Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 13.12.2010.
14:57
Vestionline A

Nikolić: Prepoloviti državnu upravu

Srpska napredna stranka (SNS) počela je danas akciju sakupljanja 150.000 potpisa građana sa zahtevom da se promeni član Ustava, koji određuje da Skupština Srbije ima 250 poslanika, i njihov broj smanji za pola - na 125.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić najavio je, posle potpisivanja zahteva, da će ta partija za dva dana predati u skupštinsku proceduru predlog za izmene zakona o Vladi i o ministarstvima, sa ciljem da se i broj državne administracije smanji za 50 odsto.

Ko želi, može da nam se priključi: Tomislav Nikolić

"Hajde da počnemo od državne uprave, da uđemo kod državnih sekretara, kod nameštenika, postavljenih lica, da vidimo koliko ih sedi u svakoj kancelariji, od jutra do večeri. Niko nema posla i svi čekaju šta će da se desi da bi mogli ponovo da osvoje vlast", rekao je on.


Akcija SNS, istakao je Nikolić, ima za cilj da uredi državnu administraciju, pojeftini državu i smanji njene troškove.


"Naslušali smo se obećanja da svi žele jeftiniju državu, državnu upravu, Skupštinu sa manje poslanika, i svi čekaju da se dogovore između sebe, pošto je previše stranaka na vlasti, previše interesa", ocenio je on.


Kako je naglasio, SNS želi da prepolovi državne troškove i pozvao je one stranke koje hoće to isto da im se priključe.


Oni koji neće, neka to odbiju i iznesu razloge zašto ne žele da pomognu građanima Srbije da lakše prebrode tešku ekonomsku krizu, istakao je Nikolić.

Samardžić: DSS protiv promene Ustava Srbije

 

Strahujemo da je inicijativa SNS deo opšte kampanje za promenu Ustava Srbije: Slobodan Samardžić

Demokratska stranka Srbije protivi se promeni Ustava Srbije, a inicijative za izmenu najvišeg pravnog akta države tumači kao posledicu pritiska iz inostranstva zbog ustavne preambule o južnoj srpskoj pokrajini - Kosovu i Metohiji, izjavio je potpredsednik te stranke Slobodan Samardžić.


On je na rekao da Ustav Srbije, koji je koherentan državotvorni dokument, na moderan i demokratski način daje obeležje državnosti i uređenja Srbije.


Samardžić je ocenio da mnoge države, koje su priznale nelegalnu nezavnosnost Kosova i Metohije, "prosto žulja preambula koja se tiče južne srpske pokrajine".
Potpredsednik D S S-a smatra da su odredbe o Kosovu i Metohiji "target, odnosno centar" inicijativa za promenu Ustava Srbije.


On je podsetio da inicijative o promeni Ustava Srbije potiču u proteklih godinu dana iz vladajuće koalicije, uz razna objašnjenja, pa i potrebe regionalizacije, a da je i opoziciona Srpska napredna stranka najavila aktivnost na istom planu.


Samardžić smatra da promena broja poslanika Skupštine Srbije, a što kroz promenu Ustava traži SNS, "nije važno društveno i ekonomsko i političko pitanje".


"Strahujemo da je to deo opšte kampanje za promenu Ustava Srbije", rekao je on, dodajući da je "SNS potegla pitanje broja poslanika kao da je Srbija jedna od najnaprednijih država EU".


On je dodao da bi bilo dobro da i poslanici u parlamentu svojim potpisima pomognu inicijativu SNS, jer je dovoljna trećina potpisa poslanika da se promeni član 100 Ustava Srbije koji određuje broj poslanika u Skupštini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.12.2010. 15:04
IZDAJA. predizborna podvala.
Ponedeljak 13.12.2010. 15:26
Tomo, ne verujemo ti vise nista! Lagao si do sada pa ces i od sada.
Ponedeljak 13.12.2010. 16:38
Свака партија на власти и ове издајничке у опозицији, имају по неки предлог за промену устава. Они би најрађе да промене Србију, изгледа им већа него што би требала да буде.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online