Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 10.12.2010.
13:02
Z. Tmušić - Vesti A

Kremna propadaju, smrkava se i Srbiji

Tradicionalno "ljuti Kremanci" uputili su srpskoj Vladi i menadžmentu Naftne industrije Srbije korisno i dobronamerno upozorenje, koje glasi: ako vas ovih dana neki put slučajno odvede u selo Kremna ispod Tare, postojbinu proroka Tarabića, proćićete gore nego čuveni filmski reditelj pre dve godine!

Šta bi danas rekao: Spomenik proroku Milošu Tarabiću
 

Bes Kremanaca izazvala je prilično neshvatljiva odluka menadžmenta NIS-a da cena goriva na benzinskoj pumpi u Kremnima bude u proseku za cela tri dinara viša nego na pumpama iste kompanije u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.
 

Kad su saznali da za svoje natrule lade, vartburge, kečeve i fiće plaćaju skuplji "super" i "dizel" nego beogradska gospoda za svoje "mečke" i pežoe, mnogi Kremanci su glasno opsovali i NIS i državu ali su, pozivajući se na svog slavnog proroka, primetili još nešto:
 

- Naši Tarabići su uvek govorili: kakva Kremna takva i država, i kako se vladari odnose prema Kremnima, tako će im biti u državi. Današnji vladari, koji su dozvoli da cena goriva u selu koje odumire bude skuplja nego u Beogradu, šalju jasnu poruku srpskom seljaku da ih nije briga za njega. Jasno je, Kremna propadaju, ali smrkava se i državi! - kaže Dragan Pjević, vlasnik Spomen-doma kremanskih proroka.

Sve nam je gore i gore: Vladimir Moljković i Slobodan Janković
 


 

Proroci se prevrću u grobu

- Da vide ovo, naši Tarabići prevrnuli bi se u grobu - kaže kafedžija Slobodan Janković, a njegov rođak i predsednik MZ Kremna, Toma Janković upozorava da se njegovom selu crno piše.
- Kad sam video da je gorivo na našoj pumpi skuplje nego u gradovima, rekao sam da je ovo kraj. Umesto obećane pomoći selu da oživi, država i Rusi zajedno dižu cenu goriva. Pa to je bruka i sramota - zaključuje Janković.

- Da je tako pokazala je i pokazuje istorija. Punih 40 godina Kremna propadaju, od 4.500 stanovnika selo je spalo na svega 1.650, a od 1.000 đaka škola je spala na manje od stotinak. Isto je u državi - dodaje Pjević.
 

Zaista, vest da je gorivo na pumpi u Kremnima, na kojoj se snadbeva najmanje pet okolnih sela, skuplje nego u Beogradu, prelila je kremansku čašu žuči koja se puni godinama.
 

- Banda Srbijom vlada! - skoro da je postao slogan koji koriste mnogi meštani ovog sela kad se pomenu reči - vlast, država, politika, kriza...
 

- Ovo nije država, ovo je ludnica. Pogledajte šta se događa! Umesto da pomognu selu, oni ubijaju selo. Ovde su ugašene dve pilane, ugašena je jedna fabrika, niti ko radi, niti počinje. U selu je 250 momaka. Niti se žene, niti traže ženu. I, šta se događa? Naši predsednici i ministri putuju po svetu, mire se, izvinjavaju, pregovaraju, bore se za Kosovo, bore se za Cecu, bore se sa svetskim bankarima... Što ne dođu u srpsko selo da vide šta je sa nama, da se bore sa problemima koji muče seljake - pita Kremanac Vladimir Moljković.
 

Propast nekad jednog od najbogatijih srpskih sela, sa čijih pašnjaka i šuma je nekad godišnje put Beograda i Sarajeva odlazilo na hiljade grla stoke i kubnih metara građe, vidi se na svakom koraku.

Ljuti Kremanci: Sa jednog od protesta
 

Kremna su danas gotovo avetinjski pusta. Izlokanom ulicom kroz centar sela tokom prepodneva jedino promakne neka starina držeći u ruci torbicu sa veknom hleba i litrom mleka u tetrapakovanju. U kafanama, kojih u Kremnima ima šest, malo je veća gužva. "Domaćinska" čašica ljute rakije je manje od pola evra. Posle druge ili treće jutarnje čašice, Kremanci svaki odgovor na pitanje o sudbini svog sela počinju psovkom ili kletvom.
 

- Sve nam je gore i gore! Neki dan Erić je prodao svih sedam krava i 55 ovaca, Pera je prodao osam krava. Završili i oni s mlekom, digli ruke, nemaju računa. Sve su prodali u Bosnu i muslimanima na Pešter. Niko više ne gaji stoku! Pogledaj ti ovu nesreću: kremanski seljaci kupuju mleko i hleb u prodavnici - sa puno gorčine priča kafedžija Slobodan Janković.
 

Rešeni nesporazumi sa Kusturicom

"Ljuti Kremanci", kako su ih prozvali neki novinari tokom sukoba sa Emirom Kusturicom, priznaju da su rešili nesporazume sa prvim komšijom iz Mokre Gore oko njegovog prava da kao direktor Parka prirode gazduje i kremanskim šumama i livadama. Međutim, dodaju Kremanci, "mir sa Emirom doneo im je svojevrsnu nevolju".
- Otkako je zabranjen lov po šumama Parka prirode, divlje svinje i jazavci su se toliko namnožili da nam uništiše i ovo malo povrća - žali se jedan od Kremanaca.

POVEZANE VESTI

Petak 10.12.2010. 13:52
Све сам увјеренији да ови жути истински раде на спровођењу плана "БГ-Пашалук".
Petak 10.12.2010. 14:39
U mom dugorocnom planu je da jednom odem tamo da zivim, da se osamim. Bastica, zivotinje, komsije na kilometar i Bog da te vidi.
Petak 10.12.2010. 13:25
1650 stanovnika, a 6 kafana??? To samo kod nas i ima!!! Ja stanujem u selu sa oko 2500 stanovnika, a imamo svega 2 dobra RESTORANA, a ne kafane, 2 male poravnice prehrambenih proizvoda, i samo 1 pekaru!!! Slazem se sa njihovim rijecima: KAKVO SELO, TAKVA I DRZAVA!!! Ali, na svim prostorima bivse nam drzave, danas mozemo cesce da naletimo na kafanu, kafic, pizzeriu i slicno, nego na fabriku ili neku ustanovu koja ljudima pruza mogucnost da posteno zarade novac!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online