samo geografski, već i kulturološki i vrednosno čini bližim Evropi.
Zadovoljstvo građana ukupnim procesom u kojem sudelujemo biće jedina mera uspešnosti naše politike. Građani veoma često ne razumiju političare kada govore o EU, ali će sasvim sigurno znati da prepoznaju konkretna dostignuća kao sto je ovo". (Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić).

Našli su konsenzus
"Ovde se radi o odličnom primeru sistematskog rada institucija EU na traženju konsenzusa, što dokazuje da zajedničkim naporom sa državama nečlanicama možemo napraviti napredak. Ovo istovremeno predstavlja obrazac napretka, što države kandidati moraju razumeti i što pre naučiti".

( Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin).

Potvrda Crnoj Gori

"Građani dobijaju mogućnost slobodnog ulaza, ali i kretanja kroz države Šengen zone, što je velika vrednost i korist. Odluka o viznoj liberalizaciji znači i važno priznanje Crnoj Gori za kvalitet procesa pristupanja EU u ovoj veoma osetljivoj oblasti. Naravno, ova odluka podstiče i ohrabruje našu dalju posvečenost procesu pristupanja EU, pokazujući da Crna Gora, nastavkom svog odgovornog odnosa, može kvalitetno ostvariti svoj strateški integracioni cilj“.

(Predsednik Crne Gore Filip Vujanović).


Radnici neće ići u EU

"Tu pogodnost neće moći da koristi većina radnika u Srbiji zbog izuzetno niskog standarda. Zato Vlada Srbije treba da, pre svega, stvori privredni ambijent koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i podizanje standarda naših građana".

(Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović).


Oblačenje, ali ne i klopa

"Kada građani shvate da jednim letom avionom po skromnoj ceni mogu da kupe garderobu za celu godinu, i da prođu 60 do 70 odsto jeftinije nego u Beogradu, mislim da će to stvoriti prostora da se u tim segmentima stvori pritisak. Ali, kada je reč o osnovnim životnim namIrnicama, neće biti nekog bitnijeg pomaka".

(Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović).

Srećna Nova godina i Božić
"Srećna sam što će građani Srbije Crne Gore i Makedonije slobodno putovati u Šengen zonu bez viza i to već za božićne i novogodišnje praznike.To je fantastična vest za zapadni Balkan i EU, naročito za mlade generacije koje već suviše dugo žive iza veštački stvorenih "viznih zidova."

(Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon).

Katalizator evropeizacije

"Ukidanje viza je veliki i praktični dobitak koji će omogućiti povećanu mobilnost , razmenu ideja, unapređenje saradnje u svim oblastima društvenog života i kataliziraće proces evropejizacije makedonskog društva".

(Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova).

Kavez je otvoren
"U ovom trenutku otvara se kavez u koji su bili makedonski građani zaključani i sada mogu biti evropski građani“.

(Koordinatorka poslaničke grupe makedonske vladajuće partije VMRO-DPMNE Silvana Boneva).



Sad moramo da budemo normalni
“Ukidanje viza je potvrda svega onog što smo mi videli kao pozitivno u našem društvu u tim godinama u kojima je bilo jako malo razumevanja za Srbiju zbog svega onog što je zvanična politika u našoj zemlji činila. Više nema prepreka na putu normalnog razvoja naše zemlje i povratka u red moderne zajednice evropskih država.

(Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović).

Ukidanje viza istorijski dan
Francuski ministar za imigracije, integracije, nacionalni identitet i uzajamni razvoj Erik Beson izjavio je da snažno podržava ovu odluku koja predstavlja važnu etapu u procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.


Ministar unutrašnjih poslova Austrije Marija Fekter pozdravila je odluku o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Crnu Gori i Makedoniju, jer su te tri države "dobro ispunile svoje mape puta i u svom razvoju prikazale izvanredan napredak".

Odluka da se Srbiji, Crnoj Gori i Makedonije ukinu vize za šengenski prostor je "jedan mali istorijski dan", smatra državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova Goran Klemenčič.

(Resorni ministri Evropske unije).

Utorak 01.12.2009. 22:40
Gospodine Ilicu dali Vi mozete jedan jedini put biti realni ? I kad je nesto dobro ucinjeno za ovaj jadni Narod vi pokusavate na svoj nacin da taj uspeh omalovazite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online