Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 13.01.2011.
13:42
24 sata A

Beograđani sinovima daju ime Onur

Turska serija "1001 noć" ostavila je za sobom neizbrisiv trag u Beogradu. Danas skoro da nema opštine u prestonici u kojoj od decembra prošle godine matičari nisu upisali bar jednog Onura.

Turski glumac za sobom ostavio mnogo malih Onura

Pre oko pola godine pisali smo da se Šeherezade rađaju u Novom Pazaru, a danas svaka beogradska opština ima po jednog Onura, ime koje se do skoro nije sretalo u Srbiji.

Naime, posle popularne turske serije ovo ime postalo je omiljeno kod roditelja, dok pojedini i dalje žele da se njihovi mezimci po svaku cenu razlikuju od drugih pa smišljaju nova imena poput Gricka, Vitaminca ili Ointangre Unartan.

"U proteklih mesec dana upisali smo bar tri Onura. Međutim, u istom periodu imali smo i druga neobična imena za koja ne znamo odakle potiče ideja, kao što su Andona, Vila, Ivi, Silvi, Karlo i Zaga", priča Nemanja Đurović, matičar iz opštine Zvezdara.

Milica Novaković, njegova koleginica iz opštine Savski venac, kaže da su pored nekoliko Onura imali čak i par zahteva za žensko ime Šeherezada.

"Nije bilo razloga da ta imena odbijemo. Znamo da su to njihovi omiljeni likovi iz turske serije i rešili smo da im ispunimo želju", objašnjava Milica Novaković.

Ima i jedna Šeherezada

Imena javnih ličnosti, bilo da su to političari, muzičari ili sportisti, uvek su služila kao inspiracija budućim roditeljima. Tako se šezdesetih i sedamdesetih godina Srbijom širilo ime omiljene dame Amerike Žakline Kenedi. Kasnije su usledili i Tarzan, Elvis, Denis, a zanimljivo je da se u beogradskim matičarskim službama ne sećaju skoro nijednog Tita.

"Sećam se samo jednog Josipa iz tog perioda koga je upravo Tito i krstio", priča Milica Novaković.

Na vrhuncu slave, sedamdesetih godina, ali i posle njene nesrećne pogibije, ime pevačice narodne muzike Silvane Armenulić nasledio je veliki broj devojčica.

Taj trend se nastavio, pa se zbog slavnog tenisera Đokovića u poslednje dve godine u Beogradu rodilo mnogo Novaka.

Matičari često izlaze u susret maštovitim idejama roditelja, ali su pojedina imena ipak morali da odbiju.

"Skoro smo imali roditelje koji su dete želeli da nazovu Ointangru Unartan. Da su bili stranci, odmah bismo upisali, ali pošto su bili srpski državljani sa uobičajenim srpskim imenima, odbili smo jer je to protivno običajima sredine. Nedavno smo odbili i ime Petar Prvi, uzimajući u obzir da ni otac nije Petar i da se to takođe kosi sa našim običajima", objašnjava Milica Novaković.

Pojedina tradicionalna imena poput Nikole, Ivana, Luke i Milice uvek su jednako popularna, a za matičare je pravo iznenađenje kada se roditelji odluče za još starije srpsko ime, koje danas uglavnom znamo samo po precima.

"Prijatno sam bila iznenađena kada su nedavno roditelji ćerki dali ime Ruža. To nije neobično ime, ali ga dugo nismo imali", priča matičarka opštine Zemun Tatjana Nikolić.


Javne ličnosti širom sveta kao da su žarko želele da se njihova deca razlikuju od drugih pa se tako ćerka pevača Stinga zove Minđušica (Fuchsia), a sin glumca Šon Pena Skakavac (Hopper).

Ni naše javne ličnosti nisu manje maštovite. Vila Evanđelina je ime ćerke Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića, koji imaju i sina Lava Grigorija, a poznata su i neobična imena koje je političar Čedomir Jovanović dao svojoj deci i ona se zovu Mihajlo Lajf, Zora Fejt i Jana Hart.

Unikatna muška imena u Beogradu: Gricko, Gringo, Istinoljub, Jelenče, Jesenjin, Jugomir, Ledomir, Lenjin, Lepojko, Malibor, Oniks, Onjegin, Orion, Pelivan, Pižon, Prijezda, Spasenko, Tankoslav, Vasimir, Vitaminac, Zlaćan, Zorimir, Želibor.

Unikatna ženska imena u Beogradu: Bogorodica, Čajka, Odiseja, Paloma, Ledenka, Ljubostinja, Lotos, Neboderka, Utijeha, Pepeljuga, Petunija, Vrbislava, Bubica, Curica, Detelinka, Her.

Četvrtak 13.01.2011. 13:45
Daleko vas bilo...**bali vas Turci i turcizmi.
Četvrtak 13.01.2011. 15:28
Tako nastaju poturice, bili su 600 god. i sami znamo sta su nam ostavili, sada netrabaju da dolaze, nego puste nam tursku seriju i eto poturice .... bljak
Četvrtak 13.01.2011. 15:45
Da li ti ljudi znaju da se djeca sa turskim imenima uopste ne mogu krstiti??? To je bar informacija koju ja pouzdano znam iz nase crkve i ne bih rekao da ima pravoslavna crkva koja ce krstiti neko srpsko dijete sa turskim imenom. Gledala se i Bitka na Kosovu pa ne znam je li u svakoj opstini daju dijetetu ime Lazar, Milos... Kako je uopste moguce da maticar srpskom djetetu upise tursko ime?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online