Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.12.2010.
12:12
T. Zečević - Vesti A

Dosta tiranije ministra zdravlja

Izmene Zakona o lekarskim komorama Srbije čije je predloge podnelo Ministarstvo zdravlja i ministar dr Tomica Milosavljević, a Vlada Srbije po hitnom postupku već usvojila, izazvale su žestoke reakcije komora.

U intervjuu za "Vesti" direktor Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević optužuje ministra zdravlja da za "otimanje i zakidanje već postojećih prava komora" i najavljuje da će tražiti intervenciju Ustavnog suda i evropskih institucija.

Tatjana Radosavljević
 


Šta ove izmene donose komorama?


- Suštinski menjaju član jedan koji garantuje nezavisnost komora, odnosno ukidaju nezavisnost Lekarske komore koja je po postojećem Zakonu apsolutno samostalna organizacija.


Budite konkretniji!


- Izmenama Zakona ministar sebi obezbeđuje najdirektnije mešanje u izborni proces komora. Recimo, daje sebi pravo da formira organizacione odbore ukoliko dođe do zakašnjenja makar jedan dan u izbornim procesima komora zdravstvenih radnika. Koliko u samovolji ide daleko on u organizacione odbore smešta čak i nevladine organizacije koje nemaju nikakvu ulogu u komorama kao ustanovama sa poverenim

Pisma Tadiću i Cvetkoviću


- Pošto ministar direktno napada nezavisnost Lekarske komore, iz esnafskih razloga rešili smo da o tome obavestimo predsednika Tadića i premijera Cvetkovića. Tražićemo sastanak sa vrhom države da objasnimo šta se suštinski dešava - najavljuje direktorka Lekarske komore Srbije.

poslovima. Ministar uzima sebi pravo da postavlja prinudnog direktora i prinudni odbor.


Možda želi da popravi eventualne izborne greške koje ste ranije činili?


- Ni slučajno. Sve dosadašnje izborne procese u Lekarskoj komori Srbije pratili su i posmatrali predstavnici CeSID-a. Ovde se radi o zameni teza, o zadiranju u unutrašnje stvari Komore, zbog čega ćemo koristiti sva sredstva pravne države da se odbranimo od takvih nasrtaja sa strane.


Ministar zdravlja drugačije tumači izmene Zakona?


- Baš u njegovim objašnjenjima da je reč o tehničkim pitanjima leži opasnost i podvala. A ovde je reč o nezavisnosti komora koje su formirane kako bi štitile interese pacijenata i lekara.


Ovo nije prvi nesporazum na relaciji Komora - ministar?

Predloži, pa povuče


- Nisu ovo prvi pogrešni ministrovi potezi. Prvi put sevnulo je kada je ministar zabranio lekarima iz državnog sektora da rade u privatnoj praksi. Taj sukob uslovno je rešen tako što je ministar preko izmena Zakona sam povukao ono što je pre dve godine žestoko branio. Njegov koncept "večernjih klinika" potpuno se urušio kao što će se urušiti i ove besmislene izmene Zakona o Komorama - sigurna je dr Radosavljević.

- Ne bih rekla da je reč o nesporazumima, već o žestokim sukobima Komore sa ministrom zdravlja. Prvo smo zaratili zbog privatne prakse za koju se Komora zalaže da uđe u sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, a ministar je protiv.

Komora se zalaže za obavezno postojanje protokola lečenja koje će omogućiti pre svega pacijentima da znaju da li je lekar napravio grešku, ali lekarima da mogu da dokažu da tu istu grešku nisu napravili.


Vaši sledeći potezi?


- U kontaktima sa nadležnim organima, pre svega sa Skupštinom Srbije, pokušaćemo da sprečimo eventualno izglasavanje tih izmena Zakona o komorama. Ako se one ipak usvoje, uložićemo žalbu Ustavnom sudu Srbije. Verujem da ćemo iz ove opasne borbe izaći kao pobednici, jer iza nas stoji 30 hiljada lekara. Nezavisnost Lekarske komore ne sme i ne može biti produžena ruka ministru zdravlja.

Petak 17.12.2010. 13:56
Veciti ministar. Ugledao se na Tadica pa ne da fotelju ni po cenu zivota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online