Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2009.
12:00
Dragana Dekić A

"Smestili su mi po Brozovom receptu"

"Moj slučaj je kreirala vlast koja se kune u nezavisnost pravosuđa, a u praksi se ponaša po principu kojeg su instalirali Broz i Milošević," kaže za "Vesti" Goran Knežević, bivši predsednik DS u Vojvodini.

Vođa građevinske mafije ili žrtva političkog progona: Goran Knežević

Goran Knežević, bivši šef pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini i doskora gradonačelnik Zrenjanina, označen kao "vođa građevinske mafije" u tom gradu, posle godinu dana pritvora, nedavno je pušten na slobodu.

U intervjuu "Vestima", u prvim danima na slobodi Knežević, koji je zbog svojih uspeha poneo titulu najboljeg lidera lokalne samouprave u Srbiji, uz tvrdnje da je nevin, objašnjava kako je čitav njegov "slučaj" kreirala aktuelna vlast. Otkriva i da više neće biti deo DS-a, ali da svoju poslednju reč u politici nije dao.

Da li ste vratili partijsku knjižicu

Novom Sadu sve, ostalima mrvice

 

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o vojvođanskom statutu. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?
Usvajanje će označiti podelu Srbije na deo kojim će se i dalje centralistički upravljati iz Beograda i deo kojim će se ubuduće centralistički upravljati iz Novog Sada. Ne znam da li je Predlog statuta protivustavan, ali znam da je politički veoma opasan jer otvara vrata secesionizmu u pokrajini. Najveći gubitnici su stanovnici Vojvodine, a jedini dobitnik je politička elita u Novom Sadu koja dobija ogromna ovlašćenja i resurse, dok oni koji žive u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Subotici i drugim mestima u unutrašnjosti pokrajine mogu očekivati samo mrvice koje će im se odobravati iz novog glavnog grada, po poznatom i jedinom kriterijumu - lojalnosti pokrajinskom premijeru. U tome nema nikakve regionalizacije, ni evropskog modela decentralizovanog uređenja države.

DS-a, osnivate li novu stranku ili ćete se prikloniti nekoj od postojećih?
- Nisam još uvek povukao ni jedan potez u pravcu političkog angažovanja pa čak ni formalno raskidanje odnosa sa Demokratskom strankom, i neću se time baviti još neko vreme. Već sam čuo da me "dobro obavešteni" svojataju i učlanjuju u nekoliko stranaka, ali ja zaista nikom nisam dao konkretan povod za takve priče.

Iz zatvora ste pisali Borisu Tadiću. Da li ste mu se obratili nakon izlaska, da li Vas je zvao neko iz stranke?
- Nisam bio u kontaktu s Borisom Tadićem niti s bilo kim iz državnog ili vrha DS-a. Niko me nije zvao, to i ne očekujem. Zovu me samo prijatelji, među njima ima i članova DS-a, ali oni nisu na značajnijim stranačkim ili javnim funkcijama.


Ima li odjeka na Vaš iskaz o finansiranju DS-a novcem vojvođanskih preduzeća?
- Ima jedino u novinarskim pitanjima. Nadam se da će ga biti i u obliku usvajanja boljih zakonskih rešenja koja će regulisati tu materiju.

Nedavno ste rekli da Vas u zatvoru drže dok ne prođe vojvođanski statut, a onda dogovor o njegovom usvajanju poklopio se sa Vašim izlaskom iz pritvora. Kako to tumačite?
- Tumačim kao potvrdu svojih reči i analiza. Vremenom će se pokazati da je tačno i sve ostalo što sam tom prilikom rekao, odnosno da se protiv mene vodi jedan montiran politički proces.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online