Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 17.12.2010.
19:23
Vestionline A

Artemije oformio sektu

Bivši episkop raško-prizrenski Artemije (Marko Radosavljević) nije stupio na put raskola već je stvorio sektu Artemijevaca što je prvi put u istoriji Srpske crkve, saopštio je danas Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Sinod je, istovremeno, skrenuo pažnju sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Svetosavske crkve da liturgija raščinjenog episkopa i njegovih pristalica nije liturgija, da njihovo pričešće nije Sveto pričešće i da njihove tajne nisu Svete tajne Crkve Božje.

Sinod SPC: Artemijev put vodi u prokletstvo


U saopštenju se poručuje vernicima da dobro razmisle svi oni koji im "lakoverno sleduju - kome sleduju i čemu sleduju - odvajajući se od Crkve Hristove i navlačeći na sebe i svoju decu sektaško prokletstvo".


Crkvena vlada, kojoj je predsedavao patrijarh Irinej, podseća da je Sveti arhijerejski sabor na novembarskom zasedanju "trajno i neopozivo" Artemija razrešio dužnosti eparhijskog arhijereja, što je tada i on sam prihvatio.


Ovo je prvi put da se Sinod oglašava povodom ponašanja monaha Artemija nakon novembarske odluke Sabora da on bude raščinjen.


U saopštenju se ukazuje da je odluci o rasčinjenju prethodilo Artemijevo "kajanje" zbog prihvatanja saborskih i sinodskih odluka uz tvrdnju koja je, kako se navodi, protivna zdravom razumu, da je on doživotni episkop raško-prizrenski.


"To je bio povod da ga Sveti arhijerejski sinod stavi pod zabranu sveštenodejstva do sledećeg redovnog, ovogodišnjeg (novembarskog) zasedanja Svetog arhijerejskog sabora", navdeno je u saopštenju.


Pritom se ističe da Artemije, umesto Sabornom očekivanju da će zatražiti oproštaj za svoje prestupe zbog gaženja kanonskog poretka Crkve, kako bi bio oslobođen zabrane sveštenodejstva, nasilo, sa grupom svojih sledbenika pokušao da uzurpira manastire i Raško-prizrensku eparhiju.


Napominje se da je Artemije falsifikovanim pečatom donosio protivzakonite odluke u Eparhiji, pa je Sabor bio prinuđen sa dubokim žaljenjem da ga liši episkopskog čina i vrati ga u red monaha.


"Protivzakonito služenje i učestvovanje u njemu kao i drugi dodatni razlozi doprineli su da Veliki crkveni sud potvrdi odluke Eparhijskog crkvenog suda Eparhije raško-prizrenske i sedamnaestoricu jerođakona i jeromonaha, Artemijevih sledbenika, liši svešteničkog čina", podsetio je Sinod.


I umesto "otrežnjenja i pokajanja" monaha Artemija i njegovih raščinjenih sledbenika, oni su nastavili da služe liturgiju u uzurpiranom hramu Svetog Jovana Krstitelja, u Eparhiji žičkoj, proglasivši ga za manastir, što je samo dodavanje "bezakonja na bezakonje".


Monah Artemije penzionisan je na majskom redovnom zasedanju Sabora, a na novembarskom je raščinjen i vraćen u red monaha sa zabranom činodejstvovanja.
Sabor je takve odluke doneo nakon što je utvrđeno postajanje finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj na čijem čelu je Artemije bio dugi niz godina.

Petak 17.12.2010. 19:27
Uplasili se papisti i ekumenisti da ce da ostanu bez pastve i naroda !!! I sad klevetaju ! Jedino sto je istina je da je Vladika Artemije na strani Boga , a ovi sinodalci i patrijarh nek vide na cijoj su strani
Petak 17.12.2010. 19:33
Neboj se stado malo,Gospod je sa vama!
Petak 17.12.2010. 19:26
?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online