Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 26.12.2010.
12:29
Z. Gligorijević - Vesti A

Gde su nestali medvedi iz Srbije?

Kada je češki ambasador pre nekoliko godina posetio lovište Valkaluci, kojim gazduje Šumsko gazdinstvo Južni Kučaj iz Despotovca, i poželeo da pokloni lovištu mrkog medveda, srpski biolozi su se pobunili, jer nisu hteli da dođe do mešanja naših i njihovih vrsta medveda zato što žive u potpuno drugačijim predelima.

Medved Đura
 

Zbog toga je 2006. godine medved Đura iz Nacionalnog parka na Tari prebačen u lovište Valkaluci, koje se nalazi na 20 kilometara od Resavice. Međutim, Đuri nisu stavili ogrlicu, pa nisu mogli da prate njegovo kretanje. Godinu dana kasnije stigla je Milica, koja je imala ogrlicu za satelitsko praćenje, ali se nedavno baterija ispraznila, pa je i nju nemoguće pratiti. Tako su srpski biolozi ostali praznih šaka.
 

Strast za dubok džep


- Lovište Valkaluci ima jelene, košute, srne, srndaće, divlje svinje, vukove i lisice. Imamo čak i specijalno izrađenu vučju čeku, koja ima izolaciju i plinsku grejalicu, jer se ova životinja čeka satima. Zbog toga smo atraktivni ne samo za lovce iz ovih krajeva, već i za Beograđane i strance. Uglavnom su to lovci iz Rusije. Međutim, kako je ovo otvoreno lovište, ne možemo da garantujemo odstrel. A to je dalek put da bi otišli bez divljači. Zbog toga boravak u Valkalucima mogu da priušte sebi samo privilegovani lovci sa dubokim džepom - kaže on.

Branislav Đorđević, šef ćuprijske uprave Šumskog gazdinstva Južni Kučaj, kaže da je dvogodišnji Đura u odličnoj fizičkoj kondiciji i imao je 103 kilograma. A jednogodišnja Milica stigla je noseća.


- Đura nas je malo iznenadio prilikom puštanja. Dovezli smo ga u kavezu, otvorili vrata i očekivali da odmah otrči u šumu. Moje kolege bile su u autu, a ja na braniku da bih mogao da snimim njegov odlazak. Čim su se otvorila vrata kaveza, Đura je prosto grunuo na njih i potrčao ka nama. Za dve sekunde našao sam se na krovu automobila, a moje kolege su se brzo zaključale - kaže Đorđević.


Zasad se ne zna gde je Đura. Neki lovci tvrde da su videli tragove koji odgovaraju šapama medveda njegovog uzrasta, a drugi da su na proleće blizu izletišta Sisevac, između Paraćina i Despotovca, videli dva mečeta, koji su najverovatnije Miličini potomci.

Đorđević kaže to nije ništa čudno, jer medvedi dnevno pređu 50 kilometara.

Branislav Đođević

- Lovci se plaše, jer ako bi se na šumskoj stazi sreli sa medvedom, on ne bi pobegao. Medved bi najverovatnije pojurio čoveka. Pogotovu ako bi on počeo da beži. Ako se uzme u obzir da medved šapom može da obori kravu, lovac za njega ne bi predstavljao nikakvu pretnju - dodaje Đorđević.


Mrki medved je nekad u Kučajskim planinama bio autohtona vrsta, ali su ga ljudi istrebili pre stotinak godina. Poslednji primerak, koji nije poticao sa ovih prostora i za koga se pretpostavlja da je stigao preko zaleđenog Dunava, pre 25 godina odstrelio je jedan Belgijanac. Medved je bio težak preko 200 kilograma, a njegova razvučena koža prekrila je celu traktorsku prikolicu.

Za trofej i pola miliona


Dozvola za ulozak u lovište Valkaluci i prenoćište za vikend koštaju 5.500 dinara bez odstrela. Tome treba dodati odstrelne takse i cene trofeja. Trofej jelena može da košta i do 500.000 dinara, a odstrel vuka 500 evra. Pre tri godine jelena u zlatnoj medalji odstrelio je Duško Stupar iz Beograda. 


Danas su medvedi zaštićeni lovostajem preko cele godine.
 

Valkaluci je vlaški naziv koji narod prevodi kao "tiha dolina". Međutim, bukvalni prevod bio stočna livada, jer "valka" znači stoka, a "luci" livada. Đorđević kaže da je ipak prikladniji narodni prevod, pogotovu kada se zna da je jedan doktor anesteziolog iz Paraćina merio aparatima i iznenadio se u Valkalucima ima dobrih sila. Na takvim se mestima obično prave manastiri.

Nedelja 26.12.2010. 12:43
Медвједи су ОК, али шта да радимо са оволико магараца?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online