Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2009.
12:00
D.D. - J. L. P. - I. P. - Vesti A

Srbi se kolektivno sele sa Kosmeta?

Posle lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji koje su raspisale albanske institucije, podeljenost među kosovskim Srbima raste, prete međusobni sukobi, obični građani su rastrgnuti između paralelnih opštinskih vlasti koje su formirali Beograd i Priština, a zbog gubitka vlasti u centralnim kosovskim opštinama preti opasnost da Srbi kolektivno napuste delove južne pokrajine!

Hoće li i ova krava uskoro na sever?: Neizvesna sudbina Srba na Kosmetu

Mogućnost egzodusa na Kosmetu posebno je prisutna u onim opštinama sa srpskom većinom (kao što su Štrpce i Novo Brdo), u kojima su zbog slabog odziva Srba, albanske partije osvojile većinu. U ove dve opštine Albanci će formirati svoju vlast, a Srbi su svoju oformili nakon lokalnih izbora koje je raspisala Vlada Srbije u maju 2008.


Goran Bogdanović

 

Ikebana za Šiptare


Ministar Bogdanović ostaje pri stavu da je preporuka Beograda da ne postoje uslovi da Srbi izađu na takozvane kosovske izbore, bila dobra.
- Iskustvo je pokazalo da albanske vlasti nisu ništa učinile, niti će učiniti da poboljšaju život srpske zajednice na Kosovu. Njima su Srbi bili potrebni na izborima samo kao neka vrsta ikebane, kako bi mogli da kažu da su i Srbi na njima učestvovali - kazao je Bogdanović.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da gubitak vlasti u opštinama Štrpce i Novo Brdo može imati teške posledice.


- Za očekivati je da Srbi iz tih opština počnu da se iseljavaju. Ove opštine su mogle da budu strateške za državu Srbiju, jer su na vrlo važnoj deonici puta za Prištinu. Dobro je što su Srbi dobili vlast u opštinama poput Gračanice, ali su izgubljene dve strateške opštine - objašnjava Janjić.


Zvanični Beograd pozvao je na bojkot izbora raspisanih u Prištini, ali na terenu se pokazalo da je odziv Srba u centralnim delovima Kosmeta bio znatno veći nego na severu. Deo Srba se ipak opredelio da glasa za svoju lokalnu vlast, jer im Beograd nije ponudio alternativu kako da prežive ukoliko ostanu u izolaciji.

"Uz malo pameti..."


Predsednik pokrajinskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić smatra da će paralelno delovati opštinska rukovodstva izabrana na izborima 11. maja i 15. novembra.
- Svako će raditi svoj posao, a tamo gde bude preklapanja, uz malo pameti može doći do usklađivanja aktivnosti za dobrobit lokalnog stanovništva - kaže Nojkić.


Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća Kosmeta Rada Trajković kaže da je novonastala situacija posledica kampanje iz Beograda.


- Pitanje je koliko je Beogradu stalo da Srbi ostanu u Štrpcu. Ovi izbori su možda bili izraz želje za podelom, ali mislim da smo je pobedom u tri opštine malo odložili. Ipak, zabrinuo me je razgovor s francuskim ambasadorom, koji mi je kazao: "Dobili ste šansu, ako je ne iskoristite, sami ste tako hteli." Razumela sam to kao da će u perspektivi prostor Štrpca možda da se isprazni - poručila je Trajkovićeva.

Rada Trajković

 

Jedni protiv drugih


Rada Trajković ukazuje za "Vesti" da su Srbi, posle lokalnih izbora dobili dve paralelne vlasti, što bi moglo da ih međusobno suprotstavi i oteža njihov život.
- Na Kosovu postoje dve institucije istog naroda i više Srba u vlasti. Mnogo je opasno da se sada Srbi suprotstave jedni drugima, jer bi to ne samo otežalo svakodnevicu, već i donelo rizike po ljude, ali i pritisak na državu Srbiju, koja bez međunarodnih kredita ne može da pomogne sunarodnicima - kaže Trajkovićeva.

Sada će u nekoliko opština u centralnim delovima praktično funkcionisati paralelne lokalne vlasti, jedne izabrane na izborima koje je organizovala država Srbija, a druge izabrane u organizaciji Prištine. Osim toga, kada je reč o tri nove srpske opštine Gračanici, Klokotu i Ranilugu i u njima će funkcionisati paralelna srpska vlast. Naime, u ovim opštinama će postojati organi vlasti koje su Srbi izabrali na kosovskim izborima 15. novembra, ali i oni izabrani u maju prošle godine.


Ministar za Kosmet Goran Bogdanović kaže da postoje jake tenzije u srpskoj zajednici, a njegov zamenik Oliver Ivanović dodaje da bi u srpskoj zajednici u pokrajini moglo da dođe do sukoba, jer će u tri opštine biti formirane paralelne srpske institucije.


- Siguran sam da će ova dešavanja uticati na opstanak Srba. Ono što je sada aktuelno je da je nastao sukob između Srba, a kada se situacija iskristališe, imaćemo mali prostor u kome se nalaze srpske strukture i one koje su prištinske.

To će izazvati ozbiljne probleme. Mogu samo da zamislim kako će izgledati kada je reč o običnim stvarima poput plaćanja poreza, komunalnih delatnosti, vađenja ličnih karti. Ne verujem da će se građani naći u situaciji da dva puta plaćaju isti porez različitim institucijama, ali će svakako morati da se opredeljuju - kaže Ivanović.


Za sada su male šanse da će paralelne srpske institucije međusobno sarađivati, a Srbima u pokrajini, koji u najvećem broju (80 odsto) ipak nisu izašli na izbore koje su organizovali Albanci, ostaće da se odluče kome će se obraćati kada budu rešavali životne probleme.

Da li će biti ponovljeni izbori: Gračanica dan pre glasanja

 

Dobili tri nove opštine


Na lokalnim izborima na Kosmetu Srbi su osvojili većinu u tri novoformirane opštine - Gračanici, Klokotu i Ranilugu, ali izgubili su vlast u Štrpcu i Novom Brdu, gde čine većinu.


Izbore je obeležio slab odziv Srba, a najmanje birača izašlo je u opštinama na severu Kosova - u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu. Najveća izlaznost Srba bila je u Gračanici gde je glasalo čak 3.500 ljudi (23 odsto), a pobedila je Samostalna liberalna stranka, a za predsednika novoformirane opštine izabran je kandidat te stranke Bojan Stojanović. Srbi su pobedili i u Ranilugu gde je glasalo 14 odsto i u Klokotu, u kojem je na birališta izašlo 25 odsto birača.


S druge strane, u Štrpcu i Novom Brdu, Srbi, koji čine 70 odsto stanovništva, izgubili su vlast pa će Albanci koji su u manjini imati većinu odbornika u skupštini. Ipak, u ova dva mesta predstavnici Srba ušli su u drugi krug izbora za gradonačelnike, pa postoji mogućnost podele vlasti.


Izbori za predsednike opština i odbornike u dve novoformirane srpske opštine severna Kosovska Mitrovica i Parteš biće održani naknadno.

Trajković: Beograd sarađuje sa Tačijem


Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković tvrdi za "Vesti" da država Srbija "indirektno" sarađuje sa takozvanim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, preko Samostalne liberalne stranke.


- To je ekipa "Tačijevaca" zbog koje je država pozvala sunarodnike da ne izlaze na izbore, da bi sa malo glasova pobedio SLS koji učestvuje u kosovskoj vlasti. Tu partiju je napravio državni sekretar u Ministarstvu za Kosmet Oliver Ivanović i njegov kum, predsednik SLS-a Slobodan Petrović.

 

"Kvazi gradonačelnik" Gračanice Bojan Stojanović je iz iste stranke, a kao brat od tetke generalnog sekretara Skupštine Srbije Veljka Odalovića, posle izbora je išao kod predsednika parlamenta Slavice Đukić-Dejanović na dogovore. Isti Stojanović je i rođak sa braćom Nenadom i Sašom Rašićem iz SLS-a koji su ministri u Vladi Kosova - tvrdi Trajković.


On smatra da postizborna situacija neće dovesti do međusobnih razmirica Srba, niti do iseljavanja sa prostora Kosmeta, ali se već pokazuje razočaranost građana koji su prozreli "ovu izbornu zaveru".


S druge strane, Oliver Ivanović na optužbe da sarađuje sa Hašimom Tačijem preko SLS-a, kaže da su to "čiste gluposti".


D. DEKIĆ

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online