Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 30.12.2010.
01:39
pressonline.com A

Životna drama Željka Mitrovića

Vlasnik televizije "Pink" Željko Mitrović, koji boluje od težeg oblika anemije, otputovao je pre dva dana u Nemačku gde će se sledećih šest nedelja lečiti u Centru za hemoterapiju, onkologiju i presađivanje koštane srži u Idar Oberštajnu, piše beogradski “Pres“.

Željko Mitrović

Kako “Pres“ nezvanično saznaje, o zdravlju jednog od najmoćnijih ljudi u Srbiji brinuće tim lekara na čelu sa dr Nadeždom Basarom, jednim od najvećih svetskih stručnjaka u ovoj oblasti, koja je i rođaka Mitrovićeve bivše žene Hani Mitrović.


Spasli ga domaći lekari

Željko Mitrović se već nalazi na ovoj klinici i podvrgnut je specijalnoj metodi kombinacije lekova, koja ima uspešnost izlečenja od 70 odsto. Ako to ne bude dalo rezultate, doktorka Basara će ga podvrgnuti transplantaciji koštane srži od primarnih srodnika ili nesrodnika, za koju je izlečenje 100 odsto! Ova terapija košta oko 200.000 evra.


Vlasniku televizije “Pink“ naglo je pozlilo u utorak, 21. decembra, zbog čega je hitno smešten u Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" u Beogradu. Lekari ove ustanove, posle detaljnih pregleda, utvrdili su da Mitrović boluje od retkog oblika anemije, takozvane aplastične anemije, koja zahteva intenzivnu negu i pojačane infuzije kako bi mu se krvna slika stabilizovala. Stručnjaci KBC "Bežanijska kosa" koktelima su uspeli da mu nadoknade drastičan manjak crvenih krvnih zrnaca, pa je posle tri dana pušten na kućno lečenje.


Vojtehovski: Željko je bolje

Trenutno stanje Željka Mitrovića je stabilno i on se konstantno interesuje za dešavanja u kompaniji. Portparol televizije “Pink“ Tanja Vojtehovski je potvrdila “Presu“ da je Željko u Nemačkoj na lečenju i da se oseća mnogo bolje nego prethodnih dana.


- Željko je u kontaktu sa upravnim odborom kompanije i učestvuje u radu - rekla je kratko Vojtehovski.


Beogradski lekari Mitroviću su preporučili i oporavak u nekom od evropskih centara, u Italiji ili Austriji. Ali, on je u utorak otputovao u specijalnu bolnicu u Nemačkoj. Hematolozi kažu da je aplastična anemija bolest koja se može potpuno izlečiti, ali koja spada u veoma teška oboljenja krvi.


“Izuzetno teška bolest“

Naš hematolog dr Dragomir Đokić rekao je za “Pres“ da se radi o izuzetno teškoj bolesti, koja predstavlja oštećenje matične ćelije, odnosno ćelije koja stvara sve ćelije krvi.


- Deli se u dve grupe - i to poznatog i nepoznatog uzorka. Ova anemija može nastati iz više razloga, a neki od njih su korišćenje opasnih lekova, zračenje, virusi i bakterije. Bolest je izuzetno opasna kada je oštećena matična ćelija, jer se ne stvaraju ni bela ni crvena krvna zrnca, kao ni trombociti, odnosno krvne pločice - objasnio je dr Đokić, i dodaje: "Osoba koja ima ovu bolest je malaksala, ima ubrzano lupanje srca, umara se".


Najbolji vid lečenja aplastične anemije je transplantacija kostne srži sa srodnog davaoca, a šanse za izlečenje su veće kod mladih.


Kriv lek za mršavljenje?

- Procenat izlečenja, ako pacijent ima davaoca da se uradi transplantacija koštane srži, izuzetno je visok. Najbolje je da to bude srodni davalac, brat ili sestra. Ako ga nema, postoji banka davalaca u Nemačkoj i Italiji. U suprotnom, pacijent se leči transfuzijom krvi i trombocita od koje se štiti od infekcija. Ona se, naravno, primenjuje dugo vremena - kaže dr Đokić.

Kako "Pres" nezvanično saznaje, vlasnik "Pinka" je unazad tri godine uzimao lek za mršavljenje “ksenikal", koji je registrovan i u Srbiji. On je opasan ako se uzima u dužem vremenskom periodu, pa čudi da to Mitrović nije znao. Dr Đokić kaže da su upravo lekovi najveći krivci za aplastičnu anemiju.

- Da li lekovi za mršavljenje mogu da dovedu do ove anemije teško je odgovoriti, jer ne znam koje sve sastojke sadrže. Činjenica je, međutim, da mnogi lekovi mogu da mogu da dovedu do ove bolesti, što opet sve zavisi od organizma i preosetljivosti osobe na njih. Neki od tih lekova su i "hloramfenikol", "penicilin", "sinacilin"... Većina lekova koje dajemo obolelima od malignih bolesti može da dovede do aplazije koštane srži, s tim što je ona tranzitorna, pa se njihova srž vremenom oporavi - rekao je prim. dr Đokić. 

Željkovi doktori izlečili Karerasa!

Vlasnika "Pinka" Željka Mitrovića od aplastične anemije leči rođaka njegove bivše supruge Hani Mitrović, profesorka Nadežda Basara, na klinici na kojoj se od leukemije svojevremeno izlečio jedan od najpoznatijih tenora sveta Hoze Kareras!
- Radi se o transplantaciji od haploidentičnog srodnog davaoca kojeg svaki pacijent ima, jer roditelji, brat, sestra ili dete mogu da budu davaoci, iako su samo 50 odsto identični. Procedura prečišćavanja ćelija je vrlo složena i mora se izvesti u sertifikovanim GMP uslovima, odnosno u sterilnim sobama kakve ne postoje u našim centrima za transplantaciju - kaže dr Basara.

Četvrtak 30.12.2010. 02:37
Џабе ти све ако немаш здравље...
Četvrtak 30.12.2010. 11:25
Moze li neko da mi kaze gdje i kako bi se rezultati krvne slike trebali nalaziti na skali? Koliko cega bi trebalo da pokazuju? Nevjerovatno mi je to da mnoge osobe, pogotovo zene iz mog kruga poznanstva i sa posla, u poslednje vrijeme imaju slican problem i zbog tih drasticno niskih rezultata crvenih krvnih zrnaca sve cesce dobijaju infuzije, visemjesecne terapije tabletama i injekcije vitamina B12 kao preko potrebnog u organizmu zbog svih tih manjaka! Svako pominje neke druge rezultate, pa bih volila da znam gdje je minimum, a gdje maximum - i cega? Unaprijed veliko HVALA!!! A Mitrovicu zelim brz i uspjesan oporavak!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online