Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 07.01.2011.
22:09
RTS A

Srbija popunila Upitnik Evropske komisije

Institucije u Srbiji popunile su Upitnik Evropske komisije, a službenici Kancelarije za evropske integracije imaju zadatak da do ponedeljka pomognu nekim Ministarstvima da poprave i dopune odgovore, kada na posao stupaju prevodioci.

Samo još da se prekontroliše i prevede
 

Iz Kancelarije za evropske integracije stigla je vest da su institucije u Srbiji odgovorile na svih 2.483 pitanja iz Upitnika Evropske unije. Službenici Kancelarije imaju zadatak da do ponedeljka pomognu nekim Ministarstvima da poprave i dopune odgovore. 

Oko 5.000 strana sitno kucanog teksta su u brojkama i slovima - "Odgovori na Upitnik". Osim što su test, da li je država spremna za dalje evrointegracije, ispit su i za oko 70 prevodilaca koji treba što pre da ih prevedu. Država je zadužila i oko 30 koordinatora da provere da li su odgovori precizni i tačni. Međutim, već se naziru i moguća potpitanja iz Brisela.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić kaže da će jedan broj pitanja pokazati da ono što je identifikovano u Akcionom planu, pre svega u domenu reforme pravosuđa, reforme političkog sistema, određenih elemenata regulatornog sistema, regulatornih agencija, pa i nekih socijalno-ekonomskih pitanja da tu jeste nužan napredak, ne u nekom srednjem roku, nego do juna ove godine.

Ispostavilo se da je najteže bilo odgovoriti na ekonomska i finansijska pitanja, jer se naša statistika drugačije radi od evropske.

"Pitanja vrlo često traže reference u odnosu na pravo Evropske unije, traže statističke podatke, pa se na njih ne može odgovoriti mehanički", kaže Nikola Jovanović, glavni urednik časopisa Izazovi evropskih integracija.

"Koliki je kvalitet videćemo kad konačna verzija bude usvojena u Vladi, ali i kada u Evropskoj komisiji počnu da daju svoje sugestije, potpitanja, što možemo očekivati u februaru ili martu ove godine", rekao je Jovanović.

Avionske karte za Brisel rezervisane su za 31. januar, kada delegacija Vlade treba da preda Upitnik. Prethodno će Upitnik proći kontrolu Nacionalnog saveta za evropske integracije i nadležnog skupštinskog odbora. 

Petak 07.01.2011. 22:17
EU je garant da Jugo drzava kad dođe pod njeno okrilje rikne do kraja (to je cinjenica nema sta ) Ne znam zasto bi Srbiji bilo bolje u EU kad ni Sloveniji nije bilo nego samo slabije . Spasite zivu glavu i bezite od tog uzasa .
Petak 07.01.2011. 22:22
Dzaba ste krecili...!
Subota 08.01.2011. 14:01
Kako li su odgovorili na pitanje br 2, granice drzave Srbije? Ostavili prazno da EU napise. Sve sto nam godinama nije uslo u glavu,sada nam se obija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online