Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.01.2011.
04:10 >> 12:05h
Srna A

Sveti Sava i danas okuplja Srbe

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog Savu, utemeljivača srpske Crkve, države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Osnivač Srpske pravoslavne crkve: Sveti Sava
 

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.


Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju.

Patrijarh: Sveti Sava koheziona sila

 

Patrijarh srpski Irinej služio je, povodom Savindana, svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu i poručio da je Sveti Sava danas jedina koheziona sila koja sabira i okuplja srpski narod oko njegove istorije, kulture i crkve, kako u Srbiji, tako i širom sveta.
 

"Posebno nas raduje što je ime Svetog Save posle mnogo vremena i godina ponovo uneto u naše škole. Svedoci smo da će skoro u svim školama danas biti spomenuto njegovo ime, a u mnogima presečen slavski kolač i prislužena sveća u prisustvu profesora i učenika", rekao je patrijarh Irinej u besedi nakon službe.
 

On je naveo da je danas veliki događaj da se ime Svetog Save, velikog srpskog prosvetitelja i učitelja, čuje i u školama u Srbiji, kao i u crkvama.
 

"Veliki je danas dan za crkvu i narod pravoslavni srpski, ne samo za nas nego i za celu pravoslavnu crkvu, jer Svetog Savu slave ne samo Srbi i naša crkva pravoslavna, nego i sav pravoslavni rod", rekao je patrijarh Irinej.


Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.


Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.


Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog.


U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području srpske države.
Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.


Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost SPC, a njegova dela "Nomokanon" (1220) i "Sinodik pravoslavlja" (1221) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.


Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop SPC, a ostao je poznat generacijama kao osnivač i tvorac "svetosavskog pravoslavlja".


Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa.


Smatra se da su Turci mošti Svetog Save spalili u uverenju da će tako uništiti veru i svaki njegov uticaj na Srbe.

Četvrtak 27.01.2011. 10:07
Браћо и Сестре моји истомишљеници сви ви који данас славите Светога Саву нака вам је сретна Слава... - Мићемо да славимо како нам је трдиција,,како смо од наших предака научили СРЕТНО...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online