Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 23.01.2011.
11:19
Vestionline A

Elektronske sednice Skupštine Srbije?

Završetak prve faze uvođenja "e-parlamenta" očekuje se do kraja 2011. godine i od tada bi sednice republičkog parlamenta mogle da budu održavane u elektronskoj formi, izjavio je predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović.

"Pokušaćemo da makar prva faza projekta 'e-parlamenta' bude završena do kraja ove godine, kada bi trebalo da imamo elektronske sednice parlamenta i elektronsku pisarnicu. Zakoni bi iz Vlade Srbije dolazili u elektronskom obliku, tako prolazili kroz parlament i tako i izlazili iz skupštine prema predsedniku Republike", rekao je Konstantinović.

Uskoro će srpski poslanici "u skupštini" moći da spavaju i pred kompjuterima

Uvođenje "e-parlamenta" će, prema Konstantinovićevim rečima, poboljšati kvalitet rada republičkog parlamenta, ali i omogućiti velike uštede u štampanju materijala, ali i kada je reč o prekovremenom radu stručnih skupštinskih službi, koji je do sada bio neophodan zbog velikog obima posla.


Konstantinović je objasnio da će "e-parlament" svim poslanicima omogućiti da budu obavešteni o svemu što se događa na sednici, budući da će tekstovi zakona i amandmana u potpunosti biti u elektronskoj formi, a da će isti sistem biti primenjivan i u radu skupštinskih odbora.


Primena takvog načina rada omogući će i građanima potpuni uvid u rad republičkog parlamenta, pa će tako moći da vide svaki zakon kada uđe i izađe iz procedure, svaki amandman, a moći će da sugerišu poslanicima na koji način da menjaju zakon, što će, smatra Konstantinović, predstavljati, na neki način, javnu debatu.


Konstantinović je najavio da će u okviru reforme parlamenta u 2011. godini težište rada sa plenuma biti prebačeno na raspravu u skupštinskim odborima, a da će iz skupštinskog budžeta biti izdvojena sredstva za angažovanje stručne pomoći, ekonomskih i pravnih konsultanata.

Nenad Konstantinović

Podsećajući da je nedostatak takvih ljudi u skupštinskim odborima bila primedba Evropske komisije u izveštaju o napretku Srbije ka EU, predsednik Administrativnog odbora je najavio da će odbori imati mnogo veću stručnu pomoć, nego što je to do sada bio slučaj.


"Nemamo mogućnost da svakom poslaniku to omogućimo, kao što je to u nekim evropskim parlamentima, ali smo zato u skupštinski budžet stavili mogucnost da odbori angažuju konsultante po određenoj temi, a koji će poslanicima pomoći u pripremi za raspravu na stručnom nivou", rekao je Konstantinović.


Pored izdvajanja za opremu "e-parlamenta", Konstantinović je najavio da će iz skupštinskog budžeta za 2011. godinu znatna sredstva biti izdvojena i za televizijske prenose skupštinskih aktivnosti - 80 miliona dinara.


"U 2011. godini trebalo bi da izađe i tender za parlamentarni kanal koji bi se razlikovao od pukog prenošenja skupštinskih zasedanja, što sada imamo", naveo je Konstantinović.

Nedelja 23.01.2011. 11:39
da imamo barem nekakvu vojsku a ovako nista,pa da razpuste tu glupu skupstinu!
Nedelja 23.01.2011. 14:10
Ulepšali su nam dan. Na strani uštede imaju uštedu na štampanju i papiru, a na strani troška imaju 250 laptopa za poslanike. Pored toga otpustiće sitnu boraniju iz administracije i honorarno zaposliti silne eksperte da im objasne kako treba da glasaju. Druga država da je u ovakvoj provaliji bi im odštampala za svaku stranku po jedan materijal pa neka čitaju zajedno ako u opšte čitaju. Onomad su glasali za dva suprotna amandmana u isto vreme, pa jedva stigli da jave Tadiću da ne potpisuje. Mogu da smanje skupštinu odmah ako najure one koji prelaze iz stranke u stranku posle izbora i kradu volju naroda. A ne da ti isti traže potpise da se smanji broj poslanika. Haos totalni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online