Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.12.2010.
12:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Na pomolu razdvajanje eparhija u SPC?

Planirano formiranje novih eparhija Srpske pravoslavne crkve, kako u Srbiji tako i dijaspori, započeto je osnivanjem Eparhije kruševačke, a očekuje se, između ostalog, formiranje još najmanje dve u Beogradu, zatim nove sa sedištem u Beču, kao i eparhije njujorške, ali i jedne u Južnoj Americi.

Nije isključena ni deoba na dve eparhije u Australiji, kao i podela sadašnje Eparhije britansko-skandinavske, na britansku i skandinavsku. Budući da novoosnovane eparhije na svom čelu moraju da imaju i episkope, očekuje se u maju iduće godine, na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, izbor novih vladika.

Očekuje se rasplet u SPC: Patrijarh Irinej
 

Postoji, međutim, mišljenje u jednom delu srpskog episkopata da na nove eparhije najpre treba postaviti sadašnje vikarne episkope, pa tek ako bude potrebe onda birati nove.

Kao kandidati za vladičanski čin do sada su pominjani kaluđeri: studenički Tihon i cetinjski Petar. Nova Eparhija kruševačka koja je nedavno formirana odlukom Svetog arhijerejskog sabora, u procesu je preciziranja granica i one će biti zaokružene do maja 2011.. Tada će biti izabran i njen episkop na zasedanju pomenutog najvišeg zakonodavnog tela Srpske pravoslavne crkve.
 

U sastav novoformirane kruševačke eparhije ušli su delovi niške, šumadijske, žičke i braničevske eparhije. Reč je, prema navodima vladike šumadijskog Jovana Mladenovića, o Temnićkom namesništvu koje je izuzeto iz Eparhije šumadijske, zatim o Aleksandrovačkom, Bruskom i Trsteničkom koji su pripadali Eparhiji žičkoj na čijem je čelu episkop Hrizostom Stolić, dok su iz Eparhije niške, kojom trenutno upravlja patrijarh Irinaj Gavrilović, izuzeti Kruševačko, Ćićevačko i Ražanjsko namesništvo, a vladika braničevski Ignatije Midić dao je deo svoje eparhije koji od Pojata gravitira ka Kruševcu. Kruševačkoj eparhiji pripali su, između ostalih, manastiri Ljubostinja iz

Obnova Arhiepiskopije karlovačke ?


Po ugledu na nedavno ustanovljenu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori iz čijeg je naziva izostavljena reč „srpska“ i koju predvodi arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, a u čiji sastav su ušle mitropolija crnorgorsko primorska i eparhija budimljansko-nikšićka sa delovima mileševske i zahumsko-hercegovačke eparhije, pojedini episkopi SPC sada zagovaraju obnovu Pravoslavne arhiepiskopije karlovačke u Vojvodini. Njeno sedište bilo bi u Sremskim Karlovcima i ona bi trebalo da obuhvati sadašwe eparhije: sremsku, bačku i banatsku, kao i zemunsku nakon formiranja.

Eparhije žičke, kao i Svetog Luke i Svetog Nikole iz Eparhije šumadijske.
 

Kada je reč o predstojećoj obnovi nekadašnje Mitropolije raške , ona bi trebalo da bude formirana od delova sadašnje eparhije raško-prizrenske u Raškoj oblasti, a bile bi joj prisajedinjeni i granični delovi mileševske i žičke eparhije, kao i severno Kosovo, dok je kao kandidat za episkopa već pominjan arhimandrit Tihon ( Aleksandar Rakićević) iz manastira Studenica.
 

Očekuje se takođe da iduće godine crkvena skupština donese odluku o podeli Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke na tri dela.. Uže gradsko jezgro Beograda sa hramom Svetog Save ostalo bi u nadležnosti srpskog patrijarha, dok bi druga eparhija bila sa sedištem na Banjici kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog, a treća, koja bi po jednoj varijanti obuhvatala Novi Beograd i Zemun imala bi sedište u novobeogradskoj crkvi Svetog Dimitrija.

Budući da opštine Novi Beograd i Zemun imaju više od pola miliona stanovnika, a ideja je da jedna eparhija broji najviše do 300.000, postoji varijanta da bude osnovana i eparhija zemunska čiji bi episkop stolovao u kompleksu Bogorodične crkve u centralnom gradskom jezgru.

Četvrtak 30.12.2010. 19:54
Ovaj nesretnik ce napraviti pravo zlo,u Srpskoj pravoslavnoj crkvi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online