Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.01.2011.
11:56
Vestionline A

"Srbija želi u EU, ali i Kosmet"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Srbija želi i u Evropsku uniju i da nastavi dijalog o Kosovu, jer smatra da pitanje Kosova i Metohije još nije rešeno na način koji može da zadovolji Srbe i Albance.

Goran Bogdanović: Želimo u Evropsku uniju, ali i dijalog sa Kosovom i Metohijom
 


Bogdanović je na pitanje novinara da li bi se moglo dogoditi da Evropa usvoji amandman koji iz dijaloga Beograda i Prištine isključuje pitanje statusa, odgovorio da u razgovorima predstavnici EU "nikada nas nisu uslovljavali sa pitanjem Kosova, što znači da je poseban put bio EU, a poseban Kosovo".
 

"Ti natpisi koji se u medijima pojavljuju, ne samo danas, nego i unazad nekoliko meseci, neću da kažem da nisu možda istiniti, ali u svim razgovorima niko nas na taj način nije uslovljavao i ja hoću da verujem da neće ni dalje", rekao je Bogdanović.
 

On je rekao da ne smatra da će dalji tok i proces razvoja događaja na Kosovu i Metohiji zavisiti samo od izveštaja izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, a da je na istražnim organima pre svega da utvrde istinitost takvog izveštaja.
 

Podsetivši da su se u tom izveštaju obistinile slutnje i ono na šta se ukazivalo u proteklih 10 godina da se na Kosmetu događaju "strašne stvari" ne samo nad Albancima, nego i nad Srbima i nad drugim nealbancima, on je zatražio da se što pre rasvetle svi događaji na tom prostoru.

Pregovori sa Srbijom ili zatvor zbog trgovine organima: Hašim Tači

“To je u interesu Srba i Albanaca, ne zbog dijaloga, nego budućnosti i budućih odnosa u regionu, dodao je Bogdanović, naglasivši da "ne želimo da politizujemo bilo koji slučaj".
 

Ministar je ponovio da je Srbija spremna "koliko sutra" da uđe u dijalog, da je formirala pregovarački tim i da ima platformu koju je vlada usvojila, ali da "na žalost, ne zavisi sve od nas", nego da zavisi i od Prištine i od međunarodne zajednice, u ovom slučaju EU.
 

Prema njegovim rečima, dijalog je u obostranom interesu i postoji istorijska prilika da dođe do pomirenja između Srba i Albanaca, što bi odgovaralo celom zapadnom Balkanu.
 

Bogdanović je istakao da ne očekuje da u pregovaračkom timu iz Prištine bude i neko od Srba, a da će predstavnici kosmetskih Srba biti u beogradskom timu i da su Srbi izašli na izbore u mnogo manjem broju od onoga koji je zvanična Priština saopštila.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.01.2011. 13:23
Pa i EU se slaže da su Srbija i Kosovo dva odvojena koloseka i nema šta da uslovljava, razgovarali bi sa svakim odvojeno. Problem je što narod i Koštunica misle da je to jedna kompozicija na jednom koloseku. Najbolje da još malo sačekaju Šešelja, njegov otac je bio železničar, pa da on to složi kako Bog zapoveda. Ali pored železnice, bitno je zatvoriti i aerodrom na vreme kada dođe vreme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online