Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.01.2011.
00:22
G. Plazinić - Vesti A

Albanka čuva srpsko ognjište

Sudbina je htela da se Albanka Ljuma Milićević pre tri godine uda u golijsko selo Guberevo u domaćinsku kuću. Sa mužem Radisavom izrodila je dva zdrava sina Miljana od dve i po i Martina koji ima jednu i po godinu. Baš kada je pomislila da njenoj sreći nema kraja, zadesila ih je velika tragedija.

Ljuma Milićević sa koleginicama  

Radovan je 16. septembra ove godine poginuo sa traktora u 47. godini života. Nejač i ostarela svekrva Milica (82) pali su na pleća 30-godišnje Ljume. Srpski jezik je sa lakoćom savladala, ali ne i surovost golijske zime i usamljenost bez komšija, prijatelja i rodbine.


Ljuma je Radisava koji je od nje bio stariji 17 godina upoznala preko agencije koja srpskim neženjama sa Peštera i Golije pomaže da se ožene devojkama iz Albanije.

Kako nam je ispričala, ljubav između nje i njenog pokojnog muža rodila se na prvi pogled. Sreli su se nekoliko puta na druženjima koje ta agencija organizuje, a već nakon tri meseca Radisav je došao u Tiranu da upozna njene roditelje, brata i sestru. Budući tast i tašta ubrzo potom su uzvratili posetu i složili se sa Ljuminom željom da Radisavu bude supruga.

Pomoć humanih Čačanki


Ljuma je ovog meseca od Kola srpskih sestara u Čačku dobila namirnice, sredstva za higijenu i garderobu za čitavu porodicu. Ovu pomoć su članice podružnice KSS-a u Lučanima odvezle u selo Guberevo, 20 kilometara udaljeno od Novog Pazara. Dečaci su se najviše obradovali slatkišima i igračkama. Od dana kada su ostali bez oca u kući se racionalno troši svaki dinar a kupovina čokolade i fudbalske lopte postali su luksuz.

- Kada je muž poginuo, ostali smo prepušteni sami sebi. Otišao je u šumu da spremi ogrev za zimu i nikada se nije vratio. Traktor se na nepristupačnom delu šume prevrnuo i prignječio ga. Ostali smo potpuno sami. Najbliža kuća od nas udaljena je 15 kilometara, ali kada padne sneg mi smo bukvalno odsečeni od sveta i tako sve što nam treba moramo da obezbedimo pre prvog snega. Do nas ne stiže ni pošta dok se sneg ne otopi. Živim u domaćinstvu sa dvoje male dece i starom svekrvom koja, mada bolešljiva, još može da pripomogne u domaćinstvu. Plašim se kako ću pomoći nekom od dece ili starici ako se ove zime razbole - kaže zabrinuto Ljuma.


Radisav je sagradio veliku kuću, obezbedio poljoprivrednu mehanizaciju, gajio brojnu stoku po obroncima Golije i brinuo o porodici. Posle njegove pogibije ništa više nije kao pre.


- Kada nas je zadesila ova tragedija moji roditelji i braća zvali su me da se vratum u Tiranu gde sam rođena. Ljubav prema mom Radisavu ipak je prevagnula i odlučila sam da ostanem i gajim našu decu u Guberevu. Ovo je prva zima koju čekamo bez njega. Gladni biti nećemo, ali usamljeni hoćemo svakako - kaže Ljuma.


Ljuma koja već četvrtu godinu živi u Srbiji nema srpsko državljanstvo. Želi da dobije plavi pasoš, jer hoće da nastavi život u Srbiji. Trenutno ova srpska snaja a albanska državljanka ne može da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu za svoje mališane i sebe, pravo na dečji dodatak i druga socijalna davanja. Iz centrale MUP-a u Beogradu Ljuma je dobila čvrsto obećanje da će uskoro dobiti državljanstvo čim iz Albanije pribavi originalni izvod iz knjige rođenih.


Iako prepuštena surovoj sandžačkoj prirodi i zloj sudbini koja je snašla, Ljuma se ne žali na uslove života. Priznaje da ih je tragedija omela u radovima u polju, seno je ostalo na livadi a stoku treba prehraniti. Veli, samo da pregrmi ovu zimu pa će na proleće zasejati njive koje je njen Radisav uzorao i ostavio.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online