Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 04.01.2011.
16:56
Vestionline A

Skupština usvojila pogrešan zakon!?

Skupština Srbije je poslednjeg radnog dana 2010. usvojila Zakon o PDV-u kojim se predviđaju i povećanje i smanjenje poreza na hotelske usluge. Grešku je uočio tek predsednik Boris Tadić kada je trebalo da stavi potpis, pa je zakon vratio poslanicima na novo usvajanje!

Glasali, a ni ne znaju za šta

Prema usvojenim odredbama, poresko opterećenje, umesto samo na južno voće, povećava se i na hotelski smeštaj sa osam na 18 odsto iako je ranije bilo dogovoreno da se to ne učini.

"Zakonom o budžetu Srbije za 2011. godinu, u članu 1 procenjeni su prihodi od PDV-a primenom posebne stope poreza na dodatu vrednost od osam odsto na usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima. Na osnovu tako procenjenih prihoda, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, utvrđeni su rashodi i izdaci. S druge strane, Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u usluge smeštaja oporezuju se po opštoj stopi PDV-a od 18 odsto, iz čega proizlazi da ovaj zakon nije usklađen sa Zakonom o budžetu Srbije za 2011. godinu“, objašnjeno je u saopštenju pres-službe predsednika Borisa Tadića.

Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o PDV-u, prvobitno je porez na južno voće, računare i hotelski smeštaj trebalo da se poveća sa osam na 18 odsto. Ovakav predlog Ministarstva finansija nije prošao u Vladi Srbije u celini. Ministri su prihvatili da se poveća opterećenje na južno voće, ali ne i na računare i hotele. Takav predlog prosledili su Skupštini Srbije.

Parlament je, međutim, jedinstveno usvojio da se PDV poveća za sve tri grupe, a istovremeno i da se smanji, odnosno ostane osam odsto na hotelski smeštaj.

U stvari, porez na računare i hotelski smeštaj trebalo je da se vrati na osam odsto, a samo na južno voće da se poveća na 18 odsto. Zato Skupština Srbije mora ponovo o svakom ponaosob da glasa.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović potvrdila je da je zakon vraćen u skupštinsku proceduru zbog greške parlamenta.

"Usvojili smo amandmane kojima se predlaže i smanjenje i povećanje tih poreza. Oni su potpuno kontradiktorni i ne bi imali nikakvo dejstvo. Predsednik Boris Tadić je to uočio i odmah nam vratio zakon na ponovno usvajanje kako bismo ih uskladili. Još uvek važi stari zakon po kojem PDV na južno voće, računare i smeštaj iznosi osam odsto, što takođe narušava strukturu i ravnotežu budžeta za ovu godinu“, rekla je Đukić-Dejanović.

Slavica Đukić-Dejanović negira da je greška napravljena njenom krivicom, tvrdeći da nije dvaput pročitala isti amandmanski predlog poslanicima.


"Reč je o tehničkoj grešci koja je nastala zbog želje poslanika da na budžet i prateće zakone reagujemo kako bismo ih unapredili. Ispostavilo se da amandmani nisu usaglašeni, ali najvažnije je da smo amandmanima uspeli da vratimo PDV na osam odsto za pomenute proizvode“, ocenila je Jelena Trivan, potpredsednica i poslanica DS.

Stručne službe upozoravale, niko ih nije slušao

 

Stručne službe su, navodno, u vreme glasanja upozorile predstavnike vladajućih stranaka da ne treba podržati oba amandmana, ali da se oni nisu obazirali.

 

"Tada se moglo prekinuti s glasanjem i odmah održati sednice zakonodavnog i odbora za finansije koji je trebalo da se izjasne da li su amandmani pravno tehnički mogući. Ne znam zašto to nije učinjeno“, kaže sagovornik "Blica“, poslanik jedne stranke vladajuće koalicije.

 

Prema njegovom mišljenju, odgovornost zbog toga što je došlo do ove greške nemaju samo poslanici, nego i Ministarstvo finansija, koje je "umesto da je poslalo u skupštinu što prečišćeniji zakon, predložilo nešto što je besmisleno“.

 

"I ranije se dešavalo da se u poslednji čas traži od parlamenta da vadi kestenje iz vatre. Sada smo doživeli veliku bruku. Ispalo je da jedino u ovoj zemlji predsednik zna da čita“, prokomentarisao je on.

Utorak 04.01.2011. 17:01
Guske u magli. Nemaju pojma ni gde idu ni sta rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online