Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.01.2011.
15:34

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Od marta sveštenici u vojsci

Vladika Porfirije (Perić) koji je ispred Srpske pravoslavne crkve zadužen za organizovawe svešteničke službe u Vojsci Srbije najavio je da bi uredba o svešteničkoj službi u vojsci trebalo da bude doneta u najskorije vreme, odnosno do kraja februara.

Za više od mesec dana i popovi u uniformama
 


Vladika je rekao da se, prema proceduri, potom potpisuje sporazum između vojske, Crkve i svih verskih zajednica u Srbiji, budući da će pored pravoslavnih biti angažovani i sveštenoslužitelji ostalih zakonitih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji.

Knjaz Miloš uveo vojne sveštenike


Vladika Porfirije je podsetio da je još 1839. knjaz Miloš Obrenović regulisao status vojnih sveštenika i da je Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je imala vojne sveštenike, da je danas jedna od retkih zemalja u svetu koja nema u vojnom sastavu i sveštenike.

 

Do 1918. u vojsci Kraljevine Srbije u sastavu štaba komande postojao je vojni prota, a vojni sveštenici su bili raspoređeni u štabovima divizijskih komandi i u štabovima aktivnih pukova.

 

Posle Prvog svetskog rata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pri Ministarstvu vojnom i mornarici postojalo je telo koje je rukovodilo svešteničkom strukom, a u njemu su bili po jedan vojni sveštenik prve klase za pravoslavnu, rimokatoličku i muslimansku veroispovest.

 

Jedan sveštenik bi trebalo da bude postavljen na 500 do 1000 vojnika, podoficira i oficira, tako da će za pravoslavce biti potrebno oko 30 sveštenika, dok bi jedan ili više njih bili angažovani u Ministarstvu odbrane na poslovima koordinacije, kazao je vladika za TV Pink.


Da podsetimo, u Vojsci Srbije, prema najavama nadležnih, trebalo bi da budu angažovani vojni sveštenici, koji će imati činove, ali neće nositi oružje.

Predviđeno je da versku službu vrše sveštenici, odnosno "verski službenici" koji imaju visoku stručnu spremu i koji su ovlašćeni od tradicionalnih crkava i verskih zajednica za obavljanje bogoslužbenih delatnosti.

Oni će biti primani u vojnu službu u statusu oficira, a biće raspoređeni u Generalštabu Vojske Srbije, komandama operativnog nivoa, komandama brigada i bataljona, Vojnoj akademiji i vojnozdravstvenim ustanovama.


Vladika Porfirije je, podsećanja radi, zadužen da u ime Crkve reguliše sa aspekta crkvenih kanona i pravila za uređivanje vojne službe, a davaće i konačnu reč prilikom izbora kadrova za vojnu svešteničku službu.


Vojni sveštenici, prema rečima vladike Porfirija, imaće veću i dvostruku kontrolu nego bilo koji drugi oficiri i moraće da ispune sve uslove kao i svako ko je zaposlen u vojsci, ali i da ispunjavaju i crkvene kanone Sveštenici koji budu zaposleni u voksci Srbije neće nositi oružje. Neće da imaju komandnu odgovornost, ali će se biti na svakom mestu gde se nalaze i vojnici, a imaće pravo da nose i uniformu i mantiju.


Mantiju će oblačiti kada vrše bogosluženje i duhovne obrede, a u ostalim slučajvima nosiće uniformu sa specifičnim obeležjima.

Za hrišćane to će biti krst, sa malim razlikama u zavisnosti da li je reč o katolicima, pravoslavcima ili protestantima. Za muslimane će takođe biti adekvatno obeležje, a postoji mogućnost da bude i za Jevreje, s tim što i oni vernici koji ne ispunjavaju "uslov od 500 do 1.000", mogu po potrebi da angažuju sveštenoslužitelje da dođu i obave obrede u vojsci.

 

Po ugledu na strane armije


Ideja o uvođenju verske službe u vojsci datira iz 2000. na osnovu iskustava stranih armija i srpske tradicije, što je podrazumevalo i prisustvo sveštenika u kasarnama i obezbeđivanje posebnog prostora za upražnjavanje verskih potreba vojnika svih nacionalnosti. Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se u srpskim oružanim snagama organizuju verske službe po ugledu na savremene svetske armije i srpsku tradiciju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online