Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.01.2011.
00:09
pressonline.com A

Tužilaštvo da proveri navode da je Dražin grob odnela voda

Republičko javno tužilaštvo i MUP Srbije, posle napisa da je grob generala Draže Mihailovića odnela voda, morali bi da provere verodostojnost navoda da su njegovi posmrtni ostaci, pošto je streljan i sahranjen na Adi Ciganliji, prebačeni na Veliko ratno ostrvo kako nikad ne bi bili pronađeni.

Ne veruju svi u svedočenje oficira OZNA da je Dražin grob odnela voda...
 

Kako je pisao beogradski “Pres“, Komisiji za otkrivanje istine o smrti Mihailovića 91-godišnji oficir OZNA, koji je prisustvovao streljanju Draže, otkrio je da je đeneral streljan i sahranjen na Adi Ciganliji. Ali, prema ovom svedočenju nekoliko meseci kasnije Mihailovićevo telo je prebačeno na plavni deo Velikog ratnog ostrva kako bi voda odnela njegove posmrtne ostatke. Cilj je bio da se otkloni svaki rizik od pronalaženja Dražinog groba.


Član ove komisije i predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić sumnja u verodostojnost ovog svedočenja pošto se komisija nije mesecima sastajala.

"Komunisti gori od boljševika"

- Tužilaštvo i MUP moraju preuzeti aktivniju ulogu i da provere ovo svedočenje. Sve manje verujem da ćemo naći kosti generala Mihailovića. Ako bi se dokazalo da je to svedočenje tačno, onda to govori o monstruoznosti komunističke, udbaške službe ne samo prema živim ljudima, nego i prema njihovim mrtvim telima. U nameri da zatru svaki trag svojih zločina, bili su gori od boljševika pod Staljinom - komentariše Čotrić.


Jedan od predlagača rehabilitacije đenerala Mihailovića i autor knjige „Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta" Miloslav Samardžić podseća da je komisija objavila da je prikupila 300 svedočenja komunista i udbaša.


- I sad je komisija rešila da baš svedočenje tog 301. udbaša koji tvrdi da groba nema smatra za tačno. A to nije ništa novo, u proteklih 20 godina naslušao sam se raznih verzija o tome kako je generalovo telo „odnela voda". Zanimljivo je kako komisija ne želi da uzme u razmatranje jednu jedinu verziju o Dražinom grobu sa četničke strane, prema kojoj je general sahranjen u Lisičjem potoku. Tu je snimljena i jedina originalna fotografija mrtvog Draže, koju su 1946. četnički obaveštajci ukrali od komunista - kaže Samardžić.

A možda je Dražin grob u Belom dvoru?

On podseća i da je njegov kolega istoričar Aleksandar Dinčić nedavno došao do mape Dražinog groba koju mu je nacrtao pripadnik Titove garde.


- Taj gardista služio je vojni rok od 1955. do 1957. u kompleksu Belog dvora na Topčideru. Mozaik o događajima iz 1946. sklopio je na osnovu svedočenja starijih gardista i onoga što je sam doživeo i nacrtao mapu gde je Dražin grob. Prema njegovom svedočenju, Dražu su sahranili u kompleksu Belog dvora, u jednoj uvali ispod crkve Svetog Đorđa u Lisičjem potoku. Zašto je komisija selektivna, zašto ne sasluša i ovog svedoka i uzme u razmatranje i njegovo svedočenje i mapu? - pita Samardžić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.01.2011. 10:01
U kompleksu Belog Dvora je sahranjena Titova "sekretarica" Davorjanka Paunović i onda kako može neko da pomisli da bi Tito na istom kompleksu sahranio Dražu. Istina je da je Draži živi kreč i kosti pojeo. Za njim nije smeo ni trag da ostane baš zbog mogućeg pritiska njegovog školskog druga De Gola i američkih pilota. Ovo je samo zamajvanje naroda dok sve polako poskupljuje a lađa tone sve brže..
Ponedeljak 17.01.2011. 13:28
Apsolutno mi nije vise jasno zasto se od toliko jednostavne stvari pravi Gordijev cvor,pa ljudi treba samo uzeti deset radnika i krenuti sa kopanjem i sve je reseno.Pronacice kosti naseg Generala Draze ili ih tamo nece biti.Ovo vec prelazi svaku meru ukusa i neukusa.Presecimi taj gordijev cvor i krenimo sa konkretnim potezima.Nece Srbi ni Srbija zaboraviti svog Djenerala iako se vec decenijama igrate sa nasim dedovima,ozevima i unucima njegovih boraca. Ziv je Draza umro nije dok je Srba i Srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online