Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.01.2011.
09:41
Press A

Tri sela posvađana oko toga gde je centar Srbije

Informacija da se centar Srbije nalazi u ataru sela Drača, na osam kilometara od centra Kragujevca, izazvala je juče u Šumadiji zabunu i negodovanje, jer na privilegiju da budu centar zemlje pretenduju još dva šumadijska sela.

Reč je o Vlakči, na oko 20 kilometara od Kragujevca, i Jabučju, nekoliko kilometara istočno od grada. I jedno i drugo selo imaju "dokaze" za svoje tvrdnje. U Vlakči kažu da svako dete i starac znaju, i to već pola veka, da je centar Srbije na međi između sela Vlakča i Čumić. Aleksandar Jovanović, predsednik saveta mesne zajednice Vlakča, kaže da je to proverena informacija.

Prelepa Šumadija
 


"Pre godinu dana sam na predavanju održanom na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu, na temu regionalizacije Srbije, čuo podatak da je geografski centar Srbije na međi između Čumića i Vlakče. Na mestu gde je centar Srbije postojala je i oznaka, kamen međaš, koji je neko u međuvremenu sklonio. Osim kamena, na tom mestu, na brdu Svetinja, nedaleko od benzinske pumpe, postoji stub visok četiri i širok jedan metar sa velikom sijalicom na vrhu. Verovatno je centar Srbije sada na drugom mestu jer su proračuni rađeni nekom novom metodom", kaže Jovanović.

Meštani sela Jabučje nisu ni stigli da saznaju da su bili centar Srbije, jer su to bili tek nekoliko dana. Vest da su baš oni u centru objavljena je u medijima sredinom decembra prošle godine, ali se ispostavilo da je izračunavanje bilo nedovoljno precizno jer je rađeno drugačijom metodom.


"Najnovija informacija da je centar Srbije na putu između sela Male Pčelice i Drača preciznija je jer je primenjen postupak izračunavanja kakav se koristi u drugim slučajevima u svetu", saopštio je Republički geodetski zavod.


Tako, bar za sada, centar Srbije ostaje na pola seoskog puta Male Pčelice - Drača, na samom putu ili u nekoj od njiva domaćina iz Drače. Meštani Vlakče i Jabučja, kojima je slava zamalo izmakla, kažu da utvrđivanje centra države, bar za njih, nije završeno.


Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Vladimir Milenković kaže da je, na žalost meštana svih drugih sela, centar Srbije ipak između sela Drača i Male Pčelice. On je objasnio da je centar određen jednom od pet najpouzdanijih matematičkih metoda koje se koriste u svetu.


"Centar ćemo mi obeležiti kamenom pločom, dok je na opštini Kragujevac da razvije infrastrukturu i da tu tačku promoviše", rekao je Milenković.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja spremno je da kroz akciju "Očistimo Srbiju" uredi ovu lokaciju.


"U toku ove godine biće organizovana još jedna akcija 'Veliko spremanje Srbije', kada će volonteri, građani, zaposleni u državnoj upravi, nevladine organizacije i institucije čistiti smeće i sa te lokacije", kažu u tom ministarstvu.


U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja ističu da Kragujevac i njegova okolina imaju veliki potencijal za seoski turizam i da bi promocija geografskog središta mogla značajno da doprinese promovisanju ovog dela naše zemlje. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online