Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.01.2011.
12:11
Z. Marjanović - Vesti A

Tužan Božić zbog otete dece

Bosiljka Brajović (67) iz takovskog sela Brezna, od čije su ćerke Verice Nastić i zeta Vuka američke vlasti oduzela decu Damjana (9) i Nastasiju (5) zbog sumanutih optužbi za zlostavljanje, ni za Božić nema spokoja.

 

Razdvojili brata i sestru: Damjan i Nastasija nisu se videli već mesecima
 



U Brezni je Verica odrasla i tu žive njen brat Milan Brajović s porodicom i majka Bosiljka. Nepravda koju američke vlasti čine već mesecima Vuku i Verici Nastić i muke njihove dece Nastasije i Damjana poverenih na čuvanje meksičkim katoličkim porodicama, nezaobilazna su tema i u drugim takovskim selima, ali i u celoj Srbiji s nestrpljenjem se iščekuje kraj golgote naših zemljaka u Americi.

Da podsetimo, Vuku i Verici oduzeta su deca 8. juna prošle godine po odluci Agencije za zaštitu dece. Od tada su oni odvojeni od Damjana i Nastasije, a odnedavno su i sama deca razdvojena, tako što su data na staranje u dve različite porodice. Povod za oduzimanje dece bile su fotografije koje su pronađene u kompjuteru njihovog oca, a na kojima se naga deca kupaju u kupatilu.

Zabolela je duša: Bosiljka Brajović
 


Veričina majka Bosiljka od tada se ne odvaja od telefona u nadi da će iz Amerike konačno stići dobre vesti.


- Ja sam žena sa sela i ne znam mnogo o tom svetu u Americi, ali dobro znam da

Roditeljska ljubav nije greh


Milan kaže da je poslednjih pola godine svaki dan teži od prethodnog i sve više brine šta će biti sa Vukom i Vericom, a najviše strahuje za sudbinu sestričine i sestrića.


- Dobro ih poznajem i znam da to zbog čega su im oduzeta deca nije istina, ali kako tom zapadnom svetu dokazati na kulturološke razlike između nas i njih. Pa, kada bi bilo tako kako Amerikanci zamišljaju, onda bi svaki Srbin koji ima decu morao da bude uhapšen. Jer, mislim da nema te porodice u Srbiji koja u porodičnom albumu nema fotografije svoje nage dece - priča Milan Brajović, istoričar umetnosti zaposlen u Muzeju rudničko-takovskog kraja.
Pita Milan ima li u Srbiji te majke koja nije kupala svog sina, i oca koji nije uživao u roditeljskoj ljubavi kupajući svoju ćerku? Kaže da njegova sestra i zet potiču iz pravih srpskih seljačkih porodica i da su vaspitavani u patrijarhalnom duhu, ali kako američkim sudovima i vlastima objasniti čvrstinu tog morala.

Srbi ne rađaju decu da bi se nad njima seksualno iživljavali, već da produže svoju lozu i da uživaju u roditeljskoj ljubavi. Kuća u kojoj sada živimo i u kojoj je odrasla Verica je

kuća čuvenog ratnika iz oba srpska ustanka Milića Brajovića, a u porodici koja čuva sećanje na Karađorđevog i Miloševog junaka ne može biti nikog ko bi učinio nešto rđavo svojoj deci. Duša me boli što ne mogu da odem u Ameriku i da tim vlastima i sudijama objasnim da su za svakog Srbina deca najveća svetinja - usplahireno priča Bosiljka dok u rukama steže fotografije unučadi.


U kući Veričinog brata Milana u početku su verovali da je sve to što se dešava njegovoj sestri i zetu nesporazum koji će se rešiti za dan, možda dva.

U to je Milana tada uveravala i sestra Verica telefonom, ali kako je vreme odmicalo slučaj se sve više komplikovao, do granice kada je reagovala i srpska država i predsednik Boris Tadić koji je zatražio da se angažovanje diplomatije tim povodom podigne na najviši nivo.


Zato Milan kaže da je dobro što je formirana grupa srpskih stručnjaka da pomaže Vuku i Verici i da američkim vlastima kompetentno ukažu na razlike u vaspitanju i odnosu prema deci, kao i na razlike u kulturnim obrascima koji se slede u srpskom i američkom društvu.


- Nadam se da će deca što pre da budu vraćena roditeljima - veruje Milan koji bi imao još mnogo toga da kaže, ali se pribojava da ne pogorša situaciju u kojoj se nalaze njegova sestra Verica i zet Vuk.

Zajedno u dobru i zlu


Muka je pritisla porodicu Brajović, ali muk je zavladao i celim selom jer su gorštaci

Nada se dobrim vestima: Rade Erić

navikli da dele dobro i zlo. Dobrim vestima se nadaju i u kući Miroslava Kozoderovića, a istome se nada i Rade Erić, jedan od prvih komšija Brajovića.


- Eto, pripremamo Božić a u selu mu se niko ne raduje! Gde god da pođeš svuda vlada neka čudna tišina jer svi znaju da ono što su pripisali Verici i Vuku u Americi nije istina i svi su u nekom iščekivanju vesti. Ako ima pravde na ovom svetu, onda će dobre vesti uskoro stići u Breznu i to ćemo umeti da proslavimo - ističe komšija Rade Erić.

Ni s majkom na maternjem jeziku


Da mogu, sve bi nas pohapsili: Milan Brajović

Milan Brajović još ne zna zbog čega su Verici i Vuku oduzeta deca, a razloge ne znaju ni srpske vlasti.


- Verica je iz pritvora izašla nakon nekoliko dana, a Vuk kasnije, kada je platio kauciju. Sestri je biolo rečeno da će decu da joj vrate već sledećeg dana, ali od toga nije bilo ništa. Verici je dozvoljeno da dva puta nedeljno poseti decu na po sat vremena, ali pod nadzorom sudskih službenika. Pri tom im je zabranjeno da govore na srpskom jeziku. Vuku je zabranjeno da vidi decu, i to će na mališane da ostavi ozbiljne posledice - kaže Milan Brajović, a to potvrđuju mnogi psiholozi u Srbiji.

U srpskoj crkvi na Badnje veče

Žarko Trebješanin

Damjanu i Nastasiji biće dozvoljeno da za Badnje veče prisustvuju liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sakramentu.

Nakon što su deca smeštena u meksičke, katoličke porodice i bez mogućnosti da vide roditelje, vladika Zapadnoamerički Maksim intervenisao je kod američkih vlasti da se deci barem dozvoli prisustvo liturgiji za Badnje veče.

Vlasti su prvo odbile taj zahtev, ali su posle dva dana pristale, pa će se posle pola godine Damjan i Nastasija naći među sunarodnicima, ali neće smeti da vide roditelje.
Kako bi američki sud upoznao sa kulturološkim razlikama između i odnosu Srba prema deci, porodica Nastić angažovala je psihologa Žarka Trebješanina.


- Napisao sam pismo sudu u Americi i objasnio im kulturološke razlike između nas i njih. Sada su Nastići angažovali i eksperta psihologa koji će to na sudu objasniti. Kako sam saznao, Vuk je pre nekoliko dana pristao da ode na detektor laži i uspešno je prošao test, jer se pokazalo da je svo vreme govorio istinu. Očekujem da će se slučaj povoljno rešiti po porodicu Nastić, a sledeći pretres zakazan je za 20. januar kada svi očekujemo da će ih sud osloboditi krivice i spojiti porodicu. Deca u svemu tome nisu kriva i ne bi trebalo da budu razdvojeni od roditelja. U krajnjem slučaju trebalo je da budu predata majci koja nije optužena ni za jedno delo - očekivanja su Žarka Trebješanina pred ročište u kom će Nastiće da zastupa ugledan američki advokat, angažovan novcem koji je skupljen u dijaspori i matici.

Petak 07.01.2011. 13:41
Daj Boze, da se deca vrate svojim roditeljima.
Petak 07.01.2011. 20:21
nevjerovatno je da srbija "dostojanstveno"šuti,nego da vodi agresivnu politiku po pitanju ovog amero-zločina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online