Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.01.2011.
11:23 >> 18:27h
B92 A

Stefanović: Sa Prištinom i o statusu

"Predstojeći razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine biće pre svega posvećeni pitanjima koja su od životnog značaja za ljude na Kosovu i Metohiji, ali su u isto vreme povezani i sa statusom Kosova i Metohije“, izjavio je šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović.

Borislav Stefanović

Gostujući sinoć na B92, Stefanović je rekao da će se, za razliku od pregovora koje je vodila međunarodna trojka u Beču kada se razgovaralo isključivo o statusu, sada zajedno sa EU za pregovaračkim stolom razgovarati o svim otvorenim pitanjima.

"Pregovori će biti teški, oni će trajati dugo, očekuje nas dosta prepreka, ali mi smo optimisti, imamo nov fleksibilan prostup i više alternativnih rešenja za svako od otvorenih pitanja", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, za sve teme formirani su ekspertski timovi, a da će na osnovu predloženih rešenja šefovi pregovaračkih timova donositi odgovarajuću političku odluku koja će potom biti sprovedena.

On je rekao da pregovori nisu tehničke prirode i da je ovo jedno od dva najvažnija državna pitanja ove godine, uz kandidaturu za Evropsku uniju, te da svako od pitanja, poput problema električne energije ili telekomunikacija, ima tehnički aspekt, ali je i povezan sa statusom.

Stefanović je rekao da se sada usaglašava spisak otvorenih pitanja, ali da bi dijalog mogao da počne oko telekomunikacija, aviosaobraćaja, katastara, problema nestalih lica, odnosno stvarima koje su na prvi pogled jednostavnije, da bi se kasnije prešlo na teže koje su povezane sa statusnim pitanjem.

Što se tiče amandmana koji je predložila grupa "zelenih" u EP, u kojem se zahtevalo da se predstojeći dijalog Beograda i Prištine "ne dotiče pitanja statusa" i koji je u ublaženoj formi usvojen tesnom većinom glasova u EP, Stefanović je rekao da ga taj amandman ne brine, jer je to preporuka, deo šireg političkog akta koji nije obavezujući za Srbiju, niti predstavlja bilo kakvu vrstu političkog pritiska na Srbiju, ali da će statusno pitanje provejavati sve vreme pregovora.

Na pitanje da li ga zabrinjava činjenica što je Euleks proglasio sever Kosmeta opasnom zonom, Stefanović je rekao da sve što se dešava u pokrajini može da ugrozi pregovore, da stanovništvo može biti isprovocirano nekim postupcima Prištine, zbog čega je apelovao na Srbe na Kosmetu da ostanu mirni kako ne bismo dali povoda da ceo proces ode u pogrešnom pravcu.

Subota 22.01.2011. 11:31
U-92 sve se svelo na to da srbi ostanu mirni. ako treba neka nastave da ih ubijaju, samo da srbi ne odgovore na provokacije ubistva srba. antisrpski izlzani dedinjski sablon. samo da bi ovaj podrepak NVO mogao da odvali kosovo i metohiju od srbije. pa, srbi sta se ceka !
Subota 22.01.2011. 12:51
Dobro je, bar se u nasoj familiji slozili i oni sa petokrakom i oni sa kokardom da ovo mora de se rusi pod hitno. Ovo je neverovatno, da sednu zuti sa secesionistima na dogovor ko ce da naplacuje struju, telefon, vodu, a dotle se sprema americka okupacija severa da se zavede red i rasformiraju paralelne institucije Srbijje prema rezoluciji. Jos pozivaju stanovnistvo da bude mirno. Valjda treba da iznesu cvece pred njih. Vuku vreme, ali ne vredi, prijatelji im skinuli maske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online