Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 15.12.2010.
12:23
RTS A

I popovi uskoro kreću u vojsku

Vojska Srbije imaće od juna sledeće godine novi rod - versku službu, a vojne sveštenike preporučiće crkve ili verske zajednice. Sveštenici će morati da imaju visoku stručnu spremu, da prođu bezbednosnu i psihofiziču proveru i da zadovolje kriterijume kao i oficiri Vojske Srbije. Vojne popove plaćaće građani Srbije, odnosno platu će primati iz republičkog budžeta.

U Vojsku Srbije nedavno su ušle žene, a uskoro će i popovi
 

Ministarstvo odbrane najavilo je novi rod u Vojsci Srbije, versku službu, koja će početi da funkcioniše od juna naredne godine.

Uredba, koja će tu oblast definisati, u završnoj je fazi, a odluku o osnivanju svešteničke službe donosi predsednik Srbije.

RTS javlja da je duga tradicija svešteničke službe u Srbiji, koja je među prvim zemljama u Evropi tu oblast imala zakonom regulisanu.

Nacrt nove uredbe predviđa da vojni sveštenici, rabini, imami i ostali verski službenici rade u Generalštabu, komandama operativnih sastava u brigadama vojske, na VMA, Vojnoj akademiji, gimnaziji i da primaju platu iz budžeta.

Za bogosluženja biće odgovorni velikodostojniku svoje crkve ili zajednice, a u vojsci komadantu.

"Sveštenici će moći da se zaposle u vojsci najviše sa činom kapetana zavisno od njihovog staža i stepena stručne spreme, a zatim će moći da napreduju kao što napreduje svaki oficir bilo koje službe odnosno roda u vojsci", rekao je Igor Jovičić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane.

Broj verskih službenika u vojsci biće proporcionalan broju pripadnika tradicionalnih crkava ili verskih zajednica.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da je Vojna služba specifičan oblik života jednog broja ljudi i da oni, koji to žele, treba da imaju mogućnost da ispolje i zadovolje svoje verske potrebe. Vojnici će, ukoliko to žele, moći da poste i redovno idu na službu.

"To će svakako uticati na duhovno stanje, a reflektovaće se na psihološko stanje i uticaće na međuljudske odnose i naravno na odnos prema svim vrednostima koje jedno društvo gradi na pozitivnim temeljima", rekao je vladika jegarski Porfirije.

Vojni sveštenici nosiće odore i uniforme na kojima će stajati oznaka verske službe u vidu specijalnosti: tako će sveštenici SPC-a na reveru nositi krst sa trolistima na krakovima, vojni rabini davidovu zvezdu, polumesec imami, kapelani ravan krst, a službenici protestantskih crkava krst koji izvire iz ruže.

Sreda 15.12.2010. 14:57
Имамо ли ми војску?
Sreda 15.12.2010. 17:25
Pa sta je tu cudno? I vojska kraljevine Jugoslavije je imala svestenike u vojsci.
Sreda 15.12.2010. 12:43
hahahahahaha ko da pustis dete u poslasticarnicu :) jadni mladi srpski vojnici guza ce mnogo da boli i to ne od prutica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online