Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 10.01.2011.
13:44
Vestionline A

Artemiju preti izopštenje i anatema?!

Raščinjenom episkopu raško-prizrenskom Artemiju preti novi crkveno pravni postupak ukoliko nastavi da se lažno predstavlja ili da služi službu, rekao je protojerej Velibor Džomić. Vladika Teodosije kritikovao njegove sledbenike koji su počeli da se vraćaju na Kosmet.

Kazniti sve koji se lažno predstavljaju: Velibor Džomić
 

"Neprihvatanjem kanonski utemeljenih i obavezujućih odluka Svetog arhijerejskog Sabora, lažnim predstavljanjem i lažnim službama monah Artemije, nažalost, sa grupicom svojih sledbenika tone sve dublje, pa se očekuje da protiv njih hitno bude pokrenut novi crkveno pravni postupak", izjavio je danas protojerej Velibor Džomić.


Džomić je rekao da to dokazuje i da crkveno sudski postupci u slučaju monaha Artemija i njegove grupice sledbenika moraju biti nastavljeni, s tim što za bivšeg vladiku više nisu nadležni Sabor i Sinod nego crkveni sud Beogradske arhiepiskopije.


Pokretanjem novog postupka protiv monaha Artemija, Crkvenim sudom Beogradske arhiepiskopije bi predsedavao patrijarh Irinej, rekao je Džomić koji je podgorički paroh i član Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske.


"Nekanonska i pseudocrkvena nedela monaha Artemija zaslužuju, prema kanonima i crkvenim pravilima, ne samo kaznu lišenja i monaškog čina nego i izopštenje iz crkvene zajednice i predavanje anatemi", naveo je Džomić, prenose beogradski mediji.


On je objasnio da je u ovom momentu Artemije još uvek član crkve i to u monaškom redu.


Izopštenje i anatema, prema njegovim rečima, predstavlja poslednju i najtežu kanonsku kaznu, objasnio je Džomić koji misli da tu još uvek ima mesta i povratku kanonskom poretku, ali, kako je kazao, on lično sumnja da će se to i dogoditi.

"Crkva nikada nije žurila kroz istoriju sa donošenjem bilo kakvih odluka, ali i svako strpljenje ima svoje granice kada je raščinjeni vladika Artemije u pitanju, to strpljenje je potrošeno tako da bi sada pod hitno trebalo pokrenuti novi crkveno sudski postupak protiv njega i njegovih raščinjenih monaha", kazao je Džomić.

Ukoliko, kako je kazao, oni budu izopšteni iz Crkve to znači da su predati prokletstvu, te da ga prenose i na sve one koji im se obraćaju kao navodnim sveštenim licima.

"Oni su u ovom trenutku raspopi, ali još uvek ne i izopštenici", precizirao je Džomić koji kaže da ukoliko se ne povrate majci crkvi, u slučaju smrti, oni neće moći da budu opojani niti pominjani u molitvama.

Džomić je podsetio i da vladika Artemije i dalje živi u eparhijskoj kući u Beogradu, koja je u vlasništvu manastira Hilandara, tako da, kako je rekao, očekuje da će i to pitanje biti rešeno tako što će on morati da izađe iz tog crkvenog prostora.

Teodosije: Artemijevi monasi podrivaju SPC

Nekolicina sledbenika bivšeg vladike Artemija, koje je Sveti arhijerejski sinod nazvao "sektom", ponovo je došla na Kosovo i Metohiju s namerom da se nastane i da rade na podrivanju kanonskog crkvenog poretka Srpske pravoslavne crkve, upozorio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, koji je tu postavljen posle razrešenja vladike Artemija.

Obraćajući se sveštenstvu i vernicima, vladika je istakao da je reč o nesrećnim ljudima "koji misle da Bogu službu čine šireći neistine da je tobože SPC otpala od Hrista".

U arhipastirskoj poruci vladika je pozvao verni narod da se okuplja "na svetim

liturgijama i molitvama sa svojim kanonskim pastirima, izbegavajući sektaška zborišta i njihove lažne blagoslove i tajne, u kojima se pod vidom pobožnosti širi duh prelesti i gordoumlja".

Sledbenici Artemije su nesrećni ljudi: Vladika Teodosije
 


Vladika je verni narod na Kosovu i Metohiji pozvao na slogu, solidarnost i trud na obnovi svetinja i domova, naglasivši da je Crkva "iznad svake politike i deljenja, kao duhovna majka, koja prima sve one koji joj dolaze i nikoga ne odvraća".


"Umesto da se pokaju pred Crkvom i vrate njenom spasonosnom zagrljaju, ovi ljudi, lišeni sveštenog i monaškog čina, a pre toga, zbog sujete i gordosti, lišeni zdravog rasuđivanja koje dolazi jedino od smirenja i straha Božijeg, drznuli su se da sebe predstavljaju ne samo kao klirike, već bez blagodati svešteničke, obavljaju bezakone obrede, podižući oltare po privatnim domovima", naveo je Tedosije.


Episkop je istakao da, zahvaljujući Bogu, naš verni narod zna da razlikuje sveštenika i raspopa, liturgiju od nečastivog skupa, kao i crkvu od sekte, što i sada pokazuje okupljanjem oko svojih sveštenika i episkopa ne dozvoljavajući grupici, od crkve zalutalih, da im prodaju laži za istinu, nerazumni zilotizam za revnost u Hristu, neobuzdanu mržnju za ljubav Božiju.


"Ne dozvolite da vam pod vidom očuvanja vere, govore oni koji su veru u živog Hrista zamenili ideologijom, da vam o držanju pravoslavnog svetosavskog predanja, o kanonima i dogmatima, govore oni koji su sami sve kanone i dogmate bez straha i stida pogazili", poručio je on.


Teodosije je pozvao vernike da ne dozvole da im o očuvanju srpskog Kosova i Metohije govore oni koji su sramno pobegli iz svojih svetinja i ostavili kivote Svetitelja da bi sada delili Srbe na patriote i izdajnike, na naše i njihove", naveo je episkop Teodosije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.01.2011. 13:48
Срам вас било! Разапните га на крст па да сви гледамо! Пилати и Јуде издајничке! Није вас срамота, чиме испирате ваша прљава уста где год се појавите.
Ponedeljak 10.01.2011. 14:03
Mozete ga rasciniti,baciti Anatemu,koja ce se vratiti na vas,i unapred se vraca jer vi ne sluzite svojoj pastvi, srbskom narodu ,pravoslavlju ni Bogu,nego SOTONI sto stalno dokazujete. Kod Boga ga necete rasciniti niti uniziti,nego njegovo razapinjanje koje nemilosrdno vrsite nad njim ce ga uzvisiti kod Boga ,a vas uniziti jer je pravedan.Vec godinama citam razne izjave popova i samo cujem kletve,kunete narod,svoje verne,licemerni grobovi okreceni. Rasturate SPC koja je vekovima bila uzdanica srbskog roda,za ovozemaljsko prolazno blago i belosvetska uzivanja,a Bogu ste se zavetovali na skromnost u svemu.Sto vise progonite Vladiku Artemija sve vise ga vernici postuju i vole,a vas PREZIRU.
Ponedeljak 10.01.2011. 18:22
Za anatemu je osnovni razlog jeres i sizma.A za ekskomunikaciju iz crkve trebalo bi da se bavi idolopoklonstvom i da huli na Boga. Siromah Artemije, covek propoveda rec Boziju, kao sto je celog zivota radio, ali ovi hoce da pomesaju materijalne i duhovne stvari. Lepo je rekao Taci da ce pregovori poceti u februaru, neko hoce da ocisti teren i pripremi sve za " korektne multietnicke odnose". Jos ce se posvadjati ko ce od Srba sa Kosmeta biti da pregovora sa Srbima iz Beograda kako da se "tehnicki" podele sa Srbima u Srbiji. Luda kuca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online