Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.01.2011.
12:00
M. Filipović - Vesti A

Nastići veruju u konačan uspeh

Nakon što im je uskraćena mogućnost da se za Božić vide sa roditeljima, o čemu je naš list već pisao, Damjan (8) i Nastasija (9) Nastić nisu na Badnje veče prisustvovali ni liturgiji u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sakramentu.

Prošao i poligraf: Vuk Nastića Nastasijom i Damjanom

Pošto im u hramu, gde je trebalo da dođu u pratnji socijalnog radnika, ne bi bio omogućen čak ni susret sa vršnjacima, takođe ni prilika da dobiju božićne poklone, roditelji, Vuk i Verica Nastić, odlučili su da odustanu od zahteva da njihovu decu pod policijskim okolnostima dovode u crkvu jer bi to za njih bila nova, neprihvatljiva tortura.
 

- Verica je na Badnji dan videla Damjana, ali smo, na žalost, u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Sakramentu i na Badnje veče i na Božić bili bez naših mališana, ali okruženi prijateljima koji su s nama kroz sve ove dane teške borbe da vratimo decu. U slučaju ima mnogo novosti i mi se sada vrlo optimistički nadamo pozitivnom razrešenju - kaže za "Vesti" Vuk Nastić.
 

On je potvrdio da je prošao test na detektoru laži, koji je bio vrlo mučan i neprijatan, ali, kako je rekao, najvažniji je ishod, tako da će i to na sudu služiti kao dokaz u njihovu korist.
 

Razdvojeni sedam meseci

Vuku i Verici Nastić, da podsetimo, deca su oduzeta 8. juna prošle godine po odluci Agencije za zaštitu dece. Od tada su oni odvojeni od Damjana i Nastasije. Povod za oduzimanje bile su fotografije pronađene u kompjuteru oca, na kojima se deca naga kupaju u kupatilu. Deca su oduzeta zbog navodnih optužbi za zlostavljanje.

- Deca su još uvek u meksičkoj porodici, ali su naši advokati tražili da ih više ne vode u katoličku crkvu već, ako ne mogu da ih vode u srpsku crkvu u Sakramentu, da ih dovode u grčku pravoslavnu crkvu u Staktonu. Čini mi se da Agencija za zaštitu dece već polako podleže pritiscima i američkih vlasti i javnosti i pravde i prava, pa imamo mnogo razloga da verujemo da će se sve okončati u našu korist.
 

Kako saznajemo, američke vlasti (kancelarija državnog javnog tužioca) pokrenule su nezavisnu istragu o celom slučaju, sa posebnim akcentom na rasnu i versku diskriminaciju, pa će i detalji te istrage uskoro biti poznati. Generalni konzul Srbije iz Čikaga Desko Nikitović uputio je pismo Agenciji, jer još uvek nije dobio odgovor na zahtev da sa psihologom poseti mališane, a u tim odbrane uključila se i Meg Bruck, čuveni psiholog iz Baltimora, stručnjak za ovakve slučajeve. Ona će kao dokaz priložiti svoje nalaze o metodama koje su primenjivane nad decom u procesu istrage i tokom boravka u starateljskoj porodici. Svi dokazi moraju biti dostavljeni sudu do 13. januara.
 

- Nažalost, sigurni smo da se ništa neće okončati na prvom ročištu, 26. januara, jer naši advokati sada zahtevaju da se poništi naše priznanje koje smo po savetu prethodnog advokata sudu dali u decembru, priznajući nebrigu o deci. Advokati koji nas sada brane (Dejvid Buje i Robert Pauel) tvrde da nije bilo nikakvih dokaza za to priznanje i sada žele da čitav slučaj krene iz početka. Istina, to će značiti malo odlaganje procesa, ali smo sigurni da će suđenje početi u prvoj nedelji februara - kaže Vuk Nastić.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.01.2011. 13:18
Ko se sa amerima u kolo uhvati, tesko njemu. Daj Boze da se sve dobro zavrsi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online