Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 11.01.2011.
18:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Osmi vaseljenski sabor 2011?!

Osmi vaseljenski, odnosno svepravoslavni sabor, mogao bi da bude održan do kraja ove godine, sugerisali su iz ruske pravoslavne crkve. Mada tačan datum, mesto i vreme, kao i teme još nisu poznati javnosti, iz Moskve se nagoveštava da bi ta velika pravoslavno-međunarodna manifestacija mogla da se održi tokom ove godine.

Freska Prvog Vaseljenskog sabora održanog u Nikeji 325. godine
 


Pripreme za ovaj skup traju skoro 100 godina, a želju da učestvuju izrazili su i predstavnici drugih hrišćanskih konfesija.


Svepravoslavni sabor može da nastavi tradicije čuvenih Vaseljenskih sabora, čije održavanje je prestalo 787. godine., kada je u tada jedinstvenoj hrišćanskoj crkvi održan VII Vaseljenski sabor.


Pripreme za Održavanje VIII Vaseljenskog sabora teku intenzivno, a carigradski patrijarh Vartolomej koji nosi titulu prvog među jednakim patrijarsima ostalih pomesnih sestrinskih crkava izdvojio je 10 tema za razmatranje.


Jedna od njih se odnosi na pravoslavnu dijasporu, odnosno određivanje jurisdikcije (nadležnosti) za pravoslavne zajednice koje su izvan nacionalnih granica matičnih zemalja i svojih autokefalnih crkava. Druga tema bi trebalo da bude priznanja crkvene autokefalije (samostalnosti), kao i crkvene autonomije.
 

Na dnevnom redu očekuje se i utvrđivanje pravila za uzajamno kanonsko priznavanje pravoslavnih crkava, kao i uspostavljanje zajedničkog kalendara praznika.
 

Najavljuje se i ustanovljenje pravila za vršenje svete tajne braka, a pod tim se pre svega podrazumeva preciziranje da li mirski sveštenik može po drugi pu da stupi u brak i da li će ubuće episkopi moći da se postavljaju i iz redova mirskog ( oženjenog) sveštenstva, a ne samo iz redova monaha.
 

Trebalo bi da bude otvorena rasprava i po pitanju posta u savremenom svetu, te veza sa drugim hrišćqanskim konfesijama, kao i učešće pravoslavnih u ekumenističkom pokretu. Isto tako očekuje se da bude definisana uloga i doprinos pravoslavlja u u učvršćenju hrišćanskih ideala sveta, bratstva i slobode.

Utorak 11.01.2011. 18:51
Pravoslavlje iznad svega!
Utorak 11.01.2011. 20:01
Ne treba ništa menjati kod pravoslavaca koji su ostali na Hristovom putu i zbog toga dobili naziv Ortodoksni. Oni koji su nešto izmenili neka se vrate izvornom tumačenju Hristove misli i sve u redu.
Utorak 11.01.2011. 20:46
Kažu da je moj neki dalji predak zasadio hrast oko koga su se okupljali kad je bilo zabranjeno da se okuplja. Taj hrast su zvali "molitva". Došlo je vreme da i ja zasadim hrast oko koga će se okupljati moji praunuci, čukununuci ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online