Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2009.
12:00
Nataša Jokić A

Evropski parlament priznao Kosovo?

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su juče na plenarnom zasedanju u Strazburu rezoluciju o strategiji budućeg proširenja Evroposke unije u kojoj se predlaže odmrzavanje prelaznog sporazuma sa Srbijom, ali se o Kosovu govori kao nezavisnoj državi.

Nemački poslanici progurali formulaciju o Kosovu kao nezavisnoj državi, dok su grčki ostali pasivni

Naime, u tekstu rezolucije nigde se, uz reč Kosovo, ne pominje rezolucija 1244 UN, osim na mestu gde se samo ponavlja formula iz već na prethodnom zasedanju usvojenog izveštaja slovenačkog poslanika Tanje Fajon o viznoj liberalizaciji.


Bez uvodne odrednice koja upućuje na Rezoluciju 1244 UN, kako je to predlagao odbačeni amandman bugarskog poslanika Kristijana Vigenina, deo teksta u kome se izričito govori o "otvaranju puta integraciji Kosova u Evropsku uniju" predstavlja presedan.


Prvi put se u ovakvoj vrsti evropskog dokumenta o Kosovu govori kao da je suverena država. Kako saznajemo, ovakva formulacija opstala je uprkos

Euleks sprovodi Ahtisarijev plan
 

U tekstu rezolucije izražava se zadovoljstvo zbog potpisivanja protokola o policijskoj saradnji srpskih vlasti i misije Euleks na Kosovu i poziva Srbija da ojača saradnju sa Euleksom, naročito na planu delovanja na severu Kosova. Srbija se poziva da "iskaže konstruktivan stav prema učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji".
U tekstu rezolucije izražava se nada da će "pre kraja godine biti okončan proces decentralizacije kako bi se zadovoljili zahtevi iz Ahtisarijevog plana".
Kao što je poznato, Ahtisarijev plan odbila je Srbija, ali i Savet bezbednosti UN. On je zagovarao decentralizaciju Kosova i postupnu nezavisnost pod nadzorom međunarodne zajednice, a poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ga većinom glasova 2007. godine.

polemičkoj debati među članovima parlamentarnog odbora za spoljne poslove, a na insistiranje grupe nemačkih poslanika.


Dobro obavešteni izvori u Evropskom parlamentu rekli su dopisniku "Vesti" da se u toku priprema teksta rezolucije o proširenju EU u ponedeljak uveče vodila oštra bitka na sastanku poslaničkog odbora za spoljnu politiku po pitanju izostavljanja Rezolucije UN 1244 kad se pominje Kosovo kao i po pitanju zvaničnog imena Mekedonije, koja se privremeno zove Bivša jugoslovenska Republika Mekedonija.

Nemačka struja insistirala je da se predloženi tekst rezolucije ostavi bez pominjanja Rezolucije UN 1244, pristajući samo da se u fusnoti pomene da nezavisnost Kosova nije priznalo pet zemalja EU. Grupa nemačkih poslanika insistirala je, kako nam je rekao naš sagovornik-učesnik na sastanku, da se o stvarima govori kakve one jesu.


Grčki poslanici su zastupali suprotan stav tražeći navođenje Rezolucije 1244 UN kad se pominje Kosovo. Istovremeno, Grci su zastupali oštar stav oko zvaničnog imena bivše jugoslovenske republike Makedonije, tražeći čak da se Skoplju zabrani i zvanična upotreba prideva makedonski, kad je u pitanju, na primer "makedonski sir".


"Ako bi nemačka struja popustila oko Grčke, Grci bi popustili oko Kosova", rekao nam je posle sastanka odbora za spoljnu politiku izvor blizak nemačkoj delegaciji.
U međuvremenu, u sredu popodne, dobro obavešteni izvori potvrdili su nam da je skoro postignut sporazum oko imena Makedonije, koja bi trebalo da se zove Severna Makedonija.


U završnici svih kombinacija postalo je jasno da su se pitanja imenovanja Kosova i Makedonije rešavala po principu spojenih sudova: Grci su došli do rešenja oko imena Makedonije, koje im odgovara uz prećutnu podršku Nemaca i nisu uložili nijedan suštinski amandman kad je reč o Kosovu (izuzev jedan tako radikalan, da su znali da će biti odbijen).


Đelić: EP ne određuje status naše pokrajine

 

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da "Evropski parlament nije mesto gde se određuje status naše južne pokrajine".


- Imajući u vidu da su zemlje članice EU podeljene oko pitanja Kosova i Metohije, institucije Evropske unije moraju ostati neutralne po pitanju statusa, tako da se status Kosova i Metohije razmatra isključivo u svetlu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, to je slučaj u svim dokumentima koji proizvode institucije EU - kaže Đelić. On je pozdravio usvajanje rezolucije o proširenju EU.


- U tom dokumentu se apeluje da se primeni trgovinski sporazum sa Srbijom i to je pozitivni doprinos našim nastojanjima da se evropske integracije ubrzaju.

 

J. L. P.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online