Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.01.2011.
21:38 >> 23:38h
Novosti A

Crna Bogorodica iz Apatina

Jedini kip crne Bogorodice, sa takođe crnim Bogomladencem u naručju, ne samo u Srbiji, nego i u ovom delu Evrope, čuva se već više od dva i po veka u Apatinu, a priča o tome kako je tu dospela kreće se, veli Jakob Pfajfer, župnik tamošnje katoličke crkve Uznesenja Marijinog, između stvarnosti i legende. Stvarnost je da je tu od 1748. i da su je doneli prvi nemački kolonisti.

Dunav odneo crkvu, ali Bogorodica ostala

O tome zašto je, naročito u 18. i 19. veku, njen kult bio veoma rasprostranjen u srednjoj Evropi postoje dva objašnjenja. Po jednom, to je zbog stiha iz biblijske "Pesme nad pesmama" koji kaže "Crna sam, ali sam lepa...", a, po drugoj, ona je, upravo zbog boje, bila zaštitnica običnog sveta, pre svega, radnika u polju, i samih pocrnelih od sunca i teškog rada na njivama.

Nemački kolonisti su kip crne Bogorodice doneli u specijalno napravljenim splavovima ili "ulmskim kutijama", iz Ulma Dunavom kretali na jug, a među njima je, kaže legenda, bila i Marija Ejnsidel, koja je Bogorodicu spasla iz crkve u svom selu, spaljene u tek završenom francusko-nemačakom ratu, priča Pfajfer.

Gde god je, nastavlja on, tokom višenedeljnog puta stao njen splav, Ejnsidelova je izlazila i stavljala kip na obalu. Tek u Apatinu on je ostao da stoji uspravno, pa su prvi nemački doseljenici tu i ostali, a Apatin nazvan "vrata kolonizacije".

"Mada joj se ne pripisuju konkretne isceliteljske moći, crnoj Bogorodici su se molile majke za zdravlje svoje dece, ratari za dobar rod, ratnici pred odlazak u bitke...", nastavlja nesvakidašnju priču istoričar Boris Mašić. "Ovaj kip je, već te 1748. postavljen na glavni oltar prve apatinske crkve Uznesenja Marijinog, čiji temelji su i danas negde na dnu Dunava, koji ju je, potpuno promenivši tok, poplavio 1795. Kip je, na sreću, spasen i prenet u novi hram, čija gradnja je počela iste godine".

Apatin su, i tada i kasnije, hodočastili Nemci iz svih delova Vojvodine, ali i iz Mađarske, Rumunije i drugih zemalja. Mada je taj običaj kroz vreme lagano jenjavao, tako je bilo sve do kraja Drugog svetskog rata, kada je najveći deo njih, uključujući i one iz Apatina gde ih je danas tek dvestotinak, zajedno sa nemačkom vojskom otišao u prapostojbinu.

"Potomci podunavskih Nemaca i danas idu na hodočašća crnoj Bogorodici, ali u bavarski grad Altenting, koji je sada njeno najveće svetilište", kaže Mašić. "Ipak, sve više njih, naročito 15. avgusta, o Uznesenju Marijinom po novom kalendaru, dođe i u Apatin, da se pokloni svetici njihovih praotaca".

Drvo iz Jerusalima

 

Na dan početka njene gradnje, 15. avgusta 1795, uz apatinsku crkvu zasađeno je i trnovo drvo, danas visoko preko 15 metara i sa prečnikom od dva metra.


"Doneto je iz Jerusalima i jedino je, ne samo u Vojvodini, koje je opstalo do danas", kaže Mašić. "Upravo od grana trnovog drveta bio je napravljen i venac oko glave raspetog Isusa Hrista".

Nedelja 16.01.2011. 22:47
Чему тако помпезан почетак текста? Као прво, најпознатија "Црна богородица" у овом делу Европе се налази у Летници, на Космету. Као друго, следи линк са гомилом места, па и у овом делу Европе, са црним киповима:http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Madonna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online