Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 29.12.2010.
07:39
blic.rs A

“Satelit“ košta Srbiju 27 miliona $

Pregovori sa Izraelom o načinu vraćanja duga od 37 miliona evra za zakup špijunskog satelita završeni su i postignuta je povoljnija cena koju Srbija mora da plati i, prema pisanju beogradskih medija, ona iznosi oko 27 miliona dolara.

Potpisao ugovor o zakupu špijunskog satelita: Prvoslav Davinić
 

Kako navodi “Blic“, pregovore sa Izraelom vodio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović, koji će, kako je najavljeno, danas objaviti detalje postignutog dogovora. Srbija je na arbitražnom sudu u Londonu letos izgubila spor u slučaju afere “satelit”, a Privredni sud u Beogradu priznao je tu presudu. Zbog toga je sve vreme postojala i opasnost da dođe do plenidbe državne imovine u Velikoj Britaniji.

Ugovor o zakupu špijunskog satelita potpisao je sa izraelskom firmom ”Imidžset” 2005. godine bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić, bez znanja Saveta ministara SCG. Preko satelita je Srbija navodno trebalo da kontroliše teritoriju Kosova. Ugovor nikad nije zaživeo u praksi, a kao najopskurniji detalj ostaće upamćeno da je potpisan je u hotelskoj sobi u Parizu. Davinić je tokom sudskog spora tvrdio da ugovor nije validan jer je, iako ga je potpisao, na njemu “dopisao” da ne važi bez saglasnosti savezne vlade. U pregovorima sa izraelskom firmom učestvovao je i Svetozar Marović, tada predsednik SCG.

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je tek 31. maja ove godine optužnicu protiv nekadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj pri izvozu oružja. Istraga je trajala nekoliko godina, a bila je obustavljena 2008. odlukom Vojnog odelenja, a nastavljena 2009. godine posle odluke Vrhovnog suda. Srbija je 2008. izgubila spor u arbitražom sudu u Parizu, a zatim se žalila sudu u Londonu. Tokom postupaka arbitraže važan argument Srbije bila bi optužnica protiv Davinića, ali ona tada nije postojala.

Srbija je pokušala na međunarodnom sudu da se odbrani tvrdnjom da su pregovore o kupovini satelita i zatim zaključenje ugovora o kupovini u Parizu, 4. juna 2005, sproveli Svetozar Marović i Prvoslav Davinić, koji je potpisao ugovor bez ovlašćenja i suprotno propisanoj proceduri.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.12.2010. 08:45
ova bitanga je jos na slobodi.
Sreda 29.12.2010. 09:39
crnogorci odlucivali, srbi placaju. dokle vise prevara i podvala na stetu srbije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online