Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2009.
10:35 >> 17:48h
Tanjug A

Pančevo: Sprečiti dalje zagađenje!

U noći između četvrtka i petka u Pančevu su u vazduhu izmerene prekomerne količine benzena, ugljen-monoksida, vodonik-sulfida, praškastih materija i čađi. Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović apeluje na odgovorne da prestanu da ignorišu višednevno zagađenje vazduha u tom gradu.

Pančevci su u noći između četvrtka i petka mogli da osete veoma neprijatan miris koji se širio gradom, a mnogi su imali problema sa otežanim disanjem usled prekomernog zagađenja.

Martinovićeva je u petak zatražila od nadležnih da preduzmu konkretne mere za sprečavanje daljeg zagađenja vazduha koji ugrožava elementarne životne uslove i zdravlje građana. Ona je zatražila i da o preduzetim merama, bez odlaganja, bude obaveštena javnost.

Pančevačka "Petrohemija" još jednom je bila uzrok prekomernog zagađenja u tom gradu

Prema rečima republičke inspektorke za zaštitu životne sredine Jelene Stanković, koja je u noći između četvrtka i petka obavila vanredni inspekcijski nadzor u pančevačkoj Petrohemiji, zagađenje vazduha potiče iz petrohemijskog postrojenja za otpadne vode.

Na površini egalizacionog bazena pojavilo se otpadno ulje, dok je proizvodnja pirolitičkog benzina bila usmerena na rezeorvar koji nije rekonstruisan. Pored toga, u radu je bilo i postrojenje za kaustične otpadne vode odakle se šire neprijatni mirisi.

Stankovićeva je izjavila pančevačkim medijima da će protiv odgovornih lica i "Petrohemije" biti podnete prijave za privredni prestup i da će tokom dana zbog sagledavanja celokupne ekološke situacije u Pančevu obaviti i vanrednu inspekciju pogona Rafinerije nafte Pančevo.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović je rekla da situacija sa zagađenjem vazduha predstavlja vrhunac višednevne kontaminacije životne sredine i naglasila da je apsolutno nedopustiva činjenica da se svi odgovorni ponašaju kao da je sve u redu.

“Ovakvo postupanje svih nadležnih aktera smatram potpuno bezobzirnim i neodgovornim prema građanima Pančeva i prema gradu u celini", ukazala je ona i zatražila od poslovodstava fabrika iz južne industrijske zone da odmah počnu da se odgovorno ponašaju i zaustave dalje zagađivanje.

"Pančevo više neće tolerisati ignorisanje realnosti od svih ključnih aktera u ovom procesu, kako u pogledu zagađenja, tako i u pogledu informisanja javnosti", navela je Vesna Martinović.


Ona u ime građana Pančeva zahteva da odgovorni preduzmu hitne mere kojima će se sprečiti dalje ugrožavanje elementarnih životnih uslova i zdravlja građana, kao i da o tim merama bez odlaganja bude obaveštena i javnost.

Martinovićeva je najavila da će, počev od danas, do preduzimanja konkretnih mera za sanaciju nastale situacije, svakodnevno insistirati na odgovornosti svih činilaca uključenih u problem zagađivanja životne sredine u Pančevu.

Prijave protiv "Petrohemije"

 

Protiv HIP "Petrohemije" i odgovornih lica biće podnete prijave za privredni prestup, pošto je u Pančevu utvrđeno povećano zagađenje, saopštilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.


Ekipa Zavoda za javno zdravlje tokom vanrednog inspekcijskog nadzora u HIP "Petrohemiji" utvrdila je da je u prepodnevnoj smeni iz izmenjivača za grejanje pirolitičkog ulja izdrenirana otpadna voda u uljnu kanalizaciju, dok je u rezervoaru za sirovi benzin upuštana i ispuštana voda, takođe u njenu kanalizaciju.


Te aktivnosti su izazvale pojavu uljnih materija na površini bazena u fabrici za obradu voda, navedeno je u saopštenju.


Proizvodnja pirolitičkog benzina je od 21. novembra usmeravana u nerekonstruisani rezervoar, a u četvrtak uveče je preusmerena u rekonstruisani rezervoar.


Republička inspekcija naložila je "Petrohemiji" da preduzme i sve preventivne mere na pretretmanu kaustične otpadne vode, na kome se vrši usmeravanje otpadnih voda u fabrici etilen.


U petak treba da bude izvršen i inspekcijski nadzor Rafinerije nafte Pančevo, radi procene svih faktora koji su uticali na povećanje zagađujućih materija u Pančevu, saopštilo je Ministarstvo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online