Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.01.2011.
18:43
Vestionline A

MUP Kosmeta izdaje probne tablice

Na svim administrativnim prelazima počelo je izdavanje probnih tablica za vozila koja su registrovana u Srbiji na nove tablice sa oznakama gradova Kosova i Metohije, izjavio je danas privremeni ministar unutrašnjih poslova Kosmeta Bajram Redžepi.

Bolje bez tablica nego sa ovim srpskim oznakama
 


Srbi sa Kosmeta moraće svaki peti dan da putuju do administrativnih prelaza kako bi preuzimali i obnavljali probne tablice, koje je u petak počeo da izdaje MUP Kosmeta za vozila koja su registrovana na nove tablice MUP-a Srbije sa oznakama gradova Kosmeta jer je to, za sada, jedini način da se izbegnu novčane kazne, oduzimanje putnih isprava i sudski sporovi.


Vest o početku izdavanja probnih tablica potvrdio je KIM radiju privremeni ministar unutrašnjih poslova Kosmeta Bajram Redžepi, navodeći da se one mogu preuzeti na svim administrativnim prelazima sa Srbijom, da su besplatne i da im je rok važenja pet dana.


Redžepi je rekao da se, za sada, tablice ne mogu preuzimati u policijskim stanicama, a nije mogao da odgovori na pitanje gde i kako tablice mogu preuzeti oni koji ne putuju ka administrativnim prelazima već imaju potrebu da samo voze po Kosmetu.


"Izdavanje tablica počelo je još u petak. Probne tablice preuzimaju se na prelazima, gde se nove tablice MUP-a Srbije ostavljaju. Probne tablice Kosmeta važe pet dana i na povratku vlasnik predaje probne i uzima svoje tablice natrag", rekao je Redžepi.


On je kazao da je uvođenje novih tablica MUP-a Srbije sa oznakama gradova na Kosmetu kršenje Rezolucije 1244 i da je to "politika Srbije u vreme popunjavanja upitnika za priključenje EU".

Vozite neregistrovano vozilo


Redžepi, koji je u ostavci, savetuje Srbima da je bolje da voze neregistrovano vozilo nego vozilo registrovano na nove tablice Srbije.


"Najbolje bi bilo da oni koji su predali uzmu stare tablice natrag, a da u gepeku drže nove. Stare tablice važe do daljeg, verovatno do 1. juna. Ukoliko vozilo nije registrovano, može da se nađe neko rešenje, ali je bolje neregistrovano, nego imati nove tablice MUP-a Srbije sa oznakama gradova na Kosmetu", tvrdi on.


Redžepi nije mogao da odgovori na pitanje koje su novčane kazne za neregistrovana vozila na putu, kao ni za vozila uredno registrovana na nove tablice MUP-a Srbije, kao i zašto se probne tablice ne izdaju i u policijskim stanicima ili centrima za registraciju vozila na Kosmetu.
 

Ivanović: Zabrana tablica provocira incidente

Neko provocira incidente: Oliver Ivanović
 

Državni sekretar Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da od Euleksa očekuje da stavi van snage odluku o zabrani korišćenja novih srpskih registarskih tablica ili da izvrši pritisak na privremenog ministra policije Kosmeta Bajrama Redžepija da tu odluku povuče.


"Odluka o zabrani novih srpskih tablica je nezakonita i neprimenljiva, osim ako neko ne želi namerno da isprovocira incidente na severu Kosova”, rekao je Ivanović za Radio Kontakt plus.


Problem je i u realizaciji odluke s obzirom da, kako je podsetio, srpsko stanovništvo sebe doživljava kao pripadnike države Srbije i sasvim je logično da u tom kontekstu usvajaju dokumenta i registarske tablice Srbije.

Prema njegovim rečima, Albanci jednostranim potezima otežavaju situaciju na Kosovu i politički je opterećuju.

U Euleksu, javlja radio, nisu želeli da komentarišu odluku o zabrani novih srpskih tablica, a kosovska štampa prenosi da kancelarija Pitera Fajta insistira na povlačenju ili bar odlaganju ove odluke, ali je ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi odbacio ovu mogućnost.

Euleks pozvao na uzdržanost svih strana

 

Zvaničnici Euleksa pozvali su Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakvog čina koji bi mogao da se posmatra kao provokacija, kada je reč o nedavnoj uredbi ministra unutrašnjih poslova Kosova o zabrani kretanja vozila sa novim tablicama MUP-a Srbije sa početnim slovima kosmetskih gradova.
"Pozivamo obe strane da se uzdrže od svakog postupka koji bi se mogao posmatrati kao provokacija. Svaka nova mera bi trebalo da se raspravlja i pripremi, a javnost treba da bude dobro obaveštena pre početka primene", rekla je za BBC portparolka Euleksa Kristina Herodes.
Regionalni portparol KPS Besim Hoti izjavio je da ta policija nastavlja sprovođenje uredbe o registraciji vozila i od vlasnika automobila oduzima nove srpske tablice sa oznakama kosmetskih gradova.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online