Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 22.12.2010.
10:40
Vestionline A

Euleks: Marti, za istragu potrebni dokazi

Tužilaštvo Euleksa zatražilo je u pismu od specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija bilo kakvu informaciju ili dokaz koji bi mogli da rasvetle navode iz njegovog izveštaja o zločinima OVK.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je za Srnu da Euleks sve optužbe za ratne zločine i organizovani kriminal shvata veoma ozbiljno.

Bez dokaza nema ni akcije: Euleks policija

Međutim, tužilaštvo svoju istragu zasniva na dokazima i ukoliko neko, uključujući i gospodina Martija, ima konkretne dokaze da podrži navode iznete u izveštaju, trebalo bi da ih preda odgovarajućim vlastima.

Ona je dodala da Misija već istražuje i krivično goni određeni broj slučajeva koji su u vezi sa ratnim zločinima i organizovanim kriminalom.

Od decembra 2008. Euleksovi tužioci sami ili u saradnji sa lokalnim kolegama radili su na 1400 predmeta i podigli 58 optužnica.

U Okružnom sudu u Prištini prošlog utorka počela je uvodna rasprava u vezi sa slučajem Medikus, na kojoj se petoro optuženih izjasnilo da nije krivo, dok se se dvoje nije izjasnilo, što se po zakonu smatra kao da su se izjasnili da nisu krivi.

Ljajić: Srbija zahteva istragu što pre


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je, povodom Martijevog izveštaja, rekao da Srbija zahteva sveobuhvatnu istragu, koja će ustanoviti punu istinu o tim događajima.


Zato je, prema njegovim rečima, neophodno da dijalog o Kosovu i Metohiji počne što pre.

Rasim Ljajić

Ljajić je pre dva dana, zajedno sa šefom Kancelarije za medije Dušanom Ignjatovićem, boravio u Strazburu gde je predstavnicima Saveta Evrope preneo očekivanja Srbije o Martijevom izeštaju.


Ističući da Srbija želi da izbegne svaku vrstu politizacije, Ljajić je najavio da se neće dozvoliti da ovaj slučaj na bilo koji način bude marginalizovan, jer je interes Srbije da se sprovede ozbiljna istraga o navodima u izveštaju i rezoluciji specijalnog izvestioca SE Dika Martija.


Ljajić je u Jutarnjem dnevniku RTS-a istakao da je interes Srbije da što pre započne dijalog o rešavanju životnih problema Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji, ali i istovremeno i da se sprovede ozbiljna istraga o navodima u izveštaju i rezoluciji Martija.

Ljajić je ocenio da Martijev izveštaj predstavlja ogromno iznenađenje u međunarodnoj zajednici, jer je posle njegovog objavljivanja pala u vodu cela koncepcija, prema kojima je postojala crno-bela slika da su samo jedni krivi, a drugi potpuno nevini.


Ljajić je rekao da rezolucija ima moralnu snagu i da nije beznačajna i da, ako bude usvojena, kao i preporuke, ona će dobiti i operativnu snagu, jer se onda sve prenosi na Komitet ministara Saveta Evrope, koji može da obaveže države članice da sarađuju i pruže pomoć onima koji će sprovoditi dalju istragu o ovom izveštaju.

 

Euleks da zaštiti svedoke


Ljajić je podsetio da je Marti ukazao na dva problema od kojih je jedan ko će sprovoditi istragu i dodao da će to raditi Euleks, uz odgovornost i učešće Albanije i svih koji mogu da pomognu u rasvetljavanju slučaja.


Još veći problem odnosi se na obezbeđivanje i zaštitu svedoka i važno je da to Euleks učini, ocenio je Ljajić.

Nezavisnost Kosova ovde nije tema

 

Na pitanje novinara da li bi moglo biti preispitivanja nezavisnosti Kosova, Ljajić je odgovorio da je potrebno pobeći od te teme i sve svesti na pitanje ljudskih prava, prava porodica da saznaju istinu o svojim nestalim.


"Ukoliko uđemo na teren politike plašim se da će to biti borba između onih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i onih koji to nisu, a mi tu ne stojimo najbolje", dodao je Ljajić.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.12.2010. 11:01
Само Србе гоните без доказа...
Sreda 22.12.2010. 13:03
Niko u zapadnim zemljama ne unistava sve podatke prije nego sto je napravio bar neku kopiju toga svega! Dali je kopija u papirnoj formi, ili su informacije na nekom disku, svejedno je... Ali, neko to vec ima! Mozda su i dokazi DNK unisteni po nalogu Haaga, ali rezultati svih tih analiza sigurno nisu!!! U svakom slucaju, i te DNK je neko u laboru morao da ispita i da o tome da izvjestaj, ali kome?! Samo jos malo strpljenja nam treba, sve ce to da izadje na povrsinu, cim se pocnu klatiti fotelje jos nekih ljudi... Pocet ce oni jedni druge da odkucavaju, da bi sebe izvukli iz g...a!
Sreda 22.12.2010. 13:24
Bas lepo,njima da se posalju imena svedoka,pa ce nestati kao i predhodni. Dokazi se prilazu sudu,a ne onima koji su sve dokaze sakrivali,i pravili se da ne znaju sta se desava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online