Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.12.2010.
12:54
Vestionline A

Snimljena krađa na kosmetskim izborima

Konstatujući da se govori o masovnim izbornim mahinacijama tokom prvih opštih izbora na Kosovu i Metohija od jednostranog proglašenja nezavisnosti, medijska mreža Balkanska mreža istraživačkog novinarstva (BIRN) ističe u prvi plan video snimke koje su napravili njeni posmatrači. Posmatračka misija Evropskog parlamenta, koja je nadgledala izbore na Kosmetu, ocenila je da su izbori bili dobro organizovani, ali da je bilo i nepravilnosti.

Jedan video snimljen je u selu Lajša u opštini Srbica. Na njemu se vidi kako jedan izborni zvaničnik upisuje imena glasača u knjigu gde se zavode oni koji su glasali, verovatno kako bi uskladio broj glasačkih listića i glasača koji su glasali na tom izbornom mestu, primećuje BIRN u tekstu objavljenom na svom sajtu, na koji su postavljeni i video snimci.

Izbori su protekli u ''poštenoj'' borbi...
 


Imena su dodavana na spisak glasača koji su se pojavili na izbornom mestu od četiri do sedam sati posle podne, dodaje BIRN.


Drugi video snimak je napravljen na istom izbornom mestu i prikazuje izborne zvaničnike kako menjaju glasačke listiće tokom prebrojavanja, upisujući imena "omiljenih kandidata".


BIRN je zbog toga podneo žalbu na izborne rezultata sa tog izbornog mesta.
U tekstu se navodi da je jedan visoki diplomata izjavio za britanski list "Ikoniomist" da je u Srbici bio očevidac izborne prevare "na industrijskom nivou", a jedan drugi je rekao

Na listama bili mrtvi ljudi

 

U izveštaju se navodi i netačnost izbornih lista, na kojima je bilo puno ljudi koji su preminuli ili koji žive u inostranstvu.

 

Prebrojavanje glasova je prekinuto u opštinama Srbica i Glogovac dok ne bude sprovedena istraga o podnetim žalbama.

za istu oblast da bi bilo bolje reći "muvanje glasova", umesto "prebrojavanje glasova".

Dve opštine privukle su pažnju, ističe BIRN, zbog velikog odziva glasača.


To su Srbica gde je izlaznost bila 94 odsto prema podacima kosovske Centralne izborne komisije, i Glogovac, gde je bila 86 odsto, što je znatno iznad prosečne izlaznosti na jučerašnjim izborima od 47,8 odsto i prošlogodišnje izlaznosti na regionalnim izborima, podvlači se u tekstu BIRN-a.


Sumnje u izborne rezultate u tim opštinama (49.000 glasača u Srbici i 47.000 u Glogovcu), iznele su i organizacije za posmatranje izbora Demokrasi in ekšen i ENEMO (Evropska mreža organizacija za posmatranje izbora) i delegacija Evropskog parlamenta.


Delegacija EP je ukazala da joj je skrenuta pažnja na tvrdnje o ozbiljnim krađama u dve opštine, zbog čega je ona ohrabrila političke stranke da se otkriju počinioci i da se hitro protiv njih pokrene pravni postupak kako bi se "iskorenila kultura nekažnjivosti".
Ista delegacija je takođe konstatovala da su izbori bili dobro organizovani i da je odziv bio dobar.


Povodom odziva birača, ENEMO je saopštio da to predstavlja značajno povećanje u poređenju sa izborima iz 2009. godine kada je ta organizacija, a i neke druge, već postavljala pitanja u vezi odziva u tim opštinama.


Druga zamerka ENEMO-a je bila nedostatak tajnosti glasanja, jer su u zapanjujućih 36 odsto posećenih izbornih mesta uočeni slučajevi grupnog i porodičnog glasanja.
ENEMO je prebrojavanje glasova i zatvaranja izbornih mesta ocenio kao loše ili veoma loše u 12 odsto posmatranih izbornih mesta.

Utorak 14.12.2010. 13:28
Нема потребе ни за каквим снимцима, избори су нелегални јер су организовани у нелегалној терористичкој творевини, Срби који су изашли су јадници који не могу ништа да ураде јер су изманипулисани а сва одговорност пада на рачун режима у БГ.
Utorak 14.12.2010. 14:02
Pitanje za redakciju: Koliko dugo ce ova anketa jos da stoji na saitu??? Zar joj nije vec istekao rok upotrebe??? Hvala na razumijevanju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online