Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.01.2011.
12:05
J. Arsenović - Vesti A

Ljuti na Aleksandra Karađorđevića

"Prestolonaslednik se ne trudi mnogo oko promocije opštine Topola, prestonice ustaničke Srbije", kaže za "Vesti" Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola.

Dragan Jovanović

Prvi čovek Topole, malene opštine u srcu Šumadije, nije čekao da se iz Brazila vrati ministar policije ne bi li mu uručio prvu registarsku tablicu novog dizajna.

Funkcioner Nove Srbije okačio je tablicu oznake TO-001-AA na svoje službeno vozilo i bez Ivice Dačića, a uz asistenciju lokalnog šefa policije, i sada ponosno vozi Šumadijom. Tim pre, jer je Karađorđeva Topola konačno dobila svoju registarsku oznaku.

Koliko vam znači to što su vašoj opštini dodeljene prve nove registarske tablice?
- Znači puno. Topola ima jedno istorijsko nasleđe i zbog ideološke nepravde nije imala svoju registraciju.

Uklješteni smo između dva velika centra, Beograda i Kragujevca koji su nas stalno svojatali, a mi želimo da budemo svoji. Bili smo na pragu da tablice sa oznakom našeg grada dobijemo 2007, ali je tadašnji ministar policije Dragan Jočić imao udes, pa je to odloženo.


Na čijem autu se nalazi tablica?
- To je auto predsednika opštine, pežo 407. Dakle, moj službeni automobil.
 

Potreban nam je Koštunica

 

Da li vam je žao što NS više nije bliska sa DSS-om i što ste okrenuli savezu sa naprednjacima?
- U politici nema emocija, ni žaljenja, ni radosti. Nama je DSS potreban i nadamo se da će ući u našu koaliciju. Situacija je očajna i narod traži da se napravi jedinstven front protiv vlasti. Svaki dan sa ovom vlašću je propast. Prvi ispit će biti miting opozicije početkom februara ispred Skupštine u Beogradu.

Da li je i čin svečanog uručenja prve tablice u cilju promovisanja turizma vašeg kraja?
- Upravo tako i zbog toga smo i hteli da imamo tu prvu tablicu, da skrenemo pažnju na Topolu i Oplenac.

Ako stranim turistima želite da prikažete nešto autentično srpsko, onda morate da ga dovedete u Topolu da vidi Karađorđev muzej i Mauzolej na Oplencu.

Da krene u obilazak Puta vina Oplenac, koji obuhvata prvu privatnu vinariju kod nas, Aleksandrović. Pa obilazak Kraljeve vinarije koja je pre dve godine izbacila nova vina. Imamo i dve nove vinarije u Lipovcu. Kruna cele priče je prvi srpski šampanjac, koji je izbacio podrum Aleksandrović.

Da ne zaboravim i Oplenačku berbu koja se nalazi u prvih pet vodećih turističkih atrakcija u Srbiji. U turističku ponudu uveli smo i obilazak podnorudničkih manastira za koje smo izradili kompletnu infrastrukturu i koju smo prozvali "Šumadijska Sveta gora". Topola je nedavno dobila i hostel, a ako bog da dobićemo i hotel.


Jesu li u Topoli svi monarhisti i Karađorđevići?
- Jesu. U stvari mi smo sudbinski vezani za vožda, jer da nije njega bilo, ne bi bilo ni Topole. Nažalost, prestolonaslednik Aleksandar nema osećaj niti se angažuje na promociji ovog kraja. Već godinama se sudimo sa državom tražeći da nam vrati imovinu od 140 ha zemlje i vile na Oplencu, koji sada imaju status državne imovine. Svakog vikenda dođe po pet ambasadora, a ja kao predsednik opštine ne mogu ni da provirim tamo, da im pokažem našu istoriju.


Znači, ljuti ste na Karađorđevog potomka?
- Ljutimo se, jer je inertan. Mogao je bar jedan prijem godišnje da organizuje na Oplencu, da se skrene pažnja na naš kraj. Ali uzdamo se da će zakonom o imovini opština i gradova taj problem konačno biti rešen.


Je li zakon usvojen?
- Nije, a Dinkić ga stalno najavljuje, praveći sebi reklamu i dodvoravajući se opštinama po Srbiji. Ali njemu je svojstveno da laže.
 

Ponovo bih prekinuo bitange

 

Da li bi ponovo upali na tribinu Peščanika zbog čega su vas mnogi kritikovali?
- Ako bi se ponovo održavala pod sloganom da nam dolaze u Šumadiju kako bi nas prevaspitali, jer smo mi bolesni od patriotizma i nacionalizma, onda bih. Ako bi došli kao dobronamerni gosti onda bi im, kako to uvek čine Šumadinci, pružili gostoprimstvo. Ako dolaze kao bitange, onda se dobrodošlica ne može očekivati.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.01.2011. 18:02
Jak lik, hoće da mu kralj bude menadžer prodaje turističke ponude. Milioni ljudi idu u Šampanju da obiđu vinske podrume i samo tamo se pravi šampanjac. Vino koje on reklamira se naziva penušavo vino i nema pravo da ga naziva šampanjcem. Zašto nije tom podrumaru dao registraciju 001 kad ga toliko ceni, nego uzeo sebi. Težak primitivac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online