Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.12.2010.
12:36
Lj. Ivanović - Vesti A

Vlada je u panici

Vlada namerava da državnu kasu iduće godine popunjava, između ostalog i izmenama u naplati poreza na dodatu vrednost, a tu se posebno izdvaja računarska oprema, hotelijerstvo i južno voće koji više neće biti oporezovani po stopi od osam, već od 18 odsto. Ovaj zahvat budžetu bi trebalo da obezbedi milijardu i po dinara dogodine, ali i izazove probleme o kojima vlada zasad ne razmišlja.

Milan Ćulibrk


 

Zašto je PDV od 18 odsto na računarsku opremu loš?


- Ako Srbija ima strategiju razvoja informatičkog društva i ministri tvrde da je u tom sektoru najveći prostor za razvoj, onda se u tom sektoru ne uvode veći nameti. Povećanje PDV-a će dovesti do poskupljenja računarske opreme za desetak odsto, a to će se odraziti na pad prodaje, te ne vidim svrhu takve odluke. Ona je dokaz da vlada nema nikakvu strategiju i da luta u rešenjima za punjenje budžeta.
 

Da li je moguće ravijati turizam i istovremeno povećavati poreze ugostiteljima?
 

- Naravno da nije. Srbija ionako ima malo stranih gostiju, malo ostvarenih noćenja i nekakav potencijal u koji bi trebalo ulagati. Ali, sa povećanjem poreza u ionako polupraznim hotelima možemo računati samo na još manje gostiju.
 

Vlada je odlučila i da poveća akcize na cigarete, da li se mogu očekivati i veće akcize na gorivo?
 

- Tačno je da će cigarete poskupeti u proseku sedam do osam dinara, ali prava opasnost preti od akciza na gorivo, s obzirom da je gorivo važno u formiranju čitavog niza drugih cena. To što vlada sada nije objavila da će zbog većih akciza i gorivo poskupeti ne znači da za time neće posegnuti ukoliko se budžet bude punio slabije nego što se očekuje. A ako se to desi, bićemo suočeni sa ogromnim poskupljenjima.
 

Da li je moguće da uz talas poskupljenja i najavu guvernera da bi inflacija početkom 2011. mogla biti između 10,5 i 14,5 odsto, inflacija krajem iduće godine bude u rasponu od tri do šest dosto?
 

- To je moguće, a da li je i realno da se dogodi ostaje da se vidi. Ja bih rekao da od tog plana neće biti ništa i to iz dva osnovna razloga. Prvo, u proleće nam ističe aranžman sa MMF koji je ipak bio nekakav kontrolor državne potrošnje i kad tog kontrolora više ne bude mogu samo da zamislim na šta će se novac odlivati. Drugi razlog je 2011. kao predizborna godina. Iskustvo nas uči da u predizbornim vremenima država troši više, ne bi li vlada osigurala bolje pozicije kod birača. Zato mislim da je ciljana inflacija u idućoj godini teško, ako ne i neostvariva.
 

Licemerna država

 

Veliki broj građana ne plaća komunalije i druge dažbine državi, te vlada uveliko razmišlja da se taj dug "utera" tako što će dužnicima staviti zabranu na isplatu plata i penzija.


- Svako treba da plaća svoje obaveze i nikoga ne treba braniti ako je dužnik. Međutim, jednako je poznato da je država glavni generator dugova u zemlji, da državna preduzeća ne plaćaju obaveze, da vladine institucije ne plaćaju obaveze, a sad žele da pritisnu građane kao da su samo oni dužni. Država, vlast i preduzeća moraju građanima da daju primer i prvi izmire dugove, pa tek onda steknu neko moralno pravo da to traže i od građana. Ako se dogodi to što planiraju, reč je o licemerju.

Sreda 22.12.2010. 09:11
Oni se, po uzoru na amere, bore da narod ostane sto neobrazovaniji i bez pravih informacija, jer se takvim narodom lako vlada. Zato su skolarine paprene, uvodi se porez na racunare,knjige i stampu.... super! Divne su ove demokrate. Sto manje narodu a sto vise sebi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online