Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 05.01.2011.
11:23
Fonet A

Tadić: EU ima alternativu, ali ne bolju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da će u 2011. godini prioriteti spoljne politike Srbije ostati isti kao i do sada, a to su napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i miroljubiva odbrana ustavnog poretka Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na konferenciji da EU nema bolju alternativu, i da se učlanjenjem mogu rešiti istorijski nesporazumi na Balkanu.

Vuk Jeremić i slovački ministar spoljnih poslova Mikulaš Dzurinda
 

Otvarajući ambasadorsku konferenciju, Jeremić rekao da je Evropa strateški prioritet Srbije i da je cilj da se u ovoj godini dobije status kandidata za članstvo u EU, kao i da bude određen datum početka pregovora o pristupanju.

Prema rečima ministra, srpska diplomatija će se u ovoj godini boriti da ne bude novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i da vlasti u Prištini ne budu primljene u međunarodne organizacije u koje ulaze suverene države.

Jeremić se osvrnuo i na izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, u kojem je kosovski premijer u ostavci Hašim Tači označen kao šef kriminalne grupe koja se time bavila.

On je rekao da srpske vlasti zahtevaju brzu i sveobuhvatnu istragu navoda koje je izneo Marti.

Tadić: EU ključ za balkanske nesporazume

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija nema bolju alternativu od učlanjenja u Evropsku uniju i dodao da bi se učlanjenjem u EU prevazišli brojni istorijski nesporazumi na Zapadnom Balkanu.

 

Obraćajući se učesnicima ambasadorske konferencije, Tadić je rekao da najvažniji politički cilj Srbije u ovoj i svim budućim godinama ostaju evropske integracije.

 

"Prioritetni cilj je sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, dok u ovom trenutku još ne možemo da znamo da li će dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Uniji da se dogodi u ovoj ili sledećoj godini", rekao je Tadić. Kao drugi cilj Tadić je naveo odbranu nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

 

Ambasadorska konferencija u Beogradu

Ambasadorima Srbije iz sveta, koji se treći put okupljaju u Beogradu, obratiće se i predsednik Srbije Boris Tadić. Specijalni gost na konferenciji je slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda.

Ministar inostranih poslova Slovačke Mikulaš Dzurinda rekao je da Srbija i Slovačka imaju zajedničku evropsku budućnost i izrazio uverenje da Srbija do kraja 2011. može da se pripremi za početak pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

"Naš zajednički cilj je moderna Srbija kao deo evropske politike", rekao je Dzurinda na ambasadorskoj konfereciji u Beogradu, na kojoj učestvuje kao specijalni gost.

Prema njegovim rečima, srpska "vlada mora da se usredsredi na uspeh".

"Verujem u sinergiju i zajednički rad demokratskih snaga", rekao je Dzurinda, dodajući da Srbija ima administrativne i stručne kapacitete koji su odlična osnova za proces integracija.

Šef slovačke diplomatije je poručio zemljama koje nameravaju da uđu u Uniju da EU ne želi uvoz novih sukoba, već da iz celog regiona Zapadnog Balkana želi da dobije dobre vesti. On je naglasio da se model proširenja zasniva na striktnim pravilima i da politički motivisane prečice neće biti moguće.

Sreda 05.01.2011. 11:30
Какав он и његови послови.
Sreda 05.01.2011. 12:14
Видели смо да од мирољубиве политике нема ништа, зато боље тражи партнере и подршку братских држава које ће да нас подрже у правој борби за нашу земљу. Има овде још Милоша Обилића спремних да дају главу за свету земљу.
Sreda 05.01.2011. 19:25
Аха! Дошло из... у главу?! Ако, ако - полако, за још десет година схватићете да има и боља! ;-)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online