Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Petak 10.12.2010.
13:51
Srna A

Zamena teritorija rešenje za Kosmet?!

Konačan dogovor Beograda i Prištine mogao bi biti postignut kada bi Srbija ponudila da preda deo svoje teritorije u preševskoj dolini sa većinskim albanskim stanovništvom, a da njoj budu dodeljene opštine na severu Kosova - Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, te severna Kosovska Mitrovica, smatra član Evropskog parlamenta Čarls Tenok.

Srbija je njegov predlog već odbacila: Čarls Tenok
 

"Samo zadrtost međunarodne zajednice i kosmetske Vlade stoji na putu podele kao pravednom i fer rešenju", naveo je Tenok u autorskom tekstu za beogradski "Danas".

On je ocenio da bi ta podela imala istorijsko utemeljenje te da bi konačan i međusobno prihvatljiv dogovor bio obezbeđen kada bi Srbija ponudila da preda jedan deo svoje teritorije u preševskoj dolini, na kosmetskoj istočnoj strani, čije većinsko stanovništvo čine Albanci.

 

Rešenje Kosmeta uslov za EU

 

Tenok navodi da Srbija mora da se suoči sa činjenicom da je njeno članstvo u EU nemoguće sve dok se ne reši kosmetski problem, ali i da privremena Vlada Kosmeta ima interesa za nagodbu jer je, žureći da unilateralno proglasi nezavisnost, Kosmet sam sebe osudio na neizvesnu budućnost na međunarodnoj sceni.
"Rezolucija UN koju je progurala Eštonova ne odnosi se na nezavisnost Kosmeta, niti je učvršćuje. Zapravo, kako sada stvari stoje, Kosmet ne može da se pridruži EU, NATO ili UN dok dve trećine njihovih članica, uključujući dve stalne članice Saveta bezbednosti (Rusija i Kina) ne priznaju njegovu nezavisnost", rekao je Tenok.

Prema njegovim rečima, Srbiji bi trebalo dodeliti tri opštine na severu Kosmeta (Leposavić, Zubin Potok i Zvečan) oko Mitrovice, kao i sam grad severno od reke Ibar, gde su Srbi većinsko stanovništvo, s obzirom da su ti okruzi bili deo Srbije dok Tito nije promenio jugoslovenske unutrašnje granice.

"Kad bi Srbija dobila delove severnog Kosmeta, njena Vlada bi morala da prizna suverenitet nad izolovanim delovima južnog Kosmeta gde još žive srpske zajednice, kao što su Štrpce i Novo Brdo. Zahtevale bi se garancije građanskih i političkih prava manjina, kao i da će srpski hramovi, kao što je Pećka patrijaršija, biti očuvani", rekao je Tenok.

On je ocenio da bi ponuda Srbije da preda deo preševske doline, sa većinskim albanskim stanovništvom, bila smela demonstracija spremnosti Beograda koja je usmerena ka budućnosti, a i na taj način bi se na Kosmet izvršio ogroman pritisak da ponudi sopstvene ustupke.

Tenok je odbacio strahovanja protivnika podele Kosova da će se otvoriti Pandorina kutija drugih problema na Balkanu, odnosno da bi Republika Srpska tražila da se odvoji od BiH i pridruži Srbiji, a severna Makedonija da se pridruži Albaniji, navodeći da su teritorijalni integritet ovih zemalja i međunarodne granice, za razliku od kosmetskih, utvrđene i priznate širom sveta pre 15 godina.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak da je "srpska dinamična i uglavnom mlada politička elita spremna da pregura krizu i da se žrtvuje da bi obezbedila dugoročnu budućnost Srbije u EU (i vjerovatno u NATO)".

"Status kvo je neodrživ na duže staze. Obe strane će osujetiti sopstvene strateške interese ukoliko zadrže pristup `sve ili ništa`. Kosmetski zvaničnici treba da razmotre činjenicu da ukoliko status kvo bude još dugo na snazi, sve će biti teže da se odbrani ogromna finansijska podrška Zapada za njihovu državu, naročito ako se ima u vidu fiskalna kriza u tim zemljama", zaključio je Tenok.

POVEZANE VESTI

Petak 10.12.2010. 13:53
Ma ovi nas tako je*u, i to bez vazelina...
Petak 10.12.2010. 14:02
Nista bez rata nece se resi ,klin se klinom izbija sad kad ce biti videcemo 500 godina i turci vladase pa odose ,ko ceka doceka.
Petak 10.12.2010. 14:23
Ovo je samo priprema terena a odluka je vec doneta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online