Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.01.2011.
20:10 >> 22:25h
Vestionline A

Paljenje badnjaka uz kuvanu rakiju i trubače

Patrijarh srpski Irinej služio je na Badnje veče praznično bdenje u maloj Crkvi svetog Save na Vračaru posle čega je sa sveštenstvom predvodio loženje badnjaka na platou ispred Svetosavskog hrama. Badnjak je zapaljen ispred hramova u svim gradovima Srbije, a na mnogim mestima se ovaj obred pretvorio u narodno veselje.

Paljenje badnjaka ispred Hrama svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve čestitao je vernicima Badnji dan i Božić, kako je rekao, najveći i najradosniji hrišćanski praznik - Hristovo rođenje.

On je podsetio da je simbol Badnjeg dana i Božića badnjak, "najčešće hrastovo drvo, koji su praoci uzeli kao simbol svoje vere, nade i očekivanja". Prema njegovim rečima, unošenje badnjaka u kuće predstavlja ulazak Hrista u srca vernika.

Patrijarh Irinej će u ponoć, u Hramu Svetog Save na Vračaru, služiti prvu prazničnu liturgiju kojom se objavljuje čas Rođenja Hristovog i početak božićnog slavlja.
Patrijarh je ranije danas osveštao badnjak i prisustvovao njegovom loženju ispred novosagrađenog Hrama svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu.

Užice: Badnjak, trubači i kuvana rakija


Više hiljada Užičana, sa rukovodstvom grada i sveštenstvom, prisustvovalo je večeras svečanom loženju badnjaka ispred Saborne crkve Svetog Đorđa. Svečanost loženja badnjaka u jednom momentu je preraslo u narodno veselje, uz nezaobilazne trubače i kuvanu rakiju.

Badnje veče svečano je proslavljeno i u drugim mestima užičkog regiona, kao i u zimskim turističkim centrima. Loženju badnjaka ispred crkve Svetog Preobraženja na Zlatibora prisustvovalo je više stotina meštana i turista koji borave na ovoj planini. 

Pored vatre badnjaka tu je i kuvana rakija da zagreje vernike na minusu Badnje večeri

Loznica: Loženje badnjaka pa vatromet


U oba loznička hrama, kao i u svim parohijskim i manastirskim crkvama u Podrinju i Jadru, posle svete liturgije, u prisustvu mnogobrojnih vernika večeras je paljenjem badnjaka simbolično najavljeno rođenje Isusa Hrista.

Svečanim odbredima na Badnje veče, kao i paljenju badnjaka u lozničkom starom hramu Pokrova presvete Bogorodice i u novoj crkvi Vaznesenja gospodnjeg, prisustvovalo je na stotine vernika među kojima su bili gradnonačelnik Loznice sa saradnicima i druge javne ličnosti. Slično je bilo u crkvama obližnjih manastira Tronoša i Čokešina, kao i u hramovima u Banji Koviljači, Dragincu i drugim mestima u Jadru.

Nalaganje badnjaka u portama obe lozničke crkve pratio je raskošan vatromet upotpunjujući svečarsko raspoloženje na Badnje veče.

Jagodina: Šest mladića nosilo badnjak

Nekoliko stotina vernika iz Jagodine i okoline prisustvovalo je večeras paljenju badnjaka u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Pre nego što je stavljen na vatru, badnjk je nosilo šest mldića, u povrci vernika i sveštenika oko crkvene porte, dok je služena liturgija. Vernici su u porti posluženi kuvanom rakijom.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma prisustovao je paljenju badnjaka u svom rodnom selu Končarevu, na levoj obali Velike Morave, blizu Jagodine.

Kosmet: U iščekivanju Božića

Centralno obeležavanje Badnje večeri na Kosovu i Metohiji održano je u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je osveštanje i paljenje badnjaka obavio episkop raško-prizrenski Teodosije.


Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, koji je prisustvovao paljenju badnjaka, istakao je da će 2011. biti snažna evropska godina i godina borbe za Kosovo i Metohiju.

Vladika Teodosije čestitao je vernicima Badnje veče i uputio poziv da prestanemo da budemo sebični i samoljubivi i da činimo sve da naša zajednica bude blagoslovena.


Badnje veče obeleženo je i u ostalim delovima Kosmeta osveštanjem i paljenjem badnjaka. Na Kosmetu je sve u znaku proslave sutrašnjeg Božića, a sveta arhijeresjka liturgija sutra će prvi put posle više od 10 godina biti služena u sedištu Eparhije raško-prizrenske i kosovsko- metohijske u Prizrenu.

Novi Pazar: Vernici sa ocem Tomom

Paljenjem badnjaka ispred Petrove crkve i Crkve Svetog Nikole u Novom Pazaru, kao i u seoskim pravoslavnim hramovima širom Sandžaka, večeras je svečano obeleženo Badnje veče.

U ovom najvećem sandžačkom gradu, u kome su Srbi manjina, badnjake je osveštavao otac Toma, koji vernike očekuje i sutra - na Božić, kada će svečanom Božićnom liturijom i molitvom biti obeležen praznik - rođenje Isusa Hrista po Julijanskom kalendaru.

Petrova crkva kod Novog Pazara, ili Crkva svetih apostola Petra i Pavla, predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište Raške episkopije. Prema do sada poznatim pisanim izvorima, ta crkva potiče iz VIII veka, ali se veruje da je i starijeg datuma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online