Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 23.01.2011.
15:12 >> 15:17h
Politika A

Zukorlićev nacionalni kalendar Bošnjaka - Mesečno po jedan genocid

Bošnjačka kulturna zajednica je izdala nacionalni kalendar Bošnjaka u kome se nalaze datumi značajni za tu manjiu, a kalendar "ima za cilj i da nadomesti nedostatke zvanične istorije koju bošnjačka deca uče u školama", tvrde u Islamskoj zajednici u Srbiji.

Godina 2011. u nacionalnom kalendaru Bošnjaka

"Ovakvo bogatstvo, kad bi se prodavalo, bilo bi preskupo, pa niko ne bi mogao da ga kupi. Zato će moći da se dobije samo besplatno i bilo bi dobro da ovaj kalendar dobije svaka bošnjačka kuća", rekao je na promociji nacionalnog kalendara Bošnjaka glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Kalendar podseća na mnoge druge zidne kalendare. Za svaki mesec ima po jedan list, sa fotografijom neke bošnjačke znamenitosti. Tu su fotografije Gazi Isa-begove džamije iz Novog Pazara, ostaci džamije u Nikšiću, Sahat-kula u Pljevljima... Povodom 550 godina od prvog pisanog spomena Novog Pazara (1461), godina 2011. proglašena je za godinu osnivača Skoplja, Novog Pazara i Sarajeva Gazi Isa-bega Isakovića.

Kalendar sem datuma i dana sadrži i vreme muslimanskih molitvi (koje se pomera u zavisnosti od dužine dana). Za svaki mesec izdvojeni su značajni datumi i godišnjice iz istorije Bošnjaka. Na primer, 19. januara je 62. godišnjica osuđujuće presude u "montiranom" procesu sandžačkim Mladim muslimanima, a 21. januara godišnjica streljanja Bošnjaka novopazarskog kraja 1945. godine na Hadžetu.

Među značajne datume uvršten je 27. februar u znak obeležavanja zločina u Štrpcima, 27. marta je Dan jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, u aprilu se navršava 300 godina od kada je crnogorski vladika Danilo Petrović predvodio crnogorske "krvoloke" u pokolju na Bošnjake Podgorice, Kolašina i Nikšića, ili kako je Njegoš to nazvao "istraga poturica"...

Kalendar podseća i na 11. jul i Srebrenicu. Takođe, stranice kalendara podsećaju da mesec posta ramazan, koji ove godine počinje 1. avgusta, da je Ramazanski bajram 30. avgusta, a 6. novembra Kurban-bajram. Uporedo sa datumima verskih praznika i onima koji se odnose na dalju istoriju ima i onih novijih, pa je u ovom kalendaru 6. jun 2010, kada su održani izbori za Bošnjačko nacionalno veće, na kojima je BKZ osvojio najviše glasova, označen kao dan Bošnjačke kulturne revolucije. Svoje mesto u kalendaru našao je i 18. decembar, datum osnivanja BKZ-a ali i nove političke stranke, Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ).

"Bošnjačka kulturna zajednica, kao garant i čuvar nacionalnog identiteta Bošnjaka, upustila se u projekat izrade ovog kalendara kako bi nadomestila prazninu zvaničnih udžbenika nacionalne istorije i grupe nacionalnih predmeta u školama", kazao je Salahudin Fetić, sekretar BKZ-a.

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Samir Tandir primećuje da nema nijednog meseca u godini u kojem se "nije desio neki genocid i stradanje Bošnjaka".

"Ali, i pored stradanja Bošnjaka, nema meseca u kojem nije bilo osnivanja novih institucija i organizacija koje su pokretač i garant da su Bošnjaci rešeni da opstanu na ovim prostorima", objašnjava Tandir.

Glavni muftija Muamer Zukorlić je pozvao sponzore da pomognu BKZ-u da doštampa još kalendara kako bi stigli u svaku kuću.

"Preporučio bih Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da posle ovog kalendara uradi jedan priručnik, knjižicu, sa ovom tematikom, sa najznačajnijim datumima i sa više podataka o svakom događaju. Pošto nam isteruju veroučitelje, ne daju nam da program obrazovanja u skladu sa zakonom primenimo u školama, moramo pribeći alternativnim metodama i dokazati da će takav jedan naš priručnik biti jači od svih njihovih školskih ustanova. Mi moramo svakom bošnjačkom detetu uručiti takav priručnik besplatno, jer to su stvari koje naš narod i naša deca moraju dobiti", poručio je Zukorlić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.01.2011. 15:15
Jedini problem jes u medijima koji posvecuju preveliku pozornost ovom talibanu i njegovim nebulozama cini mi se ko neki klovn koji pati za nedostatkom pozornosti i paznje ostalih ljudi
Nedelja 23.01.2011. 17:15
U mesecu junu na slici je sigurno Boj na Kosovu, u znak secanja na Vidovdan 1389 kada su poceli naseljavanje srpskih prostora. Muftija definitivno nije normalan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online