Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.01.2011.
12:03
J. Arsenović - Vesti A

Dva pomena istim žrtvama

I ove godine održan je pomen žrtvama novosadske racije. Pre 69 godina, mađarski okupator je u tri ledena dana od 21. do 23. januara ubio peko 1.330 nedužnih ljudi, pre svih Jevreja, Srba i Roma. Ali ni pijetet prema žrtvama nije sprečio da komemoracija ne prođe bez skandala, pa je pomen održan u dva različita dana 21. januara u ogranizaciji Grada i 23. januara u organizaciji SPC. Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi u razgovoru za "Vesti" objašnjava zašto su odlučili da prisustvuju na oba pomena.

Goran Levi

- Došlo je do jednog nesporazuma između SPC i gradskih vlasti, o čijim uzrocima ja ne mogu da govorim. Mi se od decembra dogovaramo sa SPC, kao i sa Gradom. Jevrejska opština je bila inicijator da se dve strane dogovore, nažalost, bez uspeha, kaže Levi.

Niste se stavili ni na jednu stranu?
- Konkretno, mene je gradonačelnik Igor Pavličić pitao da li ću da budem sa Gradom i ja sam odgovorio da će Jevrejska opština obavezno biti sa Gradom, ali sam odmah rekao i da ćemo učestvovati i na skupu koji organizuje SPC.

I sekretaru vladike bačkog, jer do vladike ne možete tako lako da dođete, sam rekao da ćemo da učestvujemo i sa SPC, ali sam dodao i da ne znam da li će da se ljute, jer ćemo učestvovati i na komemoraciji koju organizuju gradske vlasti.
 

Irinej nije konsultovan


Episkop bački Irinej obavestio je javnost da SPC neće učestvovati u pomenu koji organizuju gradske vlasti, jer nije konsultovana oko datuma, iako je ranijih godina komemorativni skup održavan 21. januara u prisustvu srpskog sveštenstva.

 

Mudrost da ne produbljuje sukob na relaciji Grad-Eparhija bačka, pokazala je lokalna jevrejska zajednica čiji su pripadnici bili i najmnogobrojnije žrtve mađarskih fašista u Novom Sadu.

I šta vam je rekao sekretar vladike Irineja?
- Da je to naša stvar. I jeste naša stvar. Mi hoćemo da se potrudimo da napravimo jedan upravni odbor za organizaciju sledeće godine, kada obeležavamo sedam decenija od pogroma, da se ovako nešto ne bi ponovilo.

Da dva meseca ranije moramo da utanačimo precizan program komemorativnog skupa. Kao predstavnici jevrejske zajednice osećamo potrebu da se objedinimo, da svi zajedno izađemo sledeće godine na novosadski Kej.

Ko je najviše stradao u novosadskoj raciji?
- Prema istoričarima je najviše stradalo Jevreja, Srba pa Roma. Mi to nikada ne ističemo.

Mi smo se odlučili da izađemo na Kej i pomenemo sve žrtve u toj strašnoj raciji. Jevrejska zajednica je pokazala da u ovom momentu i u ovakvim prilikama svi moramo biti zajedno. Ne samo u Novom Sadu.

Koliko je bilo jevrejskih žrtava?
- Prema našim istoričarima, u raciji je stradalo između 900 i 1.000 Jevreja, i između 400 i 500 Srba, Roma i ostalih. Jedan novi istraživač Aleksandar Veljić izašao je sa cifrom od 1.570 stradalih u novosadskoj raciji, tako da ne možemo sa sigurnošću da kažemo precizne brojke.
 

Zajedništvo iznad svega

 

Šta biste poručili drugim organizatorima pomena novosadskim žrtvama?
- Osnovna poruka je da sve verske zajednice i svi predstavnici svetovne vlasti, bez obzira kakvog političkog opredeljenja bili, u ovakvim slučajevima gde je stradalo puno nedužnih ljudi, neslaganja moraju ostaviti po strani. Najvažnije je da budemo zajedno, jer je zajedništvo uvek donosilo i razumevanje i prosperitet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online