Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.12.2010.
16:29
Mondo A

800 taksista u protestnoj vožnji

Oko 800 taksi vozača krenulo je tačno u podne u protestnu vožnju od Novog Beograda do zgrade Skupštine grada Beograda. Protest će trajati do 15 časova, a u centru grada je usporen saobraćaj. Taksisti su svoje zahteve uručili gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu.

Taksisti traže usvajanje izmena i dopuna Zakona o drumskom saobraćaju

Štrajk je uzrokovao saobraćajnu gužvu na Brankovom mostu i u samom centru grada, u blizini trga Slavija i kod zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, rečeno je u Beogradskom taksiju.

U tom taksi udruženju agenciji Beta je receno da zbog protesta pozivi za zakazivanje vožnji nisu primani do 13 sati, ali je sada dispečarski centar Beogradskog taksija na raspolaganju korisnicima.

Taksisti koji protestuju predali su gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu svoje zahteve, kojima traže da se uvede zakonitost u taksi poslovanje u prestonici.

Oko 800 taksista parkiralo se na delu ulice Bulevara kralja Aleksandra, ispred Starog dvora, gde će sačekati da ih gradonačelnik primi.

Od gradonačelnika taksisti zahtevaju da se uredi pitanje licenci i da važi pravilo jedna licenca - jedan preduzetnik, kojom bi on raspolagao i koja bi bila prenosiva.

Taksisti su prethodno predali svoje zahteve i nadležnim ministarstvima.

"Predali smo zahteve gradonačelniku i ostaćemo ovde sve dok nas ne primi ili dok ne zakažemo sastanak sa njim", rekao je Tanjugu potpredsednik SITAB-a Zoran Blagojević i dodao da za sada nema bilo kakvih reagovanja gradske vlasti.

NS podržava taksiste


Uvođenje fiskalnih kasa taksistima je presedan

Nova Srbija (NS) u potpunosti podržava zahteve taksista i njihove predloge smatra potpuno opravdanim, dok intervencije i nameru države smatra novim pritiskom na privredene preduzetnike u Srbiji.


Namera uvođenja fiskalnih kasa taksi prevoznicima je neverovatan presedan i pokušaj državnog reketa, ukazuje NS u saopštenju i podseća da taksisti nisu PDV obveznici, niti će biti s obzirom na prihod koji trenutno ostvaruju.


Opravdan zahtev je takođe u vezi oznaka taksi udruženja i predlog da to bude službena oznaka i opravdano da njihova proizvodnja bude u režiji državnih organa, a ne u privatnoj režiji nelicenciranih proizvođača.


Jedinim opravdanim smatramo nameru države za uvođenje posebnih registarskih tablica za taksiste, ali samo i iskljčivo u slučaju da se taksi vozila priznaju kao osnovno sredstvo taksi vozačima.


U suprotnom, to bi bilo novo kršenje Ustavom zagarantovanih prava preduzetnika u Srbiji, zaključuje NS.

Iako je plan bio da se taksisti parkiraju na platou ispred Skupštine grada, policija im to nije dozvolila, tako da su se parkirali na jednom delu Bulevaru kralja Aleksandra.

Taksisti su u protestnu vožnju, pod pratnjom policije, krenuli u podne iz ulice Agustina Neta na Novom Beogradu, preko Brankovog mosta, Prizrenske, Kralja Milana, Resavske, Slavije, do Trga Nikole Pašića i gradske skupštine.

Protestna vožnja trajala je do 15 časova

Taksisti traže usvajanje izmena i dopuna Zakona o drumskom saobraćaju, nastavak rada na izradi novog Zakona o taksi delatnosti, kao i ukidanje akciza na određenu količinu goriva.

Taksisti se protive i uvođenju fiskalnih kasa i zahtevaju da se vozilo proglasi osnovnim sredstvom za rad, da krovne oznake imaju status službene isprave i da ih više ne izdaju vlasnici firmi, već lokalna samouprava.

Đilas: Protest taksista je sramota

 

Čvrsta ruka: Dragan Đilas

Gradonačelnik Đilas okarakterisao je protest taksista kao sramotu, ističući da protestuje svega 203 takisista, što je tri odsto od ukupnog broja taksi vozila u gradu i naglasio da gradska uprava radi u skladu sa zakonom.


"Današnji protest je sramota, svega 203 vozila su u protestu. Preko 7.000 taksista radi u Beogradu i to je manje od tri odsto", rekao je on.

 

"Možda je problem u tome što ovde svako misli da, ako se skupi 20 ili 50 ili 200 ljudi, može da blokira grad i da će nešto dobiti. Mislim da je krajnje vreme da se sa politikom ''darivanja'' prestane, jer će građani ceniti poštovanje reda", zaključio je Đilas.

Gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove danas je saopštio da je protiv beogradskih taksista koji su vozili bez dozvole za rad, tokom ove godine, podneto je 1.109 prekršajnih prijava.

Kako se navodi u saopštenju podneto je i 1.440 prijava protiv taksista koji imaju dozvolu za obavljanje ovog posla, ali su načinili neki drugi prekršaj. Tokom ove godine privremeno je oduzeto 49 vozila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online