Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.12.2010.
12:30 >> 13:58h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Amerikanci hoće da nas pokore

Vest da bi američki vojnici iz sastava Kfora, umesto dosadašnjih pripadnika francuskih jedinica, od februara iduće godine trebalo da preuzmu kontrolu na severu pokrajine, Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova u razgovoru za "Vesti" ocenio je kao relativizaciju izveštaja Dika Martija izvestioca Saveta Evrope o albanskim zločinima nad otetim Srbima.

Milan Ivanović

Takođe, Ivanović objašnjava da je želja Amerikanaca da poprave poljuljane pozicije lidera kosovskih Albanaca, a sve na štetu srpskog stanovništva, koje čini većinu na severu Kosmeta.


Na osnovu čega tako rezonujete?
 

- Pokušaj da se sever Kosova prikaže kao kriminalni deo a Srbi kao dežurni krivci, pada u vodu nakon Martijevog izveštaja koji je pokazao potpunu kriminogenost prištinskih separatističkih vlasti, jer Marti uz nelegalnu trgovinu ljudskim organima nabraja i druge šiptarske kriminalne aktivnosti.

On jasno navodi gde je leglo banditizma i kriminala, i da to nisu srpske sredine. S obzirom na to da je Martijev izveštaj žestoko ođeknuo u svetu i dobro protresao ne samo šiptarske separatističke lidere već i njihove mentore, pre svega Amerikance, ne treba previše mudrosti da se shvati da se američki vojnici sad šalju na sever Kosova sa zadatkom da preokrenu situaciju i da usput disciplinuju žrtve, odnosno Srbe - ni krive ni dužne.
 

Čeka se stav Beograda

 

 

Kako bi u takvoj situaciji trebalo da reaguje zvanični Beograd?


- Svakako da će biti najzanimljivije šta će da kažu i kakav stav će da zauzmu predsednik Boris Tadić i Vlada Republike Srbije. Videćemo da li će se nastaviti sa politikom amnestiranja zločinaca koja je počela rečima "da je Beograd spreman da razgovara sa Tačijem i posle ovako jezivog izveštaja Dika Martija".

Šta podrazumeva "disciplinovanje"?
 

- Ako imamo u vidu da međunarodna priznanja samoproglašenog nezavisnog Kosova ne teku prema planu Vašingtona i Prištine, kao i činjenicu da pojedine države koje su priznale nelegalnu državu Kosovo posle ovakvog Martijevog izveštaja ramišljaju da izvrše reviziju svog stava, onda je sve jasno.

Nije teško zaključiti da je cilj ne samo da se popravi antiameričko i antialbansko raspoloženje u svetu, već i da se Srbima nametne šiptarsko kriminogeno društvo i separatistička vlast.
 

Šta onda kosovski Srbi mogu da očekuju od dolaska američkih pripadnika Kfora?
 

- Amerikanci su među Srbima poslednji na listi poželjnih. Od njih se ne može očekivati ništa dobro. Dolazak američkih vojnika će svakako izazvati veliku uznemirenost među srpskim življem s obzirom na pristrasnu politiku američke državne administracije i dugogodišnju podršku šiptarskim separatistima iz Vašingtona, a sad će da imaju i dodatni zadatak da zaštite svoje uzdrmane albanske pulene i ojačaju poziciju svoje baze Bondstil.
 

Kakve mogu da budu reakcije Srba?
 

- Sve će zavisiti od stava koji zauzmu i kako se Amerikanci budu ponašali. Od stepena njihove eventualne bahatosti i moguće nekorektnosti zavisiće da li će doći do građanske neposlušnosti i masovnih srpskih protesta, a možda čak i do tihog iseljavalja jer ljudi na silu i nepravdu različito reaguju.
 

Biler: Amerikanci neće dominirati

 

Komandant Kfor Erhard Biler izjavio je u intervjuu Televiziji Kosova da se francuske trupe neće povući sa severa Kosova, kao i da trupe iz Sjedinjenih Američkih država neće dominirati u tom regionu.


Francuske trupe će biti stacionirane u Novom Selu blizu Vučitrna, precizirao je Biler i objasnio da je reč o restrukturiranju snaga Kfor.


Biler je istakao da će vojnici iz SAD, Poljske i Maroka patrolirati severom Kosova, što znači da će trupe KFOR biti manje, ali mobilnije.


Buduća struktura ne predviđa da trupe iz jedne zemlje budu dominantne u nekoj od regija na Kosovu, istakao je Biler.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online