Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 26.12.2010.
20:36
Fonet A

Zilkić: Muslimani uživaju sva prava

Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić je izjavio da Islamska zajednica kao institucija, a samim tim i njeni pripadnici - vernici u Srbiji uživaju apsolutno sva prava, koja uživaju drugi narodi, pripadnici drugih verskih zajednica i crkava.

To mogu da potkrepim sa više činjenica, danas Islamska zajednica ima 14 predškolskih ustanova, četiri verske škole i Fakultet Islamskih nauka, a sve to govori o stepenu prava koja mi imamo i koja ostvarujemo, izjavio je Zilkić.

Svaki mir podržavamo i učinićemo sve da do njega što pre dođe: Adem Zilkić


Samo u toku prošle godine Ministarstvo vera je obezbedilo 30 stipendija studentima islamskih nauka, takođe i u ovoj godini odobreno je 30 stipendija za studente, koji studiraju u Srbiji i inostranstvu. To najbolje govori o kolikom stepenu prava se radi, istakao je Zilkić.


On je napomenuo da Srbija ima Zakon o crkvama i verskim zajednicama, koji su na svim međunarodnim forumima i konferencijama ocenjeni kao najbolji u regionu.
Prema rečima Zilkića, to sve demantuje pojedine ljude koji zagovaraju tezu da su im verska prava uskraćena, jer podaci govore da u Srbiji nema diskriminacije.
Zilkić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je došlo do približavanja političkih stavova opcija sandžačkih lidera Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.


To je važna pretpostavka za celokupno pomirenje unutar bošnjačkog korpusa koje nije podeljeno samo sa verskog aspekta, ono je mnogo pre politički podeljeno, ocenio je reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić.


Čvrsto verujem da Srbija mora imati jednu jedinstvenu islamsku zajednicu, jer je to istorijski utemeljeno, istakao je on.


"Rešenja mora biti, ali rešenje treba tražiti na onim tačkama gde je došlo do razilaženja, treba neke uzroke otkloniti i onda ući u jednu zdravu komunikaciju, odnosno postići dogovor, kako islamska zajednica treba da izgleda na ovim prostorima", predočio je Zilkić.


Prema njegovim rečima, da bi se do toga došlo trebalo bi isključiti sve "strane faktore kojih se ne tiče ovaj prostor, život na ovim prostorima, ovi ljudi i ova država".
U tim procesima, rekao je Zilkić, treba da učestvuju oni koji žive na ovim prostorima, koji su životno zainteresovani za događanja na ovim prostorima.
Personalna rešenja, prema mišljenju Zilkića, ne bi smela biti prepreka, jer do jedinstva mora doći i Islamska zajednica mora biti jedinstvena u okvirima ove države.

Novi Pazar

On je zaključio da bez političkog jedinstva ne može biti jedinstva islamske zajednice i dodao da su na tom polju već vidljivi rezultati i postavljena dobra osnova.
Pozdravljamo svako pomirenje, bilo ono političko ili unutarversko, rekao je Zilkić i poručio da će IZS učiniti sve da osnaži taj proces i da u njemu maksimalno učestvuje.


"Nikom nećemo dozvoliti da izvan vjerskih okvira i vjerskih standarda vrši bilo kakva potkusurivanja odnosno dogovaranja. To je isključivo vjersko pitanje, miješanje političkih aktera je vrijeme koje je iza nas", istakao je Zilkić.


Svaki mir podržavamo i učinićemo sve da do njega što pre dođe, poručio je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.12.2010. 20:37
Искрен човек и прави верник. Не као онај тајкун-Зукорлић.
Nedelja 26.12.2010. 20:58
Zukorlic je najobicniji prevarant i treba ga sto pre uhapsiti i raskrinkati, kako bi posteni muslimani uvideli da ih ovaj idiot vodi u propast.
Nedelja 26.12.2010. 21:47
Која је ово криминална банда!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online