Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 19.12.2010.
14:29
Tanjug A

"Ima li kraja Šešeljevo suđenje?“

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kome se sudi u Haškom tribunalu, ni na kraju osme godine pritvora nije dobio odgovor na pitanje ko krši njegovo pravo na ekspeditivno suđenje, odnosno suđenje u razumnom roku, izjavio je danas šef pravnog tima za odbranu lidera radikala Zoran Krasić.

Šešelj u sudnici Haškog tribunala
 


Sudije Haškog tribunala same su priznale da je Šešeljevo suđenje najduže po pitanju pritvora i da bi moglo da traje čak 10 godina, rekao je Krasić na konferenciji za novinare, pod sloganom "Zaustavite ubijanje Šešelja".


Šešelj je skoro pet godina čekao da mu počne suđenje, a potom da tri godine suđenja nije završena ni prva faza prvostepenog postupka, istakao je Krasić.


On je rekao da se nastavlja odlaganje roka za razmatranje da li postoje uslovi za oslobađajuću presudu i da je najnoviji rok mart 2011. godine. On je rekao da se može očekivati uskraćivanje zdravstvene nege Šešelju povodom njegovih zdravstvenih smetnji.

On je podsetio da je 15. decembra Šešelj kada se pojavio u sudnici tražio ubrzanje postupka i da je određen rok od 10 dana da uputi preliminarne podneske.


Krasić je podsetio da je suđenje 37-morici optuženih u Ninbergu trajalo manje od godinu dana. Krasić je rekao da je izmenjen sudija u postupku za nepoštovanje suda i da će umesto Kevina Parkera, kome je istekao mandat, biti sudija Morisorn.

U Haškom tribunalu sutra počinje pauza koja će trajati do pravoslavnog Božića, najavio je ranije Krasić.


Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.


Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala, zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet, po nalogu Pretresnog veća, bio zašticen od javnosti. On je 24. jula 2009. osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010. godine.


Šešelj je 4. februara 2010. po drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o jedanaest zašticenih svedoka.

Lider radikala se dobrovoljno predao Haškom tribunalu februara 2003, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.12.2010. 14:49
Можда мисле да је продавао органе, па га тако дуго држе. Можда желе да га прогласе јединим кривцем за све што се дешавало задњих 1.000 година? Можда имају страх, да ће Тадић добити срчани ако се сретну? Можда..
Nedelja 19.12.2010. 15:07
Шешељво величанствено витештво које је тамо показао, равно је српској епској поезији! Човек под чијим се пером и речју салама и најтврђе непријатељско оружје. Он је своју мисију на Земљи добро схатио... други нису имали чиме да схвате. А да ће овај процес бити кафкијански, знао је то добро још док је био у Србији. И да, "Србија чека Шешеља", иако је он овде присутнији међу нама од свих оних који су наводно ту.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online