Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.01.1970.
01:00
Vestionline A

Advokat: Krše se prava Stanka Subotića

Povodom napisa u pojedinim beogradskim listovima, redakciji "Vesti“ javio se branilac Stanka Subotića Caneta, Milan Vuković, čije obraćanje prenosimo u celini.

Subotićev advokat tvrdi da se grubo krše prava njegovog klijenta
 


Kao branilac optuženog Stanka Subotića, iz Beograda, sada sa boravištem u Švajcarskoj, koji odgovara pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu za krivično delo Zloupotreba službenog položaja u privatnoj firmi, povodom očiglednog i grubog kršenja svih njegovih prava u tom postupku i pritisaka koji se vrše na sud kako bi se optuženi oglasio krivim, nezavisno od sadržine izvedenih dokaza, prinuđen sam da Vas obavestim sledeće.

Pre dva dana, tj. 13.1.2011. godine u dnevnim novinama Novosti, Press, Blic i drugima, objavljena je vest kako je izvesni Nebojša Joksović Joksa, koga Stanko Subotić ne poznaje, niti je za njega bilo kada čuo, kao zaštićeni svedok u postupku protiv okrivljenog Darka Šarića, izjavio da je, tobože, "Šarić finansirao Caneta novcem od prodaje droge" ili da je "Subotić prao pare Šariću", što su pomenuti dnevni listovi, stavili u naslov teksta napisanog na dve strane sa fotografijom Stanka Subotića.

U tim tekstovima novinari se pozivaju na "saznanja iz izvora bliskog pravosuđu", iako je u toku svedočenja pomenutog Joksovića javnost bila isključena, što ukazuje na očiglednu korupciju u samom pravosuđu.

Jer, osnovano se postavlja pitanje ko je novinarima tih listova, koja su u vlasništvu ili pod uticajem Milorada Miškovića i Milana Beka, mogao da da informacije koje su od strane samog suda proglašene tajnim, navodi advokat Vuković.

Kako navodi advokat, povodom očigledno lažne, netačne i tendenciozne informacije, kojom se grubo vređaju njegova prava i interesi, pozivajući se na čl. 47 Zakona o javnom informisanju, Stanko Subotić je preko svog generalnog punomoćnika, dana 14.1.2011. godine, podneo zahtev za objavljivanje odgovora, ali su sve te novine odbile da objave bilo kakav odgovor.

Stanko Subotić je ubeđen da je takvo nezakonito postupanje suda, novinara pa i samog tužilaštva, koje već mesecima drži u fijoci krivičnu prijavu protiv Miškovića i Beka, posledica velikog uticaja koje na sve državne strukture imaju baš Milorad Mišković i Milan Beko, potpomognuti Aleksandrom Tijanićem i Srđanom Šaperom.

Ovo tim pre, kada se ima u vidu da ste i Vi lično, posle intervjua koje je Stanko Subotić dao Televiziji B92, našli za shodno da u medijima dajete izjavu kako su navodi Subotića "netačni" te kako on time, navodno, želi da utiče na sud koji će, Vi se nadate "uskoro", doneti i presudu. To što sud još nije ni počeo da izvodi dokaze odbrane, za Vas nije ni bitno.

S druge strane, ukoliko je tačno ono što tvrdi zaštićeni svedok Joksović (sve pod pretpostavkom da je on tako nešto i izjavio), postavlja se pitanje zbog čega protiv Stanka Subotića nikada niste tražili pokretanje bilo kakvog postupka? To niste uradili jer i sami vrlo dobro znate da su takve informacije lažne i da se plasiraju u javnost samo u cilju prikazivanja Stanka Subotića kao "notornog kriminalaca" (i pored nesporne činjenice da on nikada nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi nijedan drugi krivični postupak), ne bi li se time "olakšao" posao sudu od koga se, po svaku cenu, očekuje donošenje osuđujuće presude.


Sa iznetih razloga Vas molim da u okviru svojih zakonskih ovlašćenja utvrdite ko je i pod kojim okolnostima (iz suda ili tužilaštva) dostavio novinarima informacije o svedočenju lica za vreme čijeg svedočenja je javnost bila isključena, te da preduzmete i sve druge potrebne mere u cilju sprečavanja daljeg kršenja osnovnih ljudskih prava mog branjenika.

Istovremeno, kao podnosilac krivične prijave, Stanko Subotić od Vas očekuje da posle višemesečnog "prikupljanja obaveštenja", konačno, protiv Miškovića i Beka pokrenete krivični postupak, navodi branilac Stanka Subotića, Milan Vuković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online