Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 08.01.2011.
11:47 >> 14:41h
Srna A

Prve Euleksove optužnice zbog navoda Karle Del Ponte

Tužilaštvo Euleksa podiglo je optužnicu protiv dvojice bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova - Sabita Gecija, poznatog kao "Big bos", i Rize Alijua - za ratne zločine protiv civila u dva logora na severu Albanije, potvrdili su za RTS diplomate u Prištini.

O OVK ponovo se naširoko govori kao o teroristima i zločincima

Ovo je prva optužnica iz istrage EU o zločinima OVK, koja je počela posle navoda Karle del Ponte o "slučaju žuta kuća", ali se u ovom slučaju ne odnosi na zločine protiv kosovskih Srba, nego protiv Albanaca, političkih protivnika OVK.

Optužnicu je, kako navode diplomate, potpisao tužilac Robert Din, i odnosi se na zločine počinjene u logorima u Kukešu, koji su služili kao logističke baze OVK, ali ih je Geci pretvorio i u zatvore za osobe koje nisu učestvovale u ratu.

Optužnica se, međutim, ne odnosi na zločine protiv kosovskih Srba, već su žrtve zločina bili Albanci, koje su tadašnji komandanti OVK optuživali za sadarnju sa srpskim vlastima, kao i osobe čiju su politički stavovi bili u raskoraku sa onima koje je zastupala OVK.

Dinov dokument se odnosi na period od marta do juna 1999. godine, ali se u njemu ne navode ubistva, već nekoliko slučajeva mučenja o čemu će svedočiti 20 osoba, koji su uključeni u poseban program zaštite svedoka.

Optužnica protiv Gecija usledila je svega nekoliko sedmica nakon što je političku scenu na Kosmetu iz temelja potresao izveštaj Dika Martija.

Prethodno, istražitelji Euleksa rekli su da je Geci, koji se smatra ključnim čovekom tajne službe OVK u Kukešu, učestvovao u maltretiranju zatvorenika.

Euleks je, takođe, 12. maja, pretresao kuću još jednog osumnjičenog Džemšita Krasnićija. Gecija je Euleks uhapsio u maju, a Alijua mesec dana kasnije.

Geci je jedan od osnivača OVK, saradnik Hašima Tačija, i čovek koji godinama slovi za šefa mafije o čemu svedoči i njegov ratni nadimak "Big bos" ili "Veliki gazda".

Geci je 2001. godine osuđen na pet godina zatvora zbog iznuđivanja novca.

POVEZANE VESTI

Subota 08.01.2011. 11:59
Правда се врши селективно. Ако се подигне оптужница за против злочинаца, који су чинили злочине против Срба, биће угрожени амерички "национални" интереси.
Subota 08.01.2011. 13:01
najveci zlocin u istoriji covecanstva desio se nad srbima sa kosova, a neki politicari za koje kazu da su politicari srbije nekako nezainteresovano deluju ,zar ne? neverovatno je da karla i marti bolje stite interese srbije, od nekih sto pare od nas poreskih obveznika dobijaju kako bi na najbolji nacin stitili interese nase i nase SRBIJE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online