Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 20.01.2011.
17:03
Beta, Press A

Na novim tablicama nevažeći grb Srbije

Grb Srbije koji ne važi od 11. novembra prošle godine utisnut je na novim registarskim tablicama koje izdaje MUP Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da već izdate tablice neće moći da se zamene pre isteka sedmogodišnjeg roka njihove važnosti, a da će se na tablicama koje će se tek štampati nalaziti pravi grb Srbije.

Nova tablica, a stari grb

"Nećemo ići na štetu poreskih obveznika, koja bi se merila desetinama miliona evra, i tablice se neće menjati pre njihovog isteka", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao da na novim tablicima nema nikakve greške, jer nije ni neophodno da na njima bude državni grb.

Dačić je, međutim, napomenuo da će se lično založiti kod nadležnih u Zavodu za izradu novčanica, koji pravi tablice, da bude utisnut ceo državni grb Srbije, kada se sredinom godine bude pravio novi kontigent.

Povodm toga što se na novim registarskim tablicama koje se vozačima izdaju od 1. januara nalazi stari grb Srbije, koji od 11. novembra prošle godine više nije u upotrebi, Dačić je objasnio da je izrada registarskih tablica sa tim grbom dogovorena još u periodu kada nije bio ministar unutrašnjih poslova.

"Nema greške, samo je reč o tome da nismo hteli da izlažemo trošku poreske obveznika (povlačeći tablice sa starim grbom)", rekao je on.

U Zavodu za izradu novčanica kažu da je glavni krivac za ovaj skandal MUP, jer je zakasnio sa izdavanjem tablica.


"Zavod je još pre dve godine izbacio prve probne tablice i bilo je sve u redu. Tada je trebalo da krenemo sa štampanjem, samo se čekalo zeleno svetlo MUP-a. Morali smo unapred da imamo oko 800.000 tablica da bismo kasnije imali vremena da 'naštampamo' nove količine, kad krene podela. Uradili smo veliku količinu folija na kojima se nalazio sad već stari grb. Kada je u novembru 2010. grb promenjen, imali smo problem jer bi zbog nove štampe morali da bacimo sav repromaterijal i kupimo novi", kaže radnik Zavoda za izradu novčanica.


On dodaje da je postojala ideja da se na sadašnje grbove dodaju nalepnice sa novim grbom. "Nešto slično imaju Hrvati. Problem je što bi se nalepnice odlepljivale prilikom pranja", objašnjava on. 

Acović: Ovo nije grb Srbije


Heraldičar Dragomir Acović smatra da na tablicama treba da bude zvaničan državni grb Srbije. "Ako u propisima koji se odnose na registarske tablice piše da na tablicama stoji državni grb, onda treba da bude tako. U suprotnom, krše se propisi. Na tablicama koje sada imamo nije zvaničan državni grb", ističe Acović.

Četvrtak 20.01.2011. 19:17
sad bi trebalo odgovornog za ovu sramotu smeniti i novcano kazniti,pa ovo je sramota!
Četvrtak 20.01.2011. 19:30
zar niko ne primjeti da su žuti ovom novom orlu zdrobili kljun?izgleda da oni tako vide slobodu .
Četvrtak 20.01.2011. 19:14
Dacicev kolega Redzepi na Kosmetu to sve skida cim vidi taj grb.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online